In Azië is het fenomeen karaoke razend populair, maar in Nederland moet je doorgaans behoorlijk wat alcoholische versnaperingen bij de mensen naar binnen gieten voordat ze zich hieraan wagen. Sony hoopt daar met SingStar verandering in te brengen, een nieuw spel voor de Playstation 2 waarbij het de bedoeling is om een groot aantal liedjes zo zuiver mogelijk mee te zingen. Wij onderwierpen SingStar aan een grondige test en kwamen in ieder geval tot conclusies over onze eigen zangkunsten. Het SingStar pakket zoals het in de winkels komt te liggen bevat het spel zelf, met een kleine dertig liedjes, twee zeer degelijke microfoons en een convertertje dat je in de USB poort van je PS2 kunt drukken en waar je de microfoons weer in kunt pluggen. Je kunt hier eventueel ook een andere microfoon op aansluiten, maar de microfoons die bij SingStar geleverd worden doen hun werk uitstekend. Ze vangen het geluid en de toonhoogte goed op, ongeacht of je de microfoon bijna tegen je lippen houdt dan wel een aardig eindje ervan af. Ook wordt de microfoon niet gestoord door meezingende mensen of achtergrond geluiden. Het zingen

In SingStar draait alles om het zuiver nazingen van liedjes. Het spel herkent de toonhoogte en de pitch van je stem en controleert of je het juiste ritme te pakken hebt, wat je precies zegt, de tekst, is eigenlijk niet van belang. Natuurlijk is het wel het leukste om je gewoon aan de tekst te houden en niet te neuriën of andere klanken voort te brengen. Zoals je dat bij karaoke gewend bent staat onder in beeld de te zingen tekst die op het gezongen tempo blauw ingekleurd wordt.

Boven in beeld geven grijze balkjes aan op welke toonhoogte je dient te zingen. De toonhoogte waarop je zelf zingt wordt met een gekleurd balkje aangegeven en de bedoeling is natuurlijk om precies op dezelfde toonhoogte als de grijze balkjes te zingen. Aan het eind van elke regel wordt je zang beoordeeld met de woordjes awfull, bad, okay, good en cool. Je krijgt vervolgens het bijbehorende aantal punten. Extra punten zijn te scoren door meerdere regels na elkaar foutloos te zingen. Ook zijn er speciale woorden in het liedje waarvan de grijze balkjes die de toonhoogte aangeven met fonkelende sterretjes gekenmerkt worden. Door deze woorden of lettergrepen op de juiste toonhoogte te zingen, kun je ook nog bonuspunten behalen. Even extra je best doen op die momenten is aangeraden.

Van elk liedje krijg je tijdens het zingen de originele videoclip te zien en de uitvoering van de liedjes is van de oorspronkelijke artiesten, op Eternal Flame na dan. Dit liedje wordt ingezongen door drie grietjes onder de naam Atomic Kitten. Waarschijnlijk was deze versie goedkoper te bemachtigen dan het origineel van The Bangles. Sommige liedjes, zoals Pretty Woman van Roy Orbison en Suspious Minds van Elvis Presley, zijn gemaakt voor het cliptijdperk en zullen in de vorm van een college foto's op het scherm gebracht worden.