Review
Batlefront 2

Star Wars Battlefront 2

Nooooooooo!

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Star Wars Battlefront 2 is in beginsel echt een hele geslaagde game, die de essentie van Star Wars voortreffelijk vat. De uitgekozen slagvelden, maar ook de muziek en de grafische stijl zijn een formidabel feest van herkenning. Toch zal Star Wars Battlefront 2 vooral onthouden worden vanwege zijn zeer ongelukkige progressie- en ontgrendelsysteem, dat de hele game overschaduwt. Dat is doodzonde van een verder goede, en bovenal leuke game.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Geweldig Star Wars-gevoel, Prachtige locaties, Gevechten tot op het laatste moment spannend
 • Minpunten
 • Krankzinnig ontgrendelsysteem, Matige singleplayer, Handvol technische oneffenheden
Het was niet zo moeilijk om de verbeterpunten van de eerste Battlefront (door EA en Dice) aan te wijzen. De game miste een échte singleplayermodus, ruimtegevechten en diepgang in de multiplayermodus. Minpunten die met Star Wars Battlefront 2 eenvoudig worden weggenomen, al is het wederom niet moeilijk om opnieuw de verbeterpunten aan te wijzen.

De volledig nieuwe singleplayer is bijvoorbeeld een klassiek gevalletje van hit and miss. Je speelt als Iden Versio, een elitesoldaat aan de kant van het Keizerrijk, die zich aan het begin van de campagne uitgerekend op Endor bevindt terwijl boven haar de tweede Death Star – en daarmee het Keizerrijk – in honderdduizend stukjes spat. Vervolgens zien we vanuit haar perspectief hoe de restanten van het Keizerrijk grip op het universum proberen te houden. Bij vlagen is dat best interessant, zeker aangezien het verhaal officieel tot de Star Wars canon behoort, maar de gehele singleplayer wordt behoorlijk ontsierd door het ongelooflijk voorspelbare verhaal over gewetenswroeging.

Irritanter is echter nog dat Idens verhaal om de haverklap wordt onderbroken door scènes waarin we met een van de Heroes uit de game spelen. Het verhaal verliest daardoor het al nagenoeg afwezige momentum dat er is, en voelt vooral aan als een uitgebreide tutorial voor de multiplayer waar uiteindelijk natuurlijk ook de meeste actie plaatsvindt.

Star Wars Battlefront 2

Fanservice van de bovenste plank

Die multiplayer is in zekere zin een geweldige ervaring. Spelers nemen namelijk deel aan verschillende iconische gevechten uit alle tijdperken van het Star Wars-universum. Zo bestorm je als het droidleger van de Seperatisten het strand van Kashyyyk of de troonzaal van Naboo, maar verover je ook met de Rebellen een AT-AT in de bossen van Endor, terwijl de inheemse Ewoks letterlijk rennen voor hun leven.

Esthetisch komt het Star Wars-universum geweldig tot leven. Het extreem steriele interieur van de kloonfabrieken van Kamino vormt bijvoorbeeld een geweldig contrast met de landingsplatformen buiten, waar de regen met ongekende bakken uit de hemel komt. En dat is nog maar op één map. De manier waarop die gekke droids van de handelsfederatie waggelen, de imposante schaal van een Star Destroyer in Starfighter Assault, de weelderige begroeiing van Endor of toch de angst inboezemende rode gloed van Kylo Rens instabiele lichtzwaard; ieder facet van het Star Wars-universum komt in beeld en geluid briljant tot leven in Star Wars Battlefront 2.

Maar het is niet alleen maar ordinaire fanservice dat de klok slaat – godzijdank. Dit tweede deel zit ook op gebied van gameplay gewoon goed in elkaar. De vier verschillende standaard klassen verdienen geen originaliteitsprijs maar vullen elkaar in ieder geval goed aan, terwijl de iets uniekere Enforcer (bijvoorbeeld een Wookiee Warrior of een Death Trooper) echt even een ander elan brengt. Bovendien zijn de maps vaak zo opgebouwd dat ze tot het laatst toe spannend zijn. Terwijl de landing in Kashyyyk buiten in de weidse velden begint en krachtige tanks daar de dienst uitmaken, eindigt die strijd in een nauwe bunker waar een flink machinegeweer – of een vaardige Jedi – uiteindelijk het tij echt kan keren.

Battlefront 2

I find your lack of progress disturbing

Het is dan ook even onbegrijpelijk als doodzonde dat EA en Dice zichzelf zo ongelooflijk in de voet schieten met de manier waarop nieuwe vaardigheden en personages worden vrijgespeeld. Nou gonst het op het internet van de stemming makende verhalen die echt niet allemaal waar zijn, of inmiddels al ruim voor lancering van de game zijn rechtgebreid door EA, maar feit blijft dat dit systeem rot aan de fundering is.

Hoewel je je wapens en upgrades wel vrijspeelt door daadwerkelijk met jouw favoriete klasse te spelen, geldt dat niet voor de extra vaardigheden. Per klasse, Hero (zoals Vader en Luke) of voertuig kun je drie extra vaardigheden selecteren via zogenoemde Star Cards. Deze kaartjes krijg je via lootboxes of maak je zelf, met materiaal dat ook voornamelijk via diezelfde lootboxes te verkrijgen is. Nu begint menigeen al te steigeren bij het woord ‘lootbox’, maar dat deze lootboxes met zowel echt als nep geld te koop zijn is ons eigenlijk nog de minste zorg. De willekeur is wat het plezier van spelen ondermijnt.

Hoewel je kaartjes zelf kan maken, ben je in zeer grote mate afhankelijk van de kaartjes die je in een lootbox ontvangt. Kaarten staan namelijk niet alleen voor een vaardigheid, ze bepalen ook het kaartlevel van jouw klassen. Afhankelijk van je kaartlevel, kun je weer andere, krachtigere vaardigheden en upgrades kopen. Door de willekeur van de lootboxes ontstaat echter een oncontroleerbare wildgroei. Ondergetekende had bijvoorbeeld al snel bij toeval veel kaartjes voor de Specialist, terwijl ik in de praktijk veel meer speelde met de Assault en Heavy Troopers. Je zou verwachten dat je met die klassen waarmee je speelt progressie boekt, maar als je bij toeval geen kaartjes krijgt en omdat je zelf maar beperkt kaartjes kan maken, staat de progressie effectief gewoon stil – tenzij je grijpt naar de microtransacties.

Star Wars Battlefront 2

Pay-to-win?

Toch vervalt Star Wars Battlefront 2 opmerkelijk genoeg niet in een ordinair pay-to-win systeem. Ja, er zijn upgrades vrij te spelen dan wel vrij te kopen die invloed hebben op je health of schade, maar in de praktijk verwateren deze upgrades behoorlijk. Dat komt vooral door de schaal van de game. Wanneer je in Galactic Assault met twintig tegen twintig speelt, gebeurt er zóveel om je heen dat die seconde dat je sneller regenereert of die extra schade die je granaat aanricht, eigenlijk slechts een druppel op de gloeiende plaat is. Officieren die extra health geven aan teamgenoten (een standaard vaardigheid van deze klasse) hebben in de praktijk vaak meer effect op de uitkomst van een schermutseling, dan een individuele Star Card. Heroes zijn overigens niet te koop met echt geld, maar enkel met de in-game credits. Maar ook de standaard AAT-tank maakt in de juiste handen meestal meer brokken dan de premium Leia Organa.

Star Wars Battlefront 2 is dan ook geen pay-to-win, want dat zou nog suggereren dat er winnaars zijn. Met dit ontgrendelsysteem, zelfs met de last minute aanpassingen in acht genomen, zijn er vooral verliezers. De progressie is volstrekt willekeurig, de power-ups zijn matig en de duurste Heroes zijn vooral prestigeobjecten. Het is het allemaal niet, variërend van net niet tot ‘jezus wat slaan jullie de plank mis, ik vraag me af of er wel een plank is’-niet.

Star Wars Battlefront 2

Dan zijn er verder nog wat kleine technische issues, waarvan je je af kan vragen hoe relevant die nog zijn na het ontgrendel-debacle. Voor de volledigheid benoemen we ze toch. Op het moment van schrijven (na al enkele updates, zowel gedownload als serverside) verlies je áltijd de verbinding wanneer je terug wilt naar het menu, bijvoorbeeld om lootcrates te openen of de beloning voor een challenge op te halen. In sommige gevallen wordt die beloning echter ook niet ontgrendeld. Het komt zowel voor dat er wel staat dat de challenge voltooid is en het niet mogelijk is om de beloning op te halen, als dat de game doet alsof je een uitdaging niet hebt voltooid terwijl dat toch echt zo is. Ook een stomme kleinigheid: de game geeft niet aan naar welke map je gaat als je door gaat naar een volgende ronde, waardoor je dan maar moet gokken of je als Assault of Specialist wilt starten.

Deze mankementen vormen, gezien de andere problemen van Star Wars Battlefront 2, echter slechts een kanttekening, en kunnen eenvoudig met patches worden opgelost. De fundamentele rot die in het progressiesysteem zit zien we echter niet snel verdwijnen en dat maakt moedeloos om verder te spelen, bang om weer niks nuttigs te ontgrendelen. Die angst leidt tot woede, woede leidt tot haat en haat leidt tot lijden. Als je als Darth Maul de troonzaal binnenstormt en Duel of the Fates door je speakers klinkt, of wanneer je met een kluitje Death Troopers hele pelotons Rebellen omver knalt gaat ieder Star Wars-hart heus wel sneller kloppen. Maar met alleen die fanservice ontstijgt dit tweede deel nauwelijks zijn voorganger.

Star Wars Battlefront 2 komt op 17 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor deze review is gespeeld op een Xbox One.

MSI FPS

Dit artikel delen:

Lees meer

Overwatch krijgt 4K-ondersteuning op Xbox One X 'Maker John Wick-franchise werkt aan Hitman-serie'
90

Reacties op: Star Wars Battlefront 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • toeterbaas198219

  • 14 november 2017 10:35
  Krankzinnig ontgrendelsysteem = Epic fail

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 14 november 2017 10:42
  Jammer dat het zo moet. Zo zonde dat het Star Wars IP zo misbruikt wordt. Ik zal m'n 60 euro wel even bij me houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 17 november 2017 14:36
  @DevTrunks Inderdaad. Pay2Win, dus Don'tPay2Vote :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Clay

  • 14 november 2017 10:53
  > Star Wars Battlefront 2 is dan ook geen pay-to-win

  Ehm, dit is juist het beklag overal. Er is gister Reddit geschiedenis geschreven met 600K downvotes op een EA comment die het model goed probeert te praten. Ook met de aanpassingen van vandaag blijft BF2 een pay to win skinnerbox en verdient die een keiharde onvoldoende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mutsaers78

  • 14 november 2017 11:03
  @Clay

  Dat is geen pay-to-win. Je kan het wat sneller bereiken, maar het is geen pay-to-win. Beschouw het als een extreme XP-boost.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 14 november 2017 18:59
  @Mutsaers78 Spelers kunnen betalen en wapens en hoger level star cards uit de boxes trekken. Ik noem dat per definitie pay to win; spelers die niet de portemonnee trekken zijn in het nadeel, ongeacht de vraag hoe groot het verschil daadwerkelijk is.
  Als je loot boxes koopt kun je meer damage uitdelen of incasseren dan de spelers die dat niet doen. Daarnaast is een slimme speler die loot boxes heeft gekocht in 20 uur allang level 20 en is hij vanaf dag 2 gedurende de eerste maand sterker dan anderen. Gelijk level 4 star cards op die star fighter knallen en ownen maar; de rest is nog lang niet bij de goede AA :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 14 november 2017 11:04
  @Clay Tja, kritiek van mensen die de game niet gespeeld hebben en op basis van soms zelfs incorrecte informatie vanuit de onderbuik hun onvrede uiten op het internet. Is het een 'schone' multiplayer? Nee, maar de buffs die je hebt verwateren dusdanig dat het effect marginaal is. Niet groter dan verschillende wapens in elke andere multiplayergame ooit in ieder geval.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 14 november 2017 12:08
  @Clay Zoals je ook in de review kan lezen is er best veel informatie die simpelweg niet klopt en daar baseer jij dus je mening op.
  Als reviewer moet je kritisch zijn, maar dan wel op basis van informatie die klopt en niet zomaar op wat allerlei mensen op Reddit posten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Clay

  • 14 november 2017 14:23
  @KingOfTheHill Ik mis hier een reactie van mij en @fonsrutte die wat mij betreft inhoudelijk bijdroegen aan de discussie en - hoewel kritisch van aard - niemand persoonlijk aanvielen.

  Ik heb BF2 inderdaad niet gespeeld dus ik weet inderdaad niet first-hand wat er allemaal precies waar is of niet, maar je kan de storm van kritiek op Reddit toch moeilijk ontkennen.

  Deze game heeft voor mij hetzelfde probleem als Shadow of War. ik WIL het wel spelen want beide lijken me episch, maar het lootboxmodel (in tegenstelling tot bv Overwatch) is voor mij onoverkomelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 14 november 2017 22:19
  @Clay Geen idee wat er mis ging met de reacties, ik lijk ook een reactie van mezelf te missen, haha. Weet je nog wat je ongeveer had gereageerd? De shitstorm op Reddit komt zeker niet uit de lucht vallen hoor, en ik heb dan ook meer dan ooit bij een online game m'n best gedaan om het unlocksysteem echt volledig te doorgronden, juist om te checken hoe terecht de kritiek nou precies is. In mijn ervaring zijn de invloeden van een tank of officier echter groter dan die van de kaartjes van een individu. Technisch gezien is het natuurlijk pay to win, en pay to win is een vies woord, dus ik snap het als mensen daar niet van gediend zijn. Maar het staat bij mij het plezier echt niet in de weg. Online vind ik zelf bijvoorbeeld leuker dan Call of Duty: WW2. Vandaar ook toch nog een redelijk positief cijfer. Maar met een fatsoenlijk progressiesysteem zou het cijfer zeker hoger hebben gelegen (en de shitstorm op het internet zou dan wss kleiner zijn geweest, haha)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Clay

  • 15 november 2017 11:00
  @KingOfTheHill dat elk procentje het verschil tussen leven en dood kan betekenen, wat dus juist heel belangrijk is :)

  Ik had gewoon graag gezien dat al deze meuk gewoon helemaal niet in de game had gezeten, en dat je je character(s) levelt via een meer traditioneel progressie systeem wat geintegreerd is in de game zelf; immersive, unobtrusive, passend en vooral leuk. Het Star Wars universum leent zich daar nb zo enorm goed voor.

  Vandaag is de AMA op reddit, ben benieuwd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 15 november 2017 11:46
  @Clay

  "maar je kan de storm van kritiek op Reddit toch moeilijk ontkennen"

  Hier gaat het in gamingland vaak mis. Die storm van kritieken, die 600K downvoters, die zijn allemaal zoals jij. Hebben het spel niet gespeeld (kan immers niet) maar zien dat er veeeeel mensen reageren, dus dan moet er wel 'iets' zijn. Naast greedy uitgevers zijn juist die redenaties hetgeen wat goede IP's kapot maakt. Vorm je eigen mening op basis van wat je leest en laat je niet verblinden door 600K aan mede-blinden :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Clay

  • 15 november 2017 14:58
  @unipro81 Zou jij nu dan nog steeds zeggen dat het om een vocal minority gaat die het in essentie mis heeft? Ik maak me namelijk echt zorgen over de richting die monetization in games uit gaat, en zie het model in BF2 als een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.

  Ik probeer me over het algemeen ook juist zeer goed te informeren over games, mede omdat de tijd die ik heb om ze te spelen beperkt is ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 15 november 2017 12:25
  @Clay

  Vreemd, ik heb niks verwijderd. Ging het om de onderstaande reactie?

  "Sure, elk procentje telt in zekere zin, maar zoals ik in de recensie aangeef zijn de invloeden van bijv een officier, of een tank (tanks zijn voor iedereen ontgrendeld en krijg je na 1500 battlepoints, een jedi/sith pas na 8000) veel groter op de verloop van het spel. Bovendien zie je niet of iemand het kaartje heeft gekocht of eerlijk ontgrendeld. Natuurlijk is en blijft het technisch gezien pay-to-win, en pay-to-win is absoluut een vies woord, maar in de praktijk zijn de effecten nauwelijks merkbaar. Ik heb lange tijd expres geen enkele upgrade toegevoegd tijdens het reviewen en voelde me geen moment benadeeld. Wat betreft incorrecte info: dat was inderdaad zo op een review event. Maar ik speelde de game gewoon thuis en Vader en Luke waren hier gewoon 60.000 credits. Ironisch genoeg werden de prijzen gisteren aangepast naar 15.000 ;) De shitstorm is zeker ten dele terecht, en naar aanleiding daarvan heb ik ook extra aandacht besteed aan het unlocksysteem en het creditssysteem, om dat echt te doorgronden. Positief ben ik daar ook absoluut niet over, maar ik heb me wél heel erg vermaakt tijdens het spelen. Online vind ik zelf bijvoorbeeld leuker dan Call of Duty: WW2. Vandaar ook toch nog een redelijk positief cijfer. Maar met een fatsoenlijk progressiesysteem zou het cijfer zeker hoger hebben gelegen (en de shitstorm op het internet zou dan wss kleiner zijn geweest, haha)"

  Prima, constructieve reactie zoals ik ze graag zie en nooit zou verwijderen. Wat zou kunnen is dat degene op wie je reageerde zijn of haar post heeft verwijderd. Alle daar op volgende reacties verdwijnen dan. Da's niet handig, dat ben ik met je eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 15 november 2017 12:52
  @Swieb Dat was mijn reactie, dus daar is ff wat fout gegaan. Geen idee waar Clay's reactie dan is gebleven :/ Maar zo is iig mijn reactie op dat elk procentje weer boven water. In de praktijk verwatert dat procentje, omdat er zóveel variabelen zijn. Het is daardoor geen dealbreaker imo. Was het beter geweest zonder? Tuurlijk, absoluut, ik had het liever ook niet gezien. Mee eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Clay

  • 15 november 2017 14:08
  @Swieb Dat is de reactie van @fonsrutte op mijn kwijte post, die heb ik idd ook nog in mn profiel staan in de reactielijst. Waarschijnlijk dan idd een gevolg dan een andere verwijderde post, iig bedankt :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 14 november 2017 18:49
  @Clay Het is jammer dat de auteur van het artikel zijn definitie van pay-to-win niet verduidelijkt. Uit principe nooit non-cosmetische items uit loot boxes accepteren, side-grades accepteren, alleen low level upgrades accepteren, of puur kijken of je ingame het verschil voelt… Volgens mij neigt de auteur naar het laatste.

  Ikzelf boycot games met non-cosmetische items in loot boxes. Als ik een full priced game koop wil ik een level playing field als het op gameplay aankomt. Lootboxes met louter cosmetische items zoals CoD en Destiny vind ik acceptabel. Na een jaar packs op de markt brengen met alle wapens of star cards zou ik ook mee kunnen leven.

  Erg jammer, want op zich lijkt deze Battlefront me een toffe game. Hopelijk is er voldoende backlash en voelt EA zich gedwongen om de loot boxes uit de progressie te halen en er alleen cosmetische items in te stoppen. Dan stap ik graag aan boord.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 14 november 2017 22:22
  @Arrahant Ik haal het wel aan in de recensie maar laat ik het nog even verduidelijken: Ja, je kunt upgrades op gebied van health en damage kopen, met echt geld. Dus technisch gezien is het pay-to-win. In de praktijk merk je er echter weinig tot geen nadeel van als je speelt zonder upgrades, waardoor ik er geen gigantische moeite mee heb. Ik begrijp wel dat mensen hier een grens trekken hoor, maar als je puur kijkt naar speelplezier, ondervindt ik daar geen hinder. Het unlocksysteem an sich daarentegen verpest dat wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heijaangel

  • 14 november 2017 10:54
  Hoe lang is de speelduur van de singleplayer?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 14 november 2017 11:02
  @Heijaangel Niet bizar lang, uur of 5-6

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.