Review

Star Wars Battlefront

Wars van diepgang

Geschreven door Ron Vorstermans op

Star Wars Battlefront schotelt je heel veel toffe momenten voor, barst van liefde voor de licentie en is audiovisueel een onberispelijke game. Het gebrek aan diepgang en content maakt Battlefront helaas beperkt houdbaar, ook al heeft Dice met de Frostbite 3-engine iets neergezet waar je aanvankelijk wild enthousiast van wordt.

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Weergaloos mooi, ademt in alles Star Wars
 • Minpunten
 • Matige shooter-mechanics, geringe houdbaarheid
Star Wars Battlefront heeft ons geconfronteerd met hoe akelig blij we kunnen worden van computerspelletjes. Jeetje, wat voelt het goed om als Darth Vader de inkomende blasterschoten met je lightsaber weg te slaan en van afstand een voetsoldaat het licht uit de ogen te forcechoken. Of om als Luke Skywalker met een force push een Stormtrooper met Speeder Bike en al tegen de bomen van Forest Moon of Endor te werpen.

De esthetiek van een film hebben we zelden, misschien wel nooit zo goed vertaald zien worden naar een game. Dat zit ‘m zowel in het overduidelijke, zoals de soundtrack en de bijna bizar gelijkende animaties, als het subtiele, zoals de manier waarop de cut naar een nieuwe scene wordt ingeluid na een respawn, of de manier waarop lasers tegen gesteente uit elkaar ketsen.

De Frostbite-engine krijgt alle ruimte om te schitteren. De twintig tegen twintig-veldslagen op de map Forest Moon of Endor gaven ons het zeldzame gevoel een game op een next gen-console te spelen. De groene vegetatie toont zich zonder pop-up, waarbij zandpaden worden bezet door omgevallen bomen en langs suizende Speeder Bikes. De practical effects zijn nog zo’n voorbeeld van oog voor detail. De vonkjes die je ziet nadat je op een AT-ST schiet zien eruit alsof ze in een filmstudio zijn nagebootst.

Vermeldenswaardig zijn ook de geluidseffecten, uiteraard met name wanneer je een aardige Dolby-set of headset hebt aangesloten. De ‘pewpew’-geweertjes klinken in een binnenomgeving anders dan in de open lucht (zoals in Battlefield), het afvuren van guns in een Bubble Shield is nutteloos, maar vanwege de audio zeer de moeite waard en het geluid van weerkaatsende lasers op een lightsaber zal menig Star Wars-fan van de bank door de huiskamer doen glijden.

Het geluid zal menig Star Wars-fan van de bank door de huiskamer doen glijden

Geen waterglijbaan

Je komt daar allemaal snel achter.  Het vormgeven van je personage en het kiezen van een gun en skillset (aan de hand van drie slots, waarin je vrij te spelen kaartjes plaatst) is na het opstarten nog niet aan de orde, waardoor je direct kunt losgaan in negen verschillende modi. Hoewel, ‘verschillend’… 

De meest vreemde eend in de bijt is de Fighter Squadron-modus, een strijd in het luchtledige tussen onder meer X-Wings en Tie Fighters dus, waarbij je naar hartenlust kunt stoeien met het vliegende wapenarsenaal dat in de rest van de modi enkel sporadisch beschikbaar is. Ruimtegevechten zijn overigens niet van de partij.

Het restant van de negen modi is meer gewoontjes en varieert vooral in spelersaantallen, bijvoorbeeld veertig spelers in Walker Assault en twaalf in Hero Hunt.  Onze favoriet is Heroes versus Villians, een zes tegen zes-modus met aan iedere kant drie Heroes die maar één keer kunnen respawnen. Heroes versus Villians vormt fijne afwisseling op twintig versus twintig-modi als Walker Assault en Supremacy.

Samenwerken is in al die modi aan de orde, maar Battlefront houdt het basaal. Je hebt maar één partner met wie je een squad deelt, ongeacht de modus. De squadstructuur van Battlefront is dus een stuk beperkter dan die van Battlefield, waarin meerdere spelers een squad delen. 

Er is nog een ander spelsegment waarin je in die beperkte mate samenwerkt. ‘Missions’ is de enige modus naast de multiplayer en laat je het met één iemand, al dan niet in split-screen-co-op, opnemen tegen de kunstmatige intelligentie. Het voldoen aan standaardopdrachten en het omleggen van ‘waves’ aan vijanden weet eerlijk gezegd niet lang te vermaken.

