Review
Splatoon 3

Splatoon 3 kleurt keurig binnen de lijntjes

Met een nieuw likje verf

Geschreven door Cody Dakota op

Conclusie

Splatoon 3 is een uitstekend vervolgdeel dat vooral doorpakt op de beste aspecten van deel een en twee. Alles werkt net even logischer en draait zoals je mag verwachten, van de kenmerkende gameplay tot de menu’s. Behalve een uitgebreidere, leuke singleplayercampagne, hoef je echter niet op veel nieuws te rekenen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Technische verbeteringen, interessante singleplayercampagne, sterk verbeterde spelbeleving
 • Minpunten
 • Weinig verrassend
Natuurlijk is het ontvangstcomité voor Splatoon 3 een stuk kleiner dan dat van Nintendo’s ‘grote drie’, maar dat komt niet alleen door de populariteit. Is het namelijk niet te vroeg voor een Splatoon-game? En zijn ze niet allemaal hetzelfde? Nee, maar ze lijken wel veel op elkaar omdat de aanpassingen uiterst subtiel zijn. Splatoon 3 is daarom het beste van de hele franchise in één game, met een aantal extra’s.

Natuurlijk is het opvallend dat er sinds Mario Kart 8 drie Splatoon-spellen zijn verschenen, maar nog geen nieuwe Mario Kart-game. Anderzijds is dat niet zo gek: Splatoon 2 is alweer vijf jaar op de markt, en dat werd steeds zichtbaarder. Een achterhaald matchmakingsysteem, lange wachttijden, nauwelijks partymogelijkheden en nog veel meer aspecten deden het spel steeds ouderwetser aanvoelen. Als je ervoor kiest om de ondersteuning van je enige ‘servicegame’ in 2019 te laten vallen, kun je maar beter snel met de volgende komen.

Overtrekken 

Splatoon 3 is nog altijd gebaseerd op dezelfde fundering. Als inktvismens (en tegenwoordig ook octopusmens) schilder je je een weg door kleurloze levels om jouw team naar de overwinning te helpen. Hoe meer plekken jouw team inkleurt, hoe groter de kans op winst. Denk aan torens veroveren, een zo hoog mogelijk percentage speelveld inkleuren en andere modi met doelstellingen. Verder schakel je met verf vijanden uit en ‘zwem’ je via je eigen kleur door het level. Dat is Splatoon in een notendop.

Speltechnisch verandert er dus weinig. Splatoon 3 blijft Nintendo’s kindvriendelijke multiplayershooter die leuk gebruikmaakt van bewegingsbesturing - maar dan nog beter uitgewerkt. Verf druppelt wat realistischer, de animaties lijken wat soepeler en de besturing is wat responsiever. Verder is het vooral alles eromheen wat de game een frissere uitstraling geeft, al geldt dat niet voor alle modi. Zo bevat de pittige, coöperatieve modus Salmon Run vooral nieuwe vijanden en voelt de modus na een paar potten wel vertrouwd. Al zorgt de mogelijkheid om Power Eggs te kunnen gooien wel voor extra diepgang.

Splatoon 3

Nieuwe gewoontes 

De Flipper is daarvan misschien wel het beste voorbeeld. In plaats van wachten in een oneindig matchmakingscherm, kunnen we nu rondlopen in een dynamische lobby waar je wapens en strategieën kunt uittesten. De interactieve lobby zorgt ervoor dat je warm kunt blijven, en sneller geneigd bent om een volgend potje te beginnen.

Een ander voorbeeld is dat je nu kunt zien wie van je vrienden welke modus aan het spelen is, zodat je je feilloos kunt aansluiten bij jouw team zónder eerst vijf appjes te sturen. Wel zo prettig bij een strategische shooter natuurlijk, en tekenend voor de gebreken van Splatoon 2. 

De gameplay is nog altijd ijzersterk, de singleplayermodus is interessant genoeg en de online verfgevechten voelen fris
Splatoon 3

En zo zijn er nog een aantal kleine doch logische veranderingen aangebracht die de presentatie van de game net even prettiger maken. Denk bijvoorbeeld aan naamplaatjes, een gevechtslogboek, een replaycentrum en dat die vervelende nieuwsuitzendingen om de maprotatie aan te kondigen niet je hele scherm overnemen tijdens het spelen. Ook notificaties en prestaties tijdens en na het potje zijn welkom. Het is bijvoorbeeld erg prettig om de bevestiging te krijgen wanneer het hele vijandige team is uitgeschakeld, zodat je met het hele team kan oprukken.

Uiteraard zijn er ook (vijf) nieuwe maps, nieuwe wapens en een stel nieuwe vaardigheden aan het spel toegevoegd. Alles bij elkaar is dat voldoende om ingesleten gewoontes uit Splatoon 2 teniet te doen – de game speelt nét even wat anders. Zo kun je spelers verrassen door om de hoek te schieten met de Angle Shooter en zorgt de versnelling tijdens een verticale verfklim ervoor dat je situaties net anders moet inschatten. Wapens worden in dit deel trouwens verkregen met tickets in plaats van geld, maar voor de snelheid van progressie maakt dat weinig uit. 

Het beste van beide 

De singleplayermodus is wél behoorlijk op de schop genomen. Die kunnen we het beste beschouwen als een mengelmoes van de singleplayer uit het eerste deel en de Octo Expansion van het tweede deel. Het avontuur begint in eerste instantie als de vorige singleplayercampagnes, maar mondt later uit in een Octo Expansion-achtige opzet. Op een gegeven moment beland je namelijk in een hubwereld waarin je verschillende Octo-uitdagingen kunt selecteren om Power Eggs te verzamelen. Deze eitjes gebruik je weer om de wereld te bevrijden van een pluizige plaag. 

De uitdagingen zijn trouwens niet altijd verrassend, en lijken net even wat makkelijker dan voorheen. Zo lijkt de timing voor het raken van doelwitten tijdens het railssurfen vergeeflijker en gaat het vinden van Power Eggs in de eierverzameluitdaging misschien net wat sneller. Ergens is dat jammer, want de soms bikkelharde uitdagingen uit de Octo Expansion waren een frisse wind voor de ervaren speler. Al zijn de vernieuwde uitdagingen nog steeds pittig genoeg om er je er goed in vast te bijten.

Doordat je de levels met verschillende wapens kunt spelen en er veel te verzamelen is, is de herspeelbaarheid in ieder geval beter dan voorheen. En gelukkig sta je er niet alleen voor, je krijgt namelijk hulp van Small Fry, een klein visje dat je helpt bij het vinden van verzamelobjecten en het verslaan van allerlei vijanden. Spoiler: hij is heel schattig. Je kunt zelfs z’n kapsel zelf instellen.

Gedurende de verhaalmodus onthult Splatoon 3 zelfs meer over de post-apocalyptische wereld van de reeks. Zo leer je in een gecodeerd boekje eindelijk hoe de Inkling is onstaan, wat voor ons genoeg reden was om de singleplayer grondig door te spitten. De modus stijgt zeker uit boven een veredelde tutorial, maar is nog niet de singleplayerervaring waar we na de Octo Expansion op hoopten.

Tot die tijd kunnen we ons in ieder geval uitstekend vermaken met de beste Splatoon-game tot nu toe. De gameplay is nog altijd ijzersterk, de singleplayermodus is interessant genoeg en de online verfgevechten voelen fris aan door de subtiele toevoegingen en aanpassingen.

Splatoon 3 verschijnt op 9 september voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Splatoon 3 review en wachten op 'Zelda: Breath of Time' Bonuslevel 126 Nieuwe trailer Pokémon Scarlet en Violet en speciale Nintendo Switch onthuld
21

Reacties op: Splatoon 3 kleurt keurig binnen de lijntjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Snoop213

  • 7 september 2022 16:13
  Wat ik eerder ook al zei het is een toffe serie Maar je mist de vernieuwing helaas. Misschien is wel vet on met deze serie naast de hoofd serie iets anders te doen want er zit potentie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyDakota

  • 7 september 2022 16:20
  @Snoop213 Mee eens. heb het idee dat er nog zoveel meer in deze franchise zit!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 7 september 2022 16:41
  @CodyDakota hoelang doe je over de singleplayer campaign?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyDakota

  • 7 september 2022 16:54
  @Snoop213 Afhankelijk van je skills, pak 'm beet tien a vijftien uur :) Ik deed er ongeveer vijftien uur over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 7 september 2022 17:15
  @CodyDakota Oke dan is dit misschien wel de reden om hen te kopen puur voor de singleplayer. Alleen vindt het er niet boeiend genoeg uitzien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 7 september 2022 17:49
  @Snoop213

