Review
Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus (2018)

Zo moet een remake zijn

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Deze Shadow of the Colossus-remake maakt de ongeëvenaarde PlayStation 2-klassieker geschikt voor een nieuwe generatie. De game is volledig intact gebleven, maar dan met graphics die in 2018 passen en een iets soepelere besturing. De uitgebreide fotomodus is een welkom extraatje.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Origineel is intact, ziet er prachtig uit, soepeler, uitgebreide fotomodus
 • Minpunten
 • Besturing en camera blijven plagen
Shadow of the Colossus, de tweede titel van Team Ico, kwam elf jaar geleden uit voor de PlayStation 2. Sindsdien staat deze klassieker op eenzame hoogte, want niemand heeft een soortgelijke game gemaakt. Om een nieuwe generatie ermee kennis te laten maken, heeft Sony een remake besteld bij Bluepoint Games.

We maakten ons een beetje zorgen over deze remake. Het originele Shadow of the Colossus is namelijk een kunstwerkje en daar moet niet te veel aan veranderen. Wat zou een volledige remake doen met onze herinneringen? Het duurde echter niet lang na het opstarten tot al onze zorgen als sneeuw voor zon verdwenen. Dit is Shadow of the Colossus zoals we het kennen, terwijl we de game ook op een hele nieuwe manier kunnen beleven met graphics die in 2018 passen.

Shadow of the Colossus

David en Goliath

In Shadow of the Colossus ben jij een krijger die zijn overleden geliefde terug wil. Hiervoor reist hij naar een verlaten land om hulp te vragen van hogere machten. Die geven hem een duidelijke opdracht: versla de zestien wezens in dit land en we geven haar ziel terug. Simpel toch? Bij het zien van je eerste doelwit zakt de moed echter al snel in je schoenen: deze wezens zijn gigantisch. Jij als klein mens staat tegenover een colossus zo hoog als een flat, met een wapen zo groot als een bus. Dit duistere wezen kijkt je met zijn glimmende ogen aan, terwijl jij trillend op je knieën staat en enkel een boogje en een zwaardje bij je hebt.

Het is gelukkig niet zomaar een zwaard. Houd je dit wapen omhoog, dan wijst een blauw licht niet enkel naar je volgende doelwit, maar ook naar zwaktepunten op de lichamen van de colossi. Je doel is om deze punten te bereiken. Elke colossus is daardoor een puzzel waarin je uitzoekt hoe je het beest beklimt en zonder eraf te vallen je zwaard in die zwakke punten steekt.

Shadow of the Colossus

Mooier en moeilijker

De remake zet deze zestien magische wezens heftiger dan ooit op je scherm. Op de PlayStation 2 waren ze al imposant, maar nu zijn ze gewoonweg prachtig. Dat maakt het alleen maar moeilijker om een zwaard in hun kop te steken. Ze hebben je niets misdaan, maar toch stap je zonder na te denken op je trouwe paard om het volgende wezen te vinden en te vermoorden. Alles moet wijken om je geliefde terug te krijgen.

Klimmend over de harige oppervlaktes van de beesten valt op hoe zacht en weelderig de vacht is geworden. Terwijl jij je stevig vasthoudt en beetje bij beetje verder komt, zwelt een van de beste gamesoundtracks ooit op. Dan maakt het niet meer uit of je deze game al eens hebt gespeeld. Je beleeft het weer als nieuw.

Naast de colossi is de hele wereld een genot om naar te kijken. De zon is krachtiger, de mist sfeervoller en het water realistischer. De wereld is nog steeds een lege en bovenal eenzame plek, maar er doorheen rijden terwijl de camera een filmische positie inneemt is niets minder dan waanzinnig.

Shadow of the Colossus

Fotomodus

Een van de grote krachten van Shadow of the Colossus is de eenvoud. De game biedt een wereld waarin het alleen gaat om jou en die colossi. Je hoeft niets te verzamelen, geen kleine wezens te verslaan en jezelf niet te upgraden. De game past daardoor nauwelijks nog in het gamelandschap van 2018, maar laat zien hoe sterk zo'n focus kan zijn.

De besturing is iets aangepast. Enkele knoppen zijn veranderd en het hoofdpersonage beweegt iets soepeler. De aanpassingen zijn subtiel, maar prettig. Wel blijft de besturing herkenbaar en daar horen ook wat onhandigheden bij. De camera kan bijvoorbeeld nog wel eens problemen geven tijdens de actie.

Er is tevens een makkelijke modus toegevoegd, maar de tofste extra is de fotomodus. Op elk moment in de game druk je op de fotoknop om een kiekje te maken. De opties voor nabewerking zijn opvallend uitgebreid. Je kunt de camera rondslingeren, filters kiezen, de kleurbalans aanpassen, de diepte en scherpte veranderen enzovoort. Als je het leuk vindt om hier mee te spelen ben je zo twee keer zo lang met de game bezig, omdat je telkens een leuke invalshoek voor een foto ziet.

Shadow of the Colossus

Klassieker

Dit is hoe een remake moet zijn. Het origineel blijft intact, maar dan met prachtige graphics, een iets aangepaste besturing en enkele fijne extra's die niets aan de basis veranderen. Fans van het origineel kunnen dus rustig ademhalen, want de remake is met alle respect en liefde voor de elf jaar oude game gemaakt. Dat de besturing en de camera daarbij nog niet helemaal perfect zijn, hoort er ook een beetje bij. Voor anderen is dit de uitgelezen kans om deze klassieker voor het eerst te beleven.

Deze remake bewijst tevens dat Shadow of the Colossus terecht een klassieker wordt genoemd. De game blijft met maar enkele kleine aanpassingen ook in 2018 stevig overeind. In onze originele review schreven we elf jaar geleden de verschrikkelijke conclusie: "Het is een ervaring die je moet beleven". Daar staan we gewoon nog steeds achter.

Shadow of the Colossus is vanaf 6 februari te koop voor PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Mini-aflevering van Kentucky Route Zero nu beschikbaar Meer originele Xbox-games worden backwards compatible
31

Reacties op: Shadow of the Colossus (2018)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ToMaX99

  • 30 januari 2018 13:45
  Wauw, tof dat er de liefde in gestoken is die zo'n klassieker verdient!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 30 januari 2018 13:53
  Goed dat ze vooral niet geprobeerd hebben om de game "modern" te maken en het origineel gerespecteerd hebben. Eén van de beste ervaringen die ik ooit gehad heb, maar om eerlijk te zijn, ik ga er niet een PS4 voor halen en speel met evenveel plezier de PS3 heruitgave (waar ook ICO nog bij zit).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 30 januari 2018 13:56
  En wat is de meerwaarde ten opzichte van de PS3 versie? Een remake van een remake… Krijgen we op de ps5 dan weer een remake?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 30 januari 2018 14:11
  @-it-

  Altijd dat gezeur over remakes, als je er geen interesse in heb dan laat je het toch lekker liggen.

  De meerwaarde is dat het er mooier uitziet en de besturing is beter.
  Had je kunnen weten als je het artikel had gelezen.
  Maar jij ziet Playstation en remake staan en zeur modus is on.

  Hop, en nu weer terug naar je Xbox hoekje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 januari 2018 14:40
  @spreadthehate

  Mensen kunnen blijkbaar ook nog steeds niet het verschil begrijpen tussen een remaster en een Remake dat bewijst -it- maar weer eens. En inderdaad sommige zien weer een kans om Sony te bashen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 30 januari 2018 14:52
  @spreadthehate
  Ah de slachtofferrol, lekker simpel weer.

  Als hier een artikel was geweest van een remake van een remake van gears of war had ik hetzelfde gezegd.
  Ik vraag me gewoon oprecht af wat de meerwaarde is tov de PS3 versie aangezien dat niet in de review staat, dat ik dan allemaal verwensingen naar mijn hoofd krijg zegt genoeg over jullie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 30 januari 2018 15:13
  @-it-

  "Conclusie

  Deze Shadow of the Colossus-remake maakt de ongeëvenaarde PlayStation 2-klassieker geschikt voor een nieuwe generatie. De game is volledig intact gebleven, maar dan met graphics die in 2018 passen en een iets soepelere besturing. De uitgebreide fotomodus is een welkom extraatje"

  Meerwaarde.
  Toch beter lezen volgende keer.

  Tot het moment dat ik hier op gamer lees dat jij een Xbox remaster afkraakt blijf ik bij mijn antwoord richting jouw.
  Ik lees namelijk alleen maar gezeik als het over Sony remasters gaat vanuit jou.
  Bewijs maar dat ik het mis heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 30 januari 2018 15:23
  @-it- Het probleem ligt er denk ik in dat je begint over een remake van een remake.

  Dit is de eerste remake van deze game, de PS3 versie was een (HD) remaster.
  Als er op de PS5 weer een release komt zal dat komen doordat er blijkbaar geld verdiend kan worden omdat mensen het interessant genoeg vinden om te kopen.

  In dit geval lijkt het er op dat het gewoon goed aangepakt is, er is overduidelijk enorm veel moeite gestoken in het maken van deze versie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 30 januari 2018 15:36
  @-it- lol, als er iemand nu een slachtoffer rol aanneemt ben je het zelf wel met je ondoorzichtige getrol en gemekker over een remaster (hint: het is een remake.) Nou boeehooee huil huil grote jongen hoor!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 30 januari 2018 18:57
  @-it- Toevallig Gears of War Ultimate gekocht? Dat is toch ook een remake nietwaar? Als je die hebt gekocht, had dat voor jou meerwaarde? Wellicht kan je die argumenten gebruiken om je te verplaatsen in deze situatie en voilà, daar heb je het antwoord op jouw vraag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 30 januari 2018 19:05
  @-it- De ps3 versie was een remaster, dit is een remake. Dat is een wereld van verschil en is inmiddels vaak genoeg op deze site besproken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 31 januari 2018 09:55
  @darkmanwls Een wereld van verschil, maar geen verschil in de wereld…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 31 januari 2018 09:20
  @-it- Haha zombies zijn het pleur er een nieuw sausje overheen en ze kopen het weer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 1 februari 2018 19:18
  @Xbox One GTA V

  Dat MS/xbox volk is geen haar beter

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 30 januari 2018 14:07
  Ik heb naast de PS2 game óók HD-versie met ICO nog voor de PS3 nog in de kast staan, maar die spelen is er haast niet van gekomen. Wel erg verleidelijk om deze versie dan maar te halen… Blijft een meesterwerk wat zo te lezen alleen maar beter is geworden.

  Kom maar op, pricedrop!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 30 januari 2018 14:44
  @clandestine666 de game is 40 euro bij launch … :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 30 januari 2018 18:47
  @casualkiller Oh, dank! Dat is netjes dan! Had 'm gewoon fullprice verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 30 januari 2018 15:10
  Deze game gaat er zeker wel komen nog nooit eerder gespeeld dus voor mij persoonlijk een goeie remake

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 30 januari 2018 15:29
  Shadow of the colossus in 60 fps (op de ps4pro) met hedendaagse graphics. … what more do u want?

  Sowieso zijn mensen die over deze game zeiken geen echte gamers. , als je niet kunt erkennen dat deze game net zo belangrijk is als mario voor nintendo of halo voor de xbox ben je een zielige sneue fanboypoepert. Deze game is tijdloos, en ook al is het een remake, een must have.

  Ik zou hem kopen tot op de ps10.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 30 januari 2018 16:24
  @casualkiller Heeft het spel unlocked fps op de vanilla PS4?
  Kan het nergens vinden namelijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.