Review
Sky Children of Light

Sky: Children of the Light is de volgende stap na Journey

Nieuwe reizen met meer vrienden

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Thatgamecompany heeft met Sky een fijne plek gemaakt, met een grote nadruk op ontdekken en vriendschap. De game voelt regelmatig als een ode aan Journey. De in-app aankopen doen nauwelijks afbreuk aan deze magie, maar de bugs en soms wat slordige besturing wel.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Prachtige werelden, waanzinnige soundtrack, toegankelijk, speelbaar op je iPhone, gratis
 • Minpunten
 • Flinke bugs, besturing werkt soms tegen
Journey van Thatgamecompany was een van de hoogtepunten voor de PlayStation 3. Het verbaast dus niets dat de makers voor hun volgende project naar die game teruggrijpen. Wel opvallend is dat het nieuwe Sky: Children of the Light eerst exclusief speelbaar is op iOS als free-to-play-game, inclusief in-app aankopen.

Dat is even schrikken, want Thatgamecompany heeft het beeld van een studio die daar buiten staat. Een team dat kleine games wil maken vol schoonheid, maar nu plots lijkt te bezwijken voor de free-to-play smartphonegame. Maar wees gerust. Sky: Children of the Light is grotendeels nog steeds Thatgamecompany zoals we het graag zien.

Het valt wel direct op hoeveel de game op voorganger Journey lijkt. Je glijdt over zand, in een wapperend rood gewaad onderweg naar een berg in de verte waar licht uit komt. Ook de mogelijkheid om tijdelijk te vliegen keert terug. Deze keer zonder sjaal, maar met vleugels die je verzamelt en upgradet.

Sky Children of Light

Kaarsen

De nieuwe reis lijkt dus even een herhaling, maar al snel introduceert de game nieuwe elementen. Zo is Sky onderverdeeld in losse werelden. Binnen deze werelden is het je doel om het licht terug te brengen. Dat doe je op verschillende manieren.

Je hebt standaard een kaars met je mee, waarmee je andere kaarsen aansteekt. Lopen spelers daar langs, dan worden hun vleugels en kaars opgeladen. Het belangrijkste in de game is het vinden van verloren sterren. Vind je hun blauwe geesten, dan raak je ze aan waarna een kort verhaaltje afspeelt en jij ze naar hun juiste plek in de lucht stuurt. Daarnaast zijn er lichtwezens te vinden voor het upgraden van je vleugels.

De eerste keer dat je langs deze werelden reist voelt Sky echt als Journey. De mooie locaties, de vloeiende bewegingen die je maakt en weer een waanzinnige soundtrack. Het is alsof je de hoogtepunten van die game nog eens achter elkaar krijgt voorgeschoteld. Maar keer je later terug naar de locaties, dan blijkt er veel meer achter te zitten. Overal zijn hoekjes met plekken waar je upgrades, geesten of stukjes verhaal vindt.

Sky Children of Light

Vriendschap met een in-app aankoop

Niet alles kun je zelf doen en net als in Journey is het sociale element belangrijk. In plaats van een enkele andere speler met wie je kunt optrekken, dartelen er in Sky allerlei andere spelers rond. Daar kun je via je kaars vriendschappen mee sluiten. Je kunt zelfs hand in hand op pad met een groepje, waarbij één speler de leider is. Soms heb je elkaar nodig om deuren te openen.

Net als in Journey kun je niet zomaar praten, maar wel geluidjes maken. Wil je toch een gesprekje voeren, dan is dat mogelijk. Daarvoor neem je beide plaats op een bankje dat hier en daar is te vinden. Omdat de game zo de nadruk legt op vriendschappen, is dat een fijne toevoeging.

Een vriendschap sluiten kost wel kaarslicht. Die vriendschappen verdiepen ook. Tevens krijg je bij elke geest die je bevrijdt de mogelijkheid om dingen te ontgrendelen in ruil voor kaarslicht. Denk daarbij aan nieuwe emotes of magische spreuken voor leuke effecten.

Natuurlijk is dat licht ook als in-app aankoop verkrijgbaar om de boel te versnellen. Voor bijvoorbeeld een euro krijg je drie kaarsen. Ook zijn er tijdelijke pakketten te koop, met bijvoorbeeld een accessoire, meer kaarsen en meer mogelijkheden voor beloningen. Deze in app-aankopen zitten niet in de weg en zijn een logisch verdienmodel voor smartphonegames. Toch voelt het na Journey wat vreemd. Alsof je tijdens je pelgrimstocht te voet regelmatig in het gezicht wordt geslagen met een folder voor fietsen.

Sky Children of Light

Bugs

De game heeft nog wel behoorlijk last van kleine en grotere bugs. Zo ben ik een keer uit een level geraakt zonder de optie om terug te keren, en zat mijn personage in een later level vast zodat ik niets meer kon doen. Zulke fouten worden ongetwijfeld verholpen via updates, maar op dit moment laat het een zure smaak achter. Zeker in de latere levels waarin je mogelijk een half uur opnieuw moet spelen.

Ook zit de besturing soms wat tegen. De game is zeer toegankelijk gehouden, waardoor het waarschijnlijk een groot publiek kan bereiken. Met je linker vinger bestuur je een virtueel pookje en met je rechter vinger bestuur je de camera. Door te tikken spring je en de rest wordt via icoontjes gedaan. Dat werkt prima, totdat je plots de verkeerde kant op gaat in een wolkenkolom en je alle kanten op schiet.

De makers beloven naast het verhelpen van deze bugs de game uit te breiden met nieuwe content, waaronder nieuwe werelden om te ontdekken. Dat klinkt goed, want Sky lijkt ondanks de probleempjes een heerlijke game om zo nu en dan naar terug te keren voor een nieuw avontuur.

Sky: Children of the Light is voor iOS verkrijgbaar via de App Store. De game komt later ook naar Android, pc, spelcomputers, macOS en tvOS.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week: The Division 2 Dark Zone Edition Black Desert Online-bèta voor PlayStation 4 aangekondigd
2

Reacties op: Sky: Children of the Light is de volgende stap na Journey

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 25 juli 2019 11:11
  Jammer van de bugs en het platform waar het op uit is, hierdoor zal ik hem nog heel lang niet spelen, tot deze een keer op de xbox/ps4/pc uitkomt… als hij daar ooit op uitkomt. Onbegrijpelijke keuze van Thatgamecompany om het eerst mobiel uit te brengen als free-to-play.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 25 juli 2019 20:33
  @casualkiller er staat duidelijk onderaan in het artikel dat het later uitkomt naar pc en spelcomputers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.