  Een 2D platformer of een 3D collect-a-thon Splatoon game lijkt me wel wat!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 7 september 2022 18:32
  @PietS. Zekers liever een 2D platformer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jorn6810

  • 7 september 2022 19:38
  @Snoop213 ik hou van 2D maar denk dat Splatoon beter tot zijn recht zou komen in een 3D platformer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AgeQned

  • 7 september 2022 16:38
  Zoals verwacht eigenlijk een beetje. Ik ben er blij mee en ga er ook veel plezier mee beleven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 7 september 2022 16:59
  ik had de demo al gespeeld het was allemaal wat strakker en sneller en ik heb me er heel erg mee vermaakt. tot welk level is het maximaal te halen? het was altijd level 50 (meende ik).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyDakota

  • 7 september 2022 17:07
  @Baroness Zover ben ik nog niet, haha. Ik zal eens kijken of ik het voor je kan achterhalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 7 september 2022 17:25
  @CodyDakota het min punt van het leveling systeem was altijd dat je die al vrij snel kon halen (level 50 max). En dan was de drive om door te gaan beduidend minder ik hoop zo dat ze die om hoog geschroefd hebben..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 7 september 2022 17:51
  Een score die ik verwacht had! Ik ga deze zeker nog aanschaffen voor de SP modus! Een mooie toevoeging aan de Nintendo library. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  adutchman

  • 7 september 2022 18:46
  Mooi cijfer en 15 uur sp! Ik ga hem morgen aanschaffen. Had alleen die demo gespeeld maar het smaakt naar meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 7 september 2022 19:16
  Ik heb de demo wel gedownload maar uiteindelijk niet gespeeld. Ik ben niet bekend met de serie en na het lezen van de review weet ik het eigenlijk nog steeds niet.

  Review is wel duidelijk hoor maar ik kan me er niet veel bij voorstellen hoe het aanvoelt om te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 7 september 2022 21:13
  @Luigi1985

  HAhah daar was die demo dus geweldig geschikt voor.
  Om je te laten voelen hoe het is.
  Nu lees je het en je kunt je niks voorstellen, je bent niet bekend met de serie dus je download een demo, maar speelt hem niet en nu vraag je je af hoe het speelt.
  Goh laat daar die demo nu voor zijn,
  Dit is denk ik de eerste keer dat ik lees dat iemand een demo download, niet speelt maar wel reageert dat die zich afvraagt ( min of meer hardop denkende lijkt het) hoe het speelt.
  Ik heb ook wel eens een demo niet gespeld maar dat was dan ook omdat mijn interesse echt al weg was. Niet dat ik me toch afvroeg hoe het zou spelen. Want dan had ik die demo wel gestart.
  Want serieus denk ik niet dat iemand je goed kan uitleggen hoe dit speelt en zo dat jij kunt bepalen of je het leuk vind.

  Mijn tip, als je een demo download probeer hem dan minstens 1 keer. Hahah

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 8 september 2022 09:28
  @watashi wa maurice desu.

  Haha ja ik heb alleen de tutorial gedaan en op dat plein gelopen, maar dat Splatfest zelf was nog niet begonnen. Dus kon niks doen verder.

  In dat weekend dat het was, kwam er vanalles tussen. Dus de intentie was er wel, maar de tijd niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 8 september 2022 14:43
  @Luigi1985

  HAhah dat snap ik.
  Ik vind het ook gewoon grappig zoal je het omschreef van wel downloaden niet proberen en toch afvragen.

  Maar ja soms heb je een plan om iets te doen in een weekend en dan loopt alles anders. Ik begrijp dat heel goed.
  Jammer dat het een timed demo was, die enkel die dagen beschikbaar was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Louwter

  • 8 september 2022 10:36
  Mooie review.
  Nog wel een vraag erover;
  Kun je deze editie wel met z'n 2en spelen in splitscreen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyDakota

  • 8 september 2022 11:06
  @Louwter Thanks! Helaas is splitscreen nog steeds niet mogelijk. Dan moet je echt op twee Switchen tegelijk gaan spelen. Zonde he?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.