Review
Spyro

Spyro Reignited Trilogy is een vurige nostalgietrip

De terugkeer van de paarse vuurspuwer

Geschreven door Brian Artiles Govita op

Conclusie

Spyro Reignited Trilogy bevat drie fantastische remasters van platformers die dankzij huidige technologische ontwikkelingen nog beter tot hun recht komen. Tegelijkertijd zorgt de tand des tijds er voor dat de gameplay in deze trilogie ietwat verouderd aanvoelt in het doorontwikkelde platformgenre. Repetitieve levels en een gebrek aan uitdaging daargelaten, biedt Spyro Reignited Trilogy een aangename nostalgietrip naar het verleden van de paarse draak.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gedetailleerde en kleurrijke omgevingen, verbeterde besturing, net zo leuk als vroeger
 • Minpunten
 • Repetitieve levels, door technologische vooruitgang niet zo uitdagend, weinig afwisseling qua gameplay
Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Spyro aan het roer stond van zijn eigen avontuur. In 2011 dook de paarse draak op in Skylanders: Spyro’s Adventure, maar helaas stond Spyro nooit volledig aan de basis van de Skylander-reeks. Hoog tijd dus om het verleden in te duiken en warme herinneringen op te halen met de paarse vuurspuwer in Spyro Reignited Trilogy.

Het kan soms een zware beproeving zijn wanneer je er achter komt dat die warme herinneringen eigenlijk helemaal niet meer zo mooi zijn. Gelukkig hoeven we nergens voor te vrezen, want de remasters van de drie Spyro-titels zijn vandaag de dag net zo leuk als de originele trilogie waarmee ontwikkelaar Insomniac Games ooit furore maakte.

Precies twintig jaar geleden sprong het nog onbekende Insomniac Games in het oog met Spyro the Dragon. De jonge ontwikkelaar had nog het een en ander te bewijzen na het geprezen, maar commercieel geflopte Disruptor. Kijkend naar het succes van Super Mario 64 en het gemis van een herkenbare PlayStation-mascotte, kwam het team tot de conclusie dat het een gezinsvriendelijke platformer moest ontwikkelen voor het steeds groter wordende minderjarige doelgroep van PlayStation.

Spyro
spyro
spyro

De onofficiële PlayStation-mascotte

In minder dan twee jaar na Disruptor zag Spyro the Dragon het levenslicht. Hierna volgden nog twee geweldige vervolgen, waarna Insomniac besloot gedag te zeggen tegen deze onofficiële PlayStation-mascotte. Helaas was Spyro daarna nooit meer hetzelfde. De ene middelmatige game volgde de andere op, met als dieptepunt Spyro: Shadow Legacy.

Fans kunnen hun geluk vast niet op wanneer ze er achter komen hoe goed de originele trilogie zelfs in het huidige gaming landschap standhoudt. Waar de remaster van de Crash Bandicoot-trilogie vooral qua besturing enigszins verouderd aanvoelt, lijkt de Spyro-trilogie vandaag de dag zelfs beter tot z’n recht te komen. De games lenen zich namelijk uitstekend om met hedendaagse controllers gespeeld te worden en Spyro laat zich nog nauwkeuriger besturen dan twintig jaar geleden.

Hoewel Super Mario 64 twee jaar eerder verscheen, missen de Spyro-games toch net de finesses waarmee eerstgenoemde eeuwige roem geniet

De vergelijking met Crash is in die zin misschien niet helemaal eerlijk. De Crash Bandicoot-games zijn in feite 2d-platformers in een 3d-spelwereld, terwijl de Spyro-games volwaardige 3d-platformers zijn. Dit houdt onder andere in dat, zoals in vrijwel elke hedendaagse 3d-wereld, de camera in de passieve stand staat en je dus de camera zelf moet roteren. Voor een klassieke Spyro-ervaring is er zelfs de mogelijkheid om de camera in de actieve stand te zetten, waarbij de camera net als in de originele trilogie Spyro automatisch roteert. Alsof dat niet genoeg is kun je zelfs schakelen tussen de vernieuwde en de originele soundtrack. Toch is het aan te raden om de games met de geremixte soundtrack te doorlopen. De dynamische muziek en geüpdatete geluidseffecten klinken geweldig.

