Hij is groot, groen, boert wanneer hij wil en zit, als we hem mogen geloven, vol lagen. Shrek is de ultieme anti-hero, maar schitterde in DreamWorks gelijknamige animatiefilm toch de pixels van het doek af. Inmiddels kunnen ook wij Nederlanders gaan genieten van de tweede film in deze kinderachtig volwassen serie, waarbij DreamWorks om de franchise compleet te maken ook een game bij heeft uitgegeven. Komen alle grappige figuurtjes uit de film speelbaar even goed tot leven?

Shrek 2 is niet de eerste game met de groene boeman in de hoofdrol. Ook de eerste film kon op een game rekenen, die helaas niet al te goed ontvangen werd. Shrek kwam enkel voor de Xbox uit en werd ontwikkeld door Digital Illusions, ja de ontwikkelaar die we allemaal kennen van Battlefield 1942. Voor Shrek 2 gooide uitgever Activision het op een totaal andere boeg en stelde men Luxoflux aan als developer. Ook zou de game niet enkel op de Xbox uitkomen, maar ook op de Gamecube en Playstation 2 zijn intrede maken. De Playstation 2 versie van de game ligt nu voor ons, laten we eens zien of het schijfje mee te bieden heeft dan zijn ronde vorm.

Shrek 2 is een platformer in hart en nieren. Al springend, vechtend en sleutelend baan je je een weg door de fantasierijke levels, gevolgd door al je medespelers. Je bent in Shrek 2 namelijk nooit alleen; het grootste deel van de hoofdrolspelers uit de film zijn speelbaar, waaronder natuurlijk Shrek zelf, Donkey, Fiona, de Gelaarsde Kat en nog enkele minder prominente figuren zoals Gingerbreadman. Per level wordt bepaald met welke vier figuren je aan de slag mag en in de levels kun je te allen tijde wisselen van speler. Dit is nodig ook, want de obstakels die je onderweg tegenkomt kunnen vaak maar door één enkel persoon overwonnen worden. Zo heeft Donkey een loeiharde trap in z'n benen (de Burro Blast), kan Shrek bepaalde onderdelen oppakken, heeft Fiona de mogelijkheid de tijd stil te zetten en kan de Gelaarsde kat over hele dunne touwtjes lopen.

De vaardigheden van je characters worden nauwkeurig weergeven in het menu, waarop zelfs het aantal hitpoints dat de figuren toebrengen terug te vinden zijn. De game heeft dan ook een lichte RPG invloed, want later in het spel kun je ook artifacts verzamelen die de aanvalskrachten van je vrienden laat toenemen. Dit alles is op zeer eenvoudige wijze uitgewerkt, waardoor ook de wat minder ervaren gamer makkelijk uit de voeten kan met Shrek 2.

Deze casual gamer lijkt dan ook vooral de doelgroep van de game, want als je puur technisch gaat kijken biedt Shrek 2 niets nieuws. Bruggetje over, vijandje stoeien, sleuteltje pakken, koortje over, sleuteltje invoegen, het is allemaal al een keer eerder gedaan. Daarnaast wordt de gameplay al vrij snel repetief, al merk je dit niet in je speelplezier. Want dit is juist de kracht van Shrek 2: het speelplezier. Ondanks de standaard gameplay verveelt de game geen seconde, wat vooral te danken is aan de interessante characters en de humor die de game bevat. De humor in Shrek 2 is namelijk van een hoog (of laag, het is maar hoe je het bekijkt) niveau. Iedere zin heeft een dubbele betekenis en de one-liners die de characters door de levels heen uitkramen zijn simpelweg hilarisch. Favoriet blijft toch wel Gingerbreadman, die met z'n vrouwachtig hoge stem de stoerste kreten probeert uit te brengen, maar eigenlijk eerder zielig dan cool klinkt. Daarnaast is ook de achtergrondmuziek sfeervol en zijn de stemmen, hoewel niet ingesproken door de originele acteurs, zoals verwacht superbe uitgewerkt.

En met een animatiefilm als basis, vraag je natuurlijk ook wat van de graphics van de game. In tegenstelling tot de eerste Shrek game, ziet Shrek 2 er wél goed uit en komen zowel de omgevingen als de figuren goed uit de verf. De levels zijn kleurrijk ingevuld, komen lekker vrolijk over en zijn ook logisch opgebouwd. Vooral het hof van Far Far Away geeft aan dat de Playstation 2 grafisch gezien nog lang niet afgeschreven hoeft te worden, aangezien de vele inwoners van de stad, de koetsen die er rond rijden en alle decoraties op de straatstenen er prachtig uitzien. Jammer genoeg heeft de game soms wel problemen met enkele camerastandpunten, zodat je soms het overzicht over het speelveld kwijtraakt. Dit komt gelukkig niet heel vaak voor, dus een groot punt van kritiek kan het niet genoemd worden.

Shrek 2 is dan ook niet meer dan 'gewoon' een leuke game, die niets toevoegt aan het genre, maar alle succesvolle ingrediënten uit vorige toppers op een subtiele wijze uitwerkt en omdoopt in Shrek stijl. Neem daarbij dat de humor in de game de film evenaart en dat het spel ook grafisch goed te slikken is, en je hebt een hele aangename game, die perfect in de franchise past. Een slecht cijfer blijft dan ook Far Far Away.

Gameplay: 7,0 Graphics: 8,0 Geluid: 8,0 Algemeen: 7,0