De multiplayermodi variëren in beperkte zin, en met twaalf maps is er ook niet héél veel variatie in omgevingen, zeker niet gezien in iedere modus maar een beperkt aantal maps beschikbaar is omdat de levels uiteenlopen in grootte. Er is waarschijnlijk niet voor niets een uitgebreid dlc-traject aangekondigd, maar zelfs de downloadbare content zal moeilijk kunnen verhelpen dat Battlefront vrij snel in herhaling valt.

Saai

Star Wars Battlefront is meer Star Wars dan shooter. DICE heeft van Battlefront een game gemaakt waar iedereen zich mee kan vermaken. De mechanics zijn simpel en doeltreffend. Zie je een power-up? Loop er overheen en je bemachtigt een nieuw wapen, de mogelijkheid om één van de Heroes te worden of je kunt plaatsnemen in een vlieg- of voertuig. 

Eigenlijk resteert een heel doorsnee shooter

Het schieten is eveneens simpel van aard: de wapens hebben nauwelijks terugslag en zijn meestal zeer accuraat, zelfs op lange afstanden. Met de sniper is het bovendien een eitje om mensen om te leggen, ook als je zelden in competitief verband shooters speelt. De kern van de actie, het knallen, is daarmee easy to learn, maar zeker niet hard to master. De actie voelt beperkt en kaal aan. Als voetsoldaat is het met name een kwestie van rennen naar je objective totdat je wordt neergeknald. Knallen of geknald worden. De variatie schuilt in de power-up’s.

Het is de allereerste keer zeer indrukwekkend om jezelf als Palpatine langs tegenstanders af te werpen en ze van achter te elektrocuteren, maar uiteindelijk is gewenning ook op die actie van invloed. Wanneer het nieuwe eraf is en de prachtige graphics, geweldige geluidseffecten en imponerende Heroes die het slagveld bestrijken niet meer indrukwekkend zijn, resteert eigenlijk een heel doorsnee shooter.

Battlefront is daarmee een schietspel voor iedereen, behalve voor iedereen die veel schietspellen speelt. Dat kan een positief ding zijn als competitief schieten je afschrikt, maar zelfs dan is diepgang in Battlefront ver, ver te zoeken.

Star Wars Battlefront is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Deze recensie is gebaseerd op de PS4- en Xbox One-versies van de game.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bombshell van 3D Realms uitgesteld naar januari 2016 The Binding of Isaac-dlc onwaarschijnlijk voor Wii U en handhelds
70

Reacties op: Star Wars Battlefront

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AGxKiiNG

  • 23 november 2015 11:07
  Oke. Ik vermaak me nog steeds naar 20 uur gameplay. Ik vind dat jullie te vaak de vergelijking trekken met Battlefield in deze review. Verder ben ik het ermee eens dat het een 'casual' shooter is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 23 november 2015 11:09
  Review is net zo koud als het weer buiten .. Tis toch echt wel een leuke game! Niet alles hoeft vergelijkt te worden met bestaande shooters toch ? Ik ben zelf geen star wars fan of die hard shooter gamer, maar vind de game zeker wel leuk! niets negatiefs op aan te merken,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 23 november 2015 11:12
  Nou, koud, koud. Een 7 op Gamer.nl is nog altijd 'goed' hé. Maar de minpunten mogen best besproken worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 23 november 2015 12:14
  Accurate lasers als minpunt rofl

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 23 november 2015 12:58
  Dat is waar , maar komt allemaal vrij negatief over , fallout 4 heeft veel meer minpunten, maar die worden anders geformuleerd omdat die game door 90 % word gespeeld :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JJNL77

  • 23 november 2015 21:47
  @Fappingsnake

  Fallout is nou eenmaal een game die het verdiend hoge cijfers te krijgen.
  Star Wars, had wel iets hoger gekund, maar fallout lager? Nee

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 24 november 2015 10:34
  Ik zou zeggen dat dat eerder komt omdat Fallout 4 heel wat meer om het lijf heeft. Qua content en lengte, maar ook qua diversiteit in de gameplay en de situaties die je tegenkomt. Laten we daarnaast niet vergeten dat Fallout 4 nu ook weer niet zo hoog gescoord heeft.
  En een 7 voor een lekker tussendoortje is prima op z'n plaats toch?

  Laten we daarnaast niet vergeten dat voorganger Battlefront 2 meer diverse gameplay te bieden had; dit deel had minimaal daar overheen moeten gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 23 november 2015 13:12
  Lasers horen accuraat te zijn lijkt mij ? Waarom reviewen jullie dit soort games niet op de PC. Wat een geweldige port is dit. Verder krijg je later in het spel zeker wel wapens met terug slag en is sprayen ook af te raden. Heb het gevoel dat je niet heel ver bent gekomen.

  Persoonlijk geef ik de game een 8,5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 23 november 2015 11:10
  Precies wat ik al vermoedde en heb geen zin om daar 100€ voor neer te leggen. Bedankt voor de review

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 23 november 2015 11:17
  Het lijkt me zeker een vermakelijke game, maar ik ben niet bereid €60 uit te geven voor de content die er nu is, en ook geen €110 voor de game + season pass. Star Wars vind ik leuk, maar ik ben geen die-hard fan. Maar 's kijken of het spel nog veel gespeeld wordt wanneer deze voor een nettere prijs aangeboden wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NextKid

  • 23 november 2015 12:22
  Ik wacht rustig af totdat het "gratis" te spelen is bij EA Acces. Hardline was ook binnen een jaar gratis te verkrijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 23 november 2015 11:22
  Casual shooter ben ik het zeer mee eens. Zeer arcade ook om tijdens het schieten heen en weer te strafen.

  De vergelijking met Battlefield vind ik een beetje apart

  Ja, het is van dezelfde makers en gebruikt de engine. Maar het enige wat daarnaast nog echt overeen komt is hoe je blasters heen en weer waggelen in FPS modus.

  De content die er tot nu toe in zit is zeker wel wat weinig. Zeker gezien het feit dat je met de season pass meer content krijgt dan de echte game.

  Het is dan voor mij ook nog de vraag of ik 50 euro voor 16 maps neer wil leggen. Ben al helemaal geen DLC fan, dus wie weet.

  De optimalisatie op de PC is echt bizar goed. De aanbevolen systeem eisen zijn niet nodig om hem op 1080p 60fps op Ultra te draaien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 23 november 2015 11:49
  De arcade feel is toegepast, omdat er ook een grote groep Star Wars fans zijn die geen shooters spelen. En door het op deze manier uit te brengen zullen waarschijnlijk meer mensen uit deze groep de game aanschaffen dan wanneer het een diehard shooter zou zijn geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 23 november 2015 13:39
  Misschien is de arcade feel toegepast omdat er ook een hoop gamers zijn die arcade juist leuker vinden dan 'realistisch', zoals het helaas opgedoekte battlefield heroes..
  Zelf sla ik die 'ultra realistische' shooters over omdat ik die geen zak aan vind (en toch nog steeds verre van realistisch zijn).. Dus dat het gaat om een grote groep mensen die geen shooters spelen is onzin.. een shooter is niet per definitie 'realistisch'..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Matthijs54

  • 23 november 2015 13:24
  Als het niet met BF4 te vergelijken is, waar zou ik het dan mee kunnen vergelijken? Want aan de ene kant hoor ik dat het een crappy battlefield is, en aan de andere kant dat het niet te vergelijken is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 23 november 2015 13:40
  Het is gewoon afhankelijk van wat je verwacht.. verwacht je een 'realistische' shooter, tja dan kom je bedrogen uit, maarja, star wars is natuurlijk verre van realistisch, dus dat had je al van te voren kunnen aan zien komen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Matthijs54

  • 23 november 2015 14:03
  Maar is er dan geen enkele andere game waarmee ik het kan vergelijken?

  En ook, het is misschien geen battlefield, maar het is wel dezelfde engine. Misschien wordt het vergeleken doordat Battlefield de standaard is voor wat kan met die engine, en wordt sw bf ernee vergeleken om te zien of er meer uit de engine is gehaald?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 23 november 2015 20:04
  Het is Star Wars Battlefront. En als een game dezelfde engine heeft, wil dat niks zeggen. Een oudere NFS spel draait ook op de Frostbite engine. En hoeveel games zijn er niet die de Unreal engine gebruiken?

  The Last of Us vergelijk je ook niet Uncharted, ondanks dat ze van dezelfde studio komen zijn het toch andere games. Wel loop je enig avontuur af, kun je in beide games schieten en sluipen en hebben allebei nogal goede (voice) acting.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Brancovitc

  • 23 november 2015 11:39
  Leuke game. Vind het alleen wel beschamend dat EA het na meer dan 5 jaar trofee-ondersteuning, het nog steeds voor mekaar krijgt om dat niet 100% werkend te hebben

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  G.T

  • 23 november 2015 11:48
  Eens met het cijfer en redenen, en mensen die zeggen, stop met vergelijken met battlefield, wees blij, als je gaat vergelijken met battlefront 1 en 2 ben je nog lager uit dan een 7.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.