Spider-Man maakt op allerlei manieren de media onveilig met zijn geslinger. Terwijl de derde film alweer in de maak is, komen er nog steeds spellen uit van Spider-Man 2. Terwijl Ultimate Spider-Man meer de comics gebruikt als inspiratie, gaat Spider-Man 2 nog even verder met de gelijknamige film. De PSP versie is kortgeleden verschenen en wij hebben getest of Spider-Man ook mobiel goed kan webslingeren. Mobiel slingeren

Spider-Man 2 voor de consoles was voor velen een grote verassing. Het spel was best goed en had het Spider-Man gevoel eindelijk eens te pakken. De speler slingerde met volledige vrijheid door de stad op de kenmerkende Spider-Man manier: spinnenwebben die zomaar uit je handen schieten. Het spel is nu overgezet naar de PSP en dat moet geen probleem zijn voor zo'n grafisch mobiele monster. Toch?

Het eerste wat opvalt bij het starten van het spel zijn de graphics. Die zien er, hoewel iets minder dan de console versies, toch nog steeds goed uit. Maar het blijkt al snel dat het gene wat Spider-Man 2 op de consoles zo tof maakte, het vrij slingeren door de stad, vrijwel helemaal uit deze versie gehaald is. Waarschijnlijk om dezelfde reden waarom je in Grand Theft Auto voor de PSP niet kan vliegen. De PSP is maar een klein apparaatje en dat alles kan hij blijkbaar toch nog niet aan. Maar geen nood, want het spel heeft meer te bieden.

Verhaal

Het verhaal, zoals waarschijnlijk wel bekend, draait om slechterik dokter Octavius. De man heeft een bijzondere manier gevonden om energie op te wekken, maar terwijl hij zijn uitvinding voor het eerst aan het publiek laat zien gaat het fout. Hij kan de energie niet meer onder bedwang houden en tijdens een explosie sterft zijn vrouw. Zijn mechanische armen worden voor goed verbonden aan zijn lichaam en hij wordt overgenomen door het kwaad. Onschuldige mensen dreigen slachtoffer te worden van zijn kwalijke praktijken en Spider-Man moet hem uiteraard tegen houden. Makkelijker gezegd dan gedaan. In de film hoeft hij het namelijk alleen maar tegen Octavius op te nemen, maar in het spel wordt er wat meer gespuis opgetrommeld.. Zo komen Rino, Shocker en The Vulture allemaal langs om je het leven zuur te maken.

Spider-Man 2 speelt zich op de PSP vooral binnen gebouwen af. Het slingeren is gedegradeerd tot een paar achtervolgingslevels waarbij een klein gedeelte van de stad bevliegbaar is. Binnen kan je natuurlijk ook gebruik maken van je webslinger krachten om je snel voort te bewegen. Toch heeft het spel nu meer het gevoel van een platformer. Er moet veel geklauterd en gevochten worden, waartussen nog eens een puzzel moet worden opgelost.

Gameplay

Het vechten gaat met een tweetal knoppen voor schoppen en slaan. Bij het afwisselen van de twee knoppen maak je al snel een aantal combo's. Aanvankelijk stelt dit nog niet zoveel voor, maar je kan in een winkeltje nieuwe combo's en andere dingetjes kopen om je voortgang te bevorderen. Zo kan je met je punten een grotere levensbalk kopen, of zorgen dat je beter kan springen. Een leuke bijkomstigheid, maar je krijgt niet echt een strategisch voordeel wanneer je dingen in een bepaalde volgorde koopt.

De vijanden in het spel verschillen erg weinig van elkaar. Ze zijn simpel te onderscheiden in drie soorten. Je hebt de normale schurken die met of zonder wapen tegen je vechten, deze zijn vrij simpel te verslaan. Dan heb je nog robotvijanden die wat lastiger zijn, omdat ze gewoonweg een grotere levensbalk hebben en sterker zijn. De laatste groep bestaat uit de eindbazen die allemaal op een bepaalde manier verslagen moeten worden.

Vergeleken met het relatief simpele vechten, gaat het klauteren wat lastiger. Spider-Man kan op muren en plafonds blijven plakken, dus je kunt eigenlijk gaan en 'staan' waar je maar wilt. Erg overzichtelijk is dit niet, vooral wanneer je in wat kleinere ruimtes zit. Daarbij werkt de camera in het spel ook zelden mee. Meestal staat deze namelijk net de kant op waar jij niet heen wil kijken. De redding is de optie om de camera op je vijand te locken, al werkt dit ook niet altijd erg goed.

Zoals ik al eerder opmerkte, ziet Spider-Man 2 er prima uit. Ook qua geluid heb ik weinig op het spel aan te merken. Zo past de muziek bij het spel en hebben de originele acteurs van de film hun stemmen geleend voor hun personages. Het spel wordt tevens regelmatig afgewisseld met CGI filmpjes die er ook prima uit zien.

Conclusie

Spider-Man 2 op de PSP laat de elementen wat het spel op de consoles zo goed maakte grotendeels weg. Het spel is zonder het vrije slingeren nog best aardig geworden, maar mist diepgang. Het speelt aardig, maar de camera blijft het hele spel door een groot hekelpunt. Ook is het erg jammer dat het spel nog geen vier uur duurt. Spider-man heeft duidelijk een grote klap gehad toen hij de PSP invloog, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds Spider-man is en dat de fans er nog best van zullen genieten. Als je maar weinig met de webslinger hebt, dan heeft de PSP beters te bieden.

Gameplay: 5,5 Graphics: 7,0 Geluid: 8,0 Totaal: 4,9