Sim City 4 is het nieuwste deel uit de bekende simulatieserie waarin gamers een complete stad uit de grond moeten stampen. Dertien jaar na de eerste Sim City zijn verschillende nieuwtjes toegevoegd en is er vooral grafisch het nodige verbeterd. Om daarvan te profiteren heb je trouwens wel een behoorlijk zware pc nodig.

De enkeling die nog nooit een Sim City-game heeft gespeeld, kan starten met de tutorial. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd wat de gamer kan bouwen, hoe dat het beste kan gebeuren en waarom. Ook tijdens het spelen duiken regelmatig popups op, die een korte uitleg geven over bepaalde spelfuncties. Voordat een stad wordt gebouwd, kan de speler beginnen met het aanpassen van de omgeving. Even een bergje neerzetten is voor de almachtige gamer natuurlijk geen enkel probleem.

Erg leuk is dat je wegen nu ook echt gebouwd ziet worden door wegwerkers. Handig is dat de speler niet zelf hoeft te zorgen voor electriciteit, waterleiding en een wegennet. Na het plaatsen van enkele woonblokken, wat industriegebied en een energiecentrale begint het leven vanzelf op gang te komen. Electriciteit wordt automatisch aangelegd en ook de straten worden meteen geplaatst. Of dat laatste een voordeel is, is trouwens de vraag. Je kunt nu namelijk niet meer zelf bepalen hoe het stratennet er uit komt te zien.

Als burgemeester krijg je op belangrijke momenten raad van verschillende adviseurs. Wel moet je natuurlijk de beschikbare budgetten in de gaten houden voordat je ingaat op hun wensen. Via grafieken is te zien waar de bewoners behoefte aan hebben, woningen, industrie of winkelgebieden. In deel 4 is een grotere rol weggelegd voor de Sims, de bewoners van je zelfgemaakte stad. Die Sims lopen regelmatig te zeuren om hulp en gaan zelfs protestmarsen houden als ze het niet eens zijn met je beslissingen.

Overlays worden gebruikt om te weten te komen hoe je ervoor staat. Door bijvoorbeeld de waterleidingoverlay te kiezen, is precies te zien waar de waterleidingen lopen. Hetzelfde kun je doen voor misdaadcijfers, vervuiling en het wegennet.

Door goed op de wensen van je Sims te letten en te luisteren naar je adviseurs, heb je op een gegeven moment een lekker relaxte, goed draaiende stad. Net op het moment dat je denkt niets meer te wensen te hebben, kun je er dan op rekenen dat er een ramp gebeurt. Nee, geen parlementaire enquete naar bouwfraude, maar een tornado, een vulkaanuitbarsting of een meteoor die je hele stad platlegt.