Sony laat deze feestdagen een overdosis aan SingStar-games op ons los. Dit betekent echter niet per se dat Singstar-fans diep in de buidel moeten tasten. Het halfjaarlijkse schijfje met voor elk wat wils is verruild voor meerdere thema-edities die elk zo hun eigen doelgroep aanspreken. Zo kunnen de jongste zangers en zangeresjes meezingen met Disney-klassiekers in het toepasslijk genaamde Singstar zingt met Disney. Danskoninginnen zullen helemaal in hun nopjes zijn met Singstar ABBA, terwijl de Turkse Nederlanders kunnen meezingen met de popmuziek uit Turkije in Singstar Turkish.

Uiteraard is het niet mogelijk om zulke doelgroepspecifieke games op de gebruikelijke manier te bespreken. De meeste gamers zullen weinig hebben met onderstaande drie titels. Het cijfer moet je dan ook anders interpreteren: hoor je bij de doelgroep van de muziek, hoezeer is het spel dan de moeite waard?

Singstar zingt met Disney

Deze Singstar richt zich op de allerjongste gamertjes en bevat een twintigtal nummers uit veertien verschillende Disney-tekenfilms. Twintig nummers is minder dan we op een gebruikelijke Singstar aantreffen en ook de bekendheid van de nummers is aanzienlijk minder. Alleen de grootste Disney-fans zullen moeiteloos met alle nummers mee kunnen zingen, de gewone liefhebber kent er amper vijf uit zijn hoofd. “Wat je van beren leren kan” zal niemand problemen opleveren, althans het refrein niet, en ook “De kringloop van het leven” kennen de meesten vast wel. Mits je overigens de Nederlandstalige versies van de films gezien hebt, anders wordt het net wat lastiger. De keuze voor het Nederlands is echter prijzenswaardig gezien de jonge doelgroep van het spel, maar het maakt het product wel iets ongeschikter voor de oudere Disney-fans. Het grootste manco blijft echter het lage aantal echt bekende nummers. Het lijkt erop alsof men bewust wat troeven achter de hand laat voor een vervolgschijfje. Zo ontbreken bijvoorbeeld “Hakuna Matata” en “Colors of the Wind”, maar krijgen we wel muziek uit De Aristokatten. Dit komt mede doordat van één film maximaal twee nummers zijn opgenomen, terwijl er van bijvoorbeeld The Lion King toch wel wat meer nummers in hadden gemogen. Recente klassiekers als Pocahontas en Hercules ontbreken zelfs volledig. De echte Disney-fans kunnen ongetwijfeld uit de voeten met deze game, zeker omdat de musical-achtige liedjes in no-time te leren zijn, maar men had aanzienlijk meer waar voor je geld kunnen geven. Singstar ABBA

Er zijn maar weinig artiesten waar je een volledige Singstar mee vol kunt plempen, maar ABBA behoort zeker bij het selecte gezelschap. Het is haast schrikbarend hoeveel nummers van deze Zweedse popgroep het collectieve geheugen zijn binnengedrongen. “Kent u deze nog?”. In Singstar ABBA zijn alle hits van betekenis vertegenwoordigd, al is de selectie op de PlayStation 2 iets kariger dan op de PlayStation 3, met 20 tegenover 25 nummers. PS2-bezitters moeten het onder andere doen zonder “Happy New Year”. Het lijkt haast een voorbode richting de toekomst van onze trouwe dofzwarte makker.

De liedjes van ABBA hebben als voordeel dat ze allen bijzonder goed zingbaar zijn. Ze zitten vol lange uithalen, tempowisselingen en de teksten hebben een lekker laag niveau. Dat er nog nooit eerder ABBA-liedjes op

Singstar zijn verschenen, draagt bij aan de kracht van dit schijfje. Voor ABBA-fans die eindelijk eens willen bewijzen dat ze het repertoire van Björn, Benny, Anne-Fried en Agneta onder de knie hebben, is dit de uitgelezen kans. Singstar Turkish Party

Het gebeurt niet vaak dat grote bedrijven zich zo specifiek op een minderheid richten als Sony nu doet met Singstar Turkish Party. Een zeer gedurfde stap die binnen de doelgroep veel waardering zal oogsten. In Europa wonen veel mensen van Turkse komaf die vaak nog veel luisteren naar de in Turkijke populaire muziek. Omdat ik zelf weinig zinnigs kan zeggen over Singstar Turkish Party nam een Turkse collega het spel mee naar huis om het zijn neefjes en nichtjes te spelen. Naar verluidt hebben ze zich bijzonder goed vermaakt met deze Singstar.

Het repertoire van Singstar Turkish Party bestaat voornamelijk uit moderne, up-tempo popmuziek, afgewisseld met een aantal langzamere nummers en een paar klassiekers. Hoewel de artiesten veelal bekend zijn, doen de nummers niet altijd een belletje rinkelen. Ongeveer de helft zijn echte hits die iedereen mee kan zingen, de andere helft lijkt toch wat minder op zijn plek. Het welbekende euvel van Singstar is dus ook in deze Turkse versie aanwezig. Bij het nummer van Öykü & Berk kloppen de ondertitels niet helemaal, maar verder is Singstar Turkish Party netjes afgewerkt. Alle schermteksten zijn uiteraard in het Turks, andere talen zijn niet voorzien. Voor de doelgroep is dit een uitstekende game die het met wat goede mond-tot-mond reclame binnen de Turkse gemeenschap, nog best wel eens goed zou kunnen gaan doen.