De mogelijkheid om te schakelen tussen de klassieke en vernieuwde grafische stijl, had het geheel compleet gemaakt. Want wanneer we de huidige trilogie naast het origineel leggen, zien we een wereld van verschil. Dankzij het felle kleurgebruik zijn de weelderige omgevingen oogstrelend. Omgevingen die dankzij de vernieuwde personagemodellen alleen maar kleurrijker worden. Zo zijn de personagemodellen van alle draken in het eerste deel uniek, waardoor de personages veel natuurlijker overkomen dan voorheen. Of neem het speelbare personage Sheila bijvoorbeeld, die in Spyro: Year of the Dragon in haar herziene staat veel geloofwaardiger overkomt. De grafische stijl, in combinatie met de grappige animaties, maken dat de games ons wederom doen denken aan de remasters van de Crash Bandicoot-trilogie, die op dit gebied net zo goed weet te imponeren.

Spyro

Minder uitdagend

De comeback van Spyro is echter niet vrij van tekortkomingen. Want hoe blij we ook zijn dat Spyro weer in topvorm is, wordt het nu pas echt duidelijk hoe laagdrempelig de games eigenlijk zijn. Hoewel Super Mario 64 twee jaar eerder verscheen, missen de Spyro-games toch net de finesses waarmee eerstgenoemde eeuwige roem geniet. Ook latere games in het platformgenre hebben de lat steeds hoger gelegd. Vooral Spyro the Dragon moet het op dit vlak ontgelden. Nergens wordt de gameplay echt uitdagend en de missiestructuur is in elk level doorgaans hetzelfde. In Spyro 2: Ripto’s Rage! probeerde Insomniac vooral door middel van power-ups en een aantal nieuwe gameplaymechanieken afwisseling te bieden.

In Spyro: Year of the Dragon kunnen we zelfs met nieuwe personages aan de slag en krijgen we nog meer minigames voor onze kiezen, met als hoogtepunt het skateboard-level, maar in grote lijnen doen we in elke game praktisch hetzelfde. We reizen af naar diverse gebieden waar we levels voltooien om steeds een stapje dichter bij de eindbaas te komen. Ondanks dat is het indrukwekkend dat Toys for Bob het voor elkaar heeft gekregen om de trilogie bijna twintig jaar na dato vooral grafisch en qua besturing naar een hoger niveau te tillen.

Spyro

De prestaties van de ontwikkelaar getuigen van respect voor de nalatenschap van Insomniac Games en de drang om Spyro’s status als game-icoon in ere te herstellen. Die ontdekkingsreis naar het verleden van het heldhaftige draakje lijkt zich wat dat betreft dubbel en dwars te hebben uitbetaald. Het resultaat is een drietal geweldige remasters. Hopelijk is dit het startschot van meer mooie avonturen met onze favoriete paarse vuurspuwer.

Spyro Reignited Trilogy is nu beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie is de game getest op een PlayStaton 4 Slim.

Laatste reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week Diverse Telltale-games verdwijnen van Steam
15

Reacties op: Spyro Reignited Trilogy is een vurige nostalgietrip

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Shinjite

  • 15 november 2018 09:48
  Staan alle 3 de games op de disk of alleen deel 1 en moet deel 2 en 3 worden gedownload?

