Review

Sniper Elite 5 treft zijn doel

Maar met een kleine Franse slag

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Sniper Elite 5 is in ieder opzicht net iets beter dan zijn voorganger, maar het scheelt allemaal niet veel. Er is net wat meer content, er zit net wat meer variatie in en het ziet er allemaal net wat beter uit. Toch moet je twee keer met je ogen knipperen om het verschil tussen Sniper Elite 4 en 5 te zien. Het resultaat is een tamelijk risicoloos vervolg, maar daardoor niet minder leuk.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sluipschieten nog altijd onovertroffen, verrassend veel variatie, invasie van een andere speler zet een potje op zijn kop
 • Minpunten
 • Grafisch gedateerd, hier en daar een glitch, weinig nieuws onder de zon
Nadat Karl Fairburne eigenhandig de Geallieerde opmars door Noord-Afrika en Italië inleidde, richt hij zijn vizier nu op Frankrijk. In de lente van 1944 wordt hij vooruit gestuurd om de invasie van Frankrijk soepeler te laten verlopen. Met behulp van het Franse verzet stuit hij echter – alweer – op een diabolisch naziplan dat hij natuurlijk eigenhandig uit de weg gaat ruimen.

Het moge duidelijk zijn dat Sniper Elite 5 niet barst van de originaliteit. Het verhaal verschilt niet bijster veel van het verhaal uit de twee voorgaande games en ook de opzet doet erg vertrouwd aan. Al sinds Sniper Elite 3 kent de serie hetzelfde fundament. Iedere missie speelt zich af in een uitgestrekte omgeving, waarin je zelf bepaalt hoe je elke situatie aanpakt. Naast het hoofddoel stuit je gaandeweg ook op zijdoelen. Als je ergens een hooggeplaatste nazi spot, laat je die natuurlijk ook niet lopen.

Tweede Wereldoorlog-Hitman

De vergelijking met Hitman is niet gek. Sniper Elite 5 biedt weliswaar niet de schier oneindige creatieve mogelijkheden om je doelwit om te leggen zoals Hitman dat doet, maar ook dit is een tamelijk trage game waarin je regelmatig door je verrekijker tuurt om de omgeving te verkennen, alvorens je tot actie overgaat. Iedere actie vraagt om behoedzaamheid, want één misstap is genoeg om alle Duitstaligen in de regio te alarmeren en dan wordt het toch al snel minder gezellig.

Sniper Elite 5 is – precies zoals zijn voorgangers – op zijn best wanneer je zorgvuldig de omgeving verkent, het perfecte schuttersputje uitzoekt, op het juiste moment uitademt en van grote afstand een kogel door iemands schedel heen jast. Ja, de kenmerkende X-ray killcam brengt nog altijd op lugubere wijze in beeld hoe spieren, botten en organen plaatsmaken voor jouw kogel.

Duidelijke spelregels

Met zijn lage tempo is Sniper Elite 5 zeker geen game die voor iedereen is weggelegd, al is er veel aan gedaan om spelers vooral niet af te schrikken. Met de flexibele moeilijkheidsgraad kun je het spel zo realistisch en uitdagend maken als je zelf wil. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen het sluipschieten zelf heel realistisch te maken. De wind en afstand hebben dan veel invloed op de baan van je kogel, zonder dat je vijanden ook meteen meedogenloos moeilijk worden.

Vervolgens staat precies vast hoe zichtbaar je bent als je kruipt of staat, hoeveel tijd je hebt als een vijand je dreigt te zien, of hoe omgevingsgeluid zoals een ronkende machine of overvliegend vliegtuig je geweerschot maskeert. Deze kraakheldere spelregels zorgen ervoor dat je snel je draai kan vinden en vervolgens lekker geraffineerd aan de slag gaat.

Een spoor van (bewust achtergelaten) vernieling buiten de muren van een grote kathedraal zorgt bijvoorbeeld voor een hoop commotie… maar wel daadwerkelijk buiten de muren van die grote kathedraal. Binnen kun je vervolgens redelijk ongestoord je gangetje gaan, precies volgens het plan dat je zo zorgvuldig smeedde toen je nog op een heuvel verderop door de verrekijker lag te koekeloeren. 

Invasies van andere spelers

Juist op zulke momenten zet de ‘Sniper Jäger’ een potje volledig op zijn kop. Sniper Elite 5 introduceert een invasieve multiplayer, waarbij een andere speler op ieder willekeurig moment jouw spel kan binnenvallen. Zo’n modus hebben we natuurlijk al vaker gezien in andere games, maar het blijkt ook een perfecte match met Sniper Elite, juist omdat je verder zoveel plant en behoedzaam te werk gaat. Je plan kan geheid de vuilnisbak in als er plotseling een menselijke tegenstander tussen de nazi’s rondloopt, en behoedzaamheid alleen is niet meer genoeg om het tot een goed einde te brengen. Een Sniper Jäger schudt het hele spel op en dwingt je om aan te passen en te improviseren.

Gelukkig wordt Sniper Elite 5 ook zonder menselijke tegenstand niet snel saai, ondanks dat de Sniper Jäger de enige echt noemenswaardige vernieuwing ten opzichte van het vorige deel is. De game is voorzien van meer dan genoeg variatie om lang boeiend te blijven. In de ene missie lig je in een uitgestrekt Frans weiland en kun je naar hartenlust snipen, in een andere missie moet je een zwaarbewaakt nazikasteel binnendringen en heb je juist meer aan je gedempte pistool. Ondanks de naam van het spel zijn er hele missies waarin we het sluipschuttersgeweer op onze rug hebben laten zitten.  

Gesmolten wassen beelden

Met ook nog de mogelijkheid om de hele campagne in co-op te spelen, alsmede een meer traditionele, competitieve multiplayer, heeft Sniper Elite 5 echt zat content om te vermaken. Het is alleen jammer dat de game grafisch nou niet echt een hoogvlieger is. Slechts bij vlagen weet het spel fraaie plaatjes op je televisie te tonen, en meestal is dat te danken aan de nog enigszins spectaculaire belichting. Dankzij de prima gebalanceerde HDR blijven ook de details in donkere omgevingen duidelijk zichtbaar. Dat is maar goed ook, aangezien je je vaak in schaduwen moet verstoppen voor patrouillerende Duitsers.

Daarmee is alles op grafisch gebied ook wel weer gezegd. Vooral de gezichten, die nog het meeste doen denken aan gesmolten wassenbeelden, doen nou niet bepaald recht aan de huidige generatie spelcomputers. Ook duiken er nog weleens wat grafische glitches op. Vooral het vastpakken van een vijand gaat alles behalve soepel.

Daar staat tegenover dat Sniper Elite 5 een traditionele consolegame is, zonder gedoe. Niks geen ‘Performance’ of ‘Quality Mode’ waarbij de speler maar moet kiezen wat hij wil opofferen, maar gewoon standaard 60 fps en een 4k-resolutie. Noem me ouderwets, maar zulke eenvoud kan ik wel waarderen.

De gedateerde graphics doen bovendien niet al teveel afbreuk aan de ervaring. Sniper Elite moet het van oudsher immers niet hebben van het verhaal of de personages, en dat is in dit vijfde deel niet anders. Op dit vlak ligt zeker een kans voor ontwikkelaar Rebellion om met een volgend deel echt boven zichzelf uit te stijgen, maar voor nu is het voldoende om gewoon weer een met scherp schietend sluipschutterspel neer te zetten.

Sniper Elite 5 is vanaf 26 mei verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en 5, Xbox One en Xbox Series X en S. Voor deze review is de game gespeeld op een Xbox Series X.

Dit artikel delen:

Lees meer

EVGA verkoopt RTX 3090 Ti voor het eerst voor minder dan MSRP Dino Crisis komt mogelijk naar vernieuwde PlayStation Plus
14

Reacties op: Sniper Elite 5 treft zijn doel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Real13

  • 25 mei 2022 13:11
  Lekker in coop spelen morgen. Day 1 game pass dus dat is erg fijn. Nieuwe setting en quality of life verbeteringen zijn voor mij genoeg om me weer te vermaken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 25 mei 2022 13:22
  Nice, ga m zeker ff checken via gp

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 25 mei 2022 13:32
  Weinig nieuws onder de zon hier en daar een glitch en grafisch gedateerd en toch een 8. Gelukkig zijn andere sites wat minder positief

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 26 mei 2022 00:28
  @Roy36NL Misschien wordt Gamer wakker en gaat gameplay eindelijk eens voor GFX.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 26 mei 2022 00:36
  @DarkraverX de gameplay die hetzelfde is als deel 4. Dit had een dlc moeten zijn een heel nieuw deel is wat overdreven

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 26 mei 2022 00:40
  @Roy36NL Tja en deel 4 had het weer van deel 3 en deel 3 weer van 2, etc etc, echter het is zo vermakelijk deze game dat menig mens zich prima ermee vermaakt en niet echt op de GFX let.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 26 mei 2022 01:38
  @DarkraverX onderdeel van een goede ervaring gaat gepaard met gfx de gameplay wordt al snel minder als je madame Tussaud moet leeg schieten. Maar ja gelukkig ben ik geen gamepass houder en hoef ik niet van dit soort wanproducten geforceerd blij te worden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 26 mei 2022 01:50
  @Roy36NL Ik had de game kunnen spelen via de GP, echter heb ik ervoor gekozen de game op de PS5 te halen.

  Wat de 1 een wanproduct vind, vind de ander weer leed vermaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • FukijamaPS4

  • 25 mei 2022 14:15
  Drie en vier speelde wel lekker weg. Dus deze ga ik ook weer fijn spelen.
  Geen hoogstaande Gameplay of graphics maar wel vermakelijke games

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 25 mei 2022 16:29
  Heb er zin in om deze te spelen. Maar even weer voor 1 euro GP afsluiten op PC.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 25 mei 2022 18:15
  Meh. Zelfde gfx, zelfde gameplay. Had DLC moeten zijn. Thank God 4 Gamepass.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 26 mei 2022 00:27
  Love the game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  R.J

  • 26 mei 2022 01:18
  Pass had meer plezier met Zombie Army Trilogy alles wat daarna kwam pakt me niet!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 30 mei 2022 08:09
  Deel 4 ooit eens geprobeerd te spelen en al vrij snel weer mee gekapt vanwege de tergend slechte AI van vijandelijke soldaten. De foutenmarge is zo groot dat je allerlei onzinnige dingen kan doen en nauwelijks afgestraft wordt, wat alle immersie en uitdaging feitelijk weghaalt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.