Drie jaar geleden verscheen Star Trek Voyager: Elite Force. Een shooter van wereldklasse die spelers liet ondergaan in het Voyager universum. Raven Software's meesterwerk was niet alleen bedoeld voor Trekkies, maar ook voor de doorsnee gamer. De reacties waren zo positief dat een vervolg niet mocht uitblijven, de grootste kritiek was namelijk dat het spel zo kort was. Als tussendoortje verscheen er nog een uitbreiding, maar die was alleen interessant voor de Elite Force multiplayers. We zijn inmiddels drie jaar verder en over een aantal dagen zal Star Trek: Elite Force 2 in de winkels liggen. Raven Software heeft de fakkel overgedragen aan Ritual Entertainment (Blair Witch Volume 3, Quake uitbreiding Scourge of Armagon, SiN, Wages of Sin en Heavy Metal FAKK.2) die het spel hebben ontwikkeld. De grootste verandering tussen het eerste en tweede deel is de overstap van het Voyager naar het Next Generation universum, waar mister Star Trek himself, Jean Luc Picard, de lakens uitdeelt.

De space carwash

Voor we echter van Jean en alle andere figuren uit de films en TV-serie mogen genieten moeten we eerst het spel installeren. Vooraf werd beloofd dat Elite Force 2 langer zou duren om uit te spelen dan het eerste deel en Ritual lijkt woord gehouden te hebben, want het spel staat op twee cd's en neemt 1,3 gigabyte aan ruimte in beslag op je hardeschijf. Een hardeschijf die voor de zoveelste keer een spel gebaseerd op de Quake3 engine mag verwelkomen.

Het zeer korte introotje begint met de wel bekende openingszin gesproken door Jean Luc Picard: "Space: The Final Frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. It's continuing mission: To explore strange new worlds... To seek out new life, and new civilizations... To Boldly Go Where No One Has Gone Before.

Just checking you cupsize miss..

Het eerste wat oud en vertrouwt overkomt zijn het menu en de toetsen, deze zijn namelijk, net als in het eerste deel, weergegeven als toetsen en schermen van een federatie computer. Iets wat zeker bijdraagt aan de Star Trek sfeer van het spel. We zijn hier echter niet gekomen om te babbelen over toetsen en knoppen, maar om nieuwe planeten te onderzoeken en buitenaardse bipsen te schoppen. In Elite Force 2 speel je Alexander Munroe, bevelhebber van het Hazard Team. Een speciaal opgericht team dat bestaat uit goed getrainde soldaten die het ruimteschip de Voyager en crew moeten beschermen.

To boldly go...