  Dat mis ik namelijk in de review en als plus / min punt. (Voor mij een min punt als ze niet alle 3 op de disk staan)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 15 november 2018 10:04
  @Shinjite Ik vind dat dit ook wel benoemd mag worden, inderdaad. Dan ben je naast je review over de game zelf, ook nog gericht op de consument.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Blackdevil NL

  • 15 november 2018 10:16
  @Shinjite deel 2 en 3 moeten nog gedownload worden, staat ook op de hoes als je het spel koopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  brianartiles

  • 15 november 2018 10:27
  @Shinjite Zo te zien heeft Blackdevil NL je vraag al beantwoord :). Mag ik vragen waarom je dat als een minpunt ziet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 15 november 2018 11:01
  @brianartiles
  Omdat als jij een spel op een schijfje koopt je best mag verwachten dat alles erop staat. Waarom zou je dan als uitgever een kopie in de een echte winkel leggen? Minpunt is dat je dan dus maar digitaal moet gaan, iets waar veel mensen niet enthousiast van worden vanwege verschillende redenen. Teveel nadelen tegenover de voordelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 november 2018 11:06
  @brianartiles Omdat mocht in de toekomst de support voor ps4 offline gaan je dan dus niet meer bij die 2 games kan komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 15 november 2018 16:43
  @brianartiles ik vind gewoon dat als je 3 games verkoopt je dit op de blu ray disk doet. Die disks kunnen dit aan.

  Kan je de game nu door verkopen met alle 3 de games of worden 2 van de spyro games aan je ps account gekoppeld?

  Daarnaast heb ik.slechte ervaringen met het downloaden van bestanden via ps netwerk. Een destiny update van een paar GB duurde al uren en uren.

  Als je een game koopt hoort deze op de disk te staan anders kan je net zo goed geen disk versie maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TH3MarXSt3R

  • 15 november 2018 12:47
  @Shinjite Bij de Xbox One staat er 300mb op de disc. En dan moet er nog 42GB gedownload worden.Bij de PS4 durf ik het niet te zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 november 2018 10:23
  Dit zijn remakes, geen remasters. Het is een compleet nieuwe engine en alle modellen en levels zijn van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Is het nou zo moeilijk om dat verschil te maken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 15 november 2018 10:46
  @darkmanwls Dit is inderdaad een vrij vreemde fout van een game reviewer. Iedereen maakt wel eens fouten natuurlijk, maar dit verschil mag ondertussen toch wel duidelijk zijn, zeker als je in het vak zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 november 2018 11:02
  @**Guitar_Hero** Nou is het bij deze game wel iets genuanceerder, aangezien de makers zelf ook de term remaster gebruiken. Maar de groenteman kan appels ook wel peren gaan noemen, maar daar worden t niet ineens peren van.

  Bron: https://nerdburglars.net/remake-reboot-remaster-whats-the-difference/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 15 november 2018 13:56
  @darkmanwls In de review worden zowel deze games als de Crash trilogy remasters genoemd wat in ieder geval (hoe de makers het ook noemen) onjuist is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 november 2018 22:50
  @**Guitar_Hero** Ja, dat zeg ik toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gdragt

  • 15 november 2018 18:42
  De playstation had ten tijde van spyro een gebrek aan een mascotte? Ze hadden crash toch al??

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robbert.

  • 17 november 2018 15:42
  Ik ben het helemaal eens met deze review, op één punt na. Ik vind dat Crash Bandicoot de tand des tijds beter heeft doorstaan dan Spyro. Er zijn een aantal gameplay-elementen in Spyro die flink zijn verouderd, met name het eindeloze verzamelen van allerlei objecten. Dit was eind jarig negentig natuurlijk ontzettend populair omdat 3D-platformers nog relatief nieuw waren, maar nu voelt het, voor mij althans, als het afwerken van een lijstje. Crash Bandicoot is in mijn beleving een iets meer geslaagde remake doordat het twintig jaar na dato nog steeds uitdaging biedt en niet echt verouderde gameplay-elementen heeft.

  Overigens vind ik de kritiek op het feit dat deel twee en drie gedownload moeten worden echt overdreven. Wanneer je de disc in de console doet en het eerste deel is geïnstalleerd krijg je gewoon een update-bestand waar deel twee en drie inzitten. Als consument merk je hier helemaal niks van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.