Sensible Soccer is een oeroude voetbalserie die nog dateert uit de tijd dat we voetbalvelden vanaf een 2D vogelperspectief bekeken. De game werd in een mum van tijd uiterst populair onder voetballiefhebbers en bleef lang de onbetwiste nummer één op voetbalgebied. Totdat FIFA de hegemonie van Sensible Soccer kwam verstoren en de 3D voetbalgame Sensi van de troon stootte. In 2006 komt Sensible Soccer definitief terug op het toneel, maar ontloopt het de strijd met FIFA en Pro Evolution Soccer slim door zich te richten op een ander soort voetbalgame. Of de niche waar Sensible Soccer 2006 zich op richt juist bediend wordt is echter nog maar de vraag.

Sensible Soccer 2006 is sinds diens entree in de jaren ’90 geen steek veranderd. Het zeer eigenzinnige spelletje uit handen van de nog steeds ultiem rock ’n roll uitziende Jon Jare, is een koppig beestje, dat verandering in het concept maar minimaal toelaat. Ook in Sensible Soccer 2006 heb je dus enkel de beschikking over een schietknop en een passknop om je acties op te zetten. Nieuw is wel dat je ook kunt sprinten door gebruik te maken van de rechter schouderknop. Met behulp van de rechter analoge stick is het ook nog mogelijk om je keeper uit te laten komen en met de linker analoge stick (waarmee je normaal gesproken je loopdirectie bepaalt) kun je na het lossen van een schot ook nog effect geven. Zie hier, de gehele besturing van Sensible Soccer in welgeteld drie zinnen. Klinkt als retesaai en wel héél erg minimaal, niet?

Welnee, eigenlijk helemaal niet. De gameplay van Sensible Soccer leent zich prima voor wat we noemen een ‘simpele besturing’. Sensible Soccer is namelijk een arcade voetbalgame, waarin je slidings werkelijk door merg en been gaan, de spelers een gasfles in hun kont hebben zitten en de schoten met effect curven krijgen waar je U tegen zegt.

De spelers komen nog net als in de originele versie vanaf links het scherm in geracet, waarna ze stil blijven staan op de positie waar je ze in je opstelling neergezet hebt. Het tactische gedeelte van het spel is minimaal uitgewerkt en omvat niet meer dan het bepalen van je speelsysteem en het aanwijzen van de veldspelers. Met een beetje vingervlugheid is het mogelijk om vanaf het moment dat je de console (in mijn geval de Xbox) aanzet, binnen 30 seconden in een spelletje te zitten. Sensible Soccer is dus niet alleen qua gameplay, maar ook qua spelopzet een vluggertje.

Zodra de scheidsrechter op z’n fluitje geblazen heeft, begint de chaos die Sensible Soccer heet. De bal is heel simpel af te pakken en door de soepele omgang met de voetbalregels (sliden is nog nooit zo leuk geweest) vliegen zowel de spelers als de bal van hot naar her. Je kunt middels een pijltje dat om je speler heen cirkelt aanwijzen naar welke medespeler je de bal wilt spelen. Dit is aan te raden, want voor egoïstische acties in Sensible Soccer geen plaats. Voor je het weet heb je een Boateng’etje om je oren. Wanneer je in de buurt van de goal bent, kun je proberen een schot te lossen. Je stuurt de pijl ongeveer naar het goal en drukt op de schietknop om je schot te lossen. Het is mogelijk om de bal hoogte, hardheid en curve mee te geven. Goed gebruik van curven geeft je een absolute voorsprong. Onmogelijke ballen vliegen op goal en de niet al te snuggere keepers verwerken de raarste ballen tot corner. Sowieso hoef je niet al teveel van de computergestuurde tegenstanders te verwachten. Binnen een half uurtje geef je met een minder team de grootste tegenstanders een pak slaag. Verschillende moeilijkheidsgraden zijn er niet, waardoor je wel erg snel op de multiplayer aangewezen bent.

De multiplayer van Sensible Soccer levert ouderwets spannende en lachwekkende taferelen op. Het is namelijk goed mogelijk binnen vijf minuten 3 - 0 voor te staan, om vervolgens te eindigen met een 3 - 4 verlies. De absurd snelle gameplay zorgt voor veel speelplezier, zeker als je elkaar nog lekker een beetje gaat stangen met herhalingen van prachtige effectballen. Het is echter niet alleen maar Hosanna, want heb je even geen vrienden op een steenworp afstand en wil je toch multiplayer spelen, dan kun je lang zoeken naar een Xbox Live mode. Deze is er namelijk niet. Jammer.

Sensible Soccer is zowel qua gameplay als qua graphics zijn voorgangers trouw gebleven. Geen spannende televisiecameraperspectieven en glanzende spelers, maar grappige cell-shaded voetballers die vanuit vogelperspectief over niet bestaande velden heen huppelen. Het ziet er lachwekkend uit en komt in combinatie met de gameplay ook best leuk uit de verf. Minder is echter het gevoel van misselijkheid dat de game veroorzaakt. Door het heen en weer schieten van de camera heb ik m’n maag wel tien keer om voelen draaien. Voor een multiplayer gerichte game, die je met een paar biertjes voor het stappen even speelt kan dit vieze vloertjes op gaan leveren. Een andere grafische klacht is dat het spel soms een miniseconde hapert en de besturing het heel soms even af laat weten (je druk op de knop wordt niet vertaald naar een actie).

Met een prijs van 30 euro moeten we echter ook niet heel Sensible Soccer de grond in gaan stampen. Het is een leuk spelletje, dat zijn negatieve kanten heeft, maar zeker in multiplayer wel vermaakt. Verwacht echter geen game á la Pro Evolution Soccer die je uren bezig houdt. Je speelt een paar potjes en na twintig minuten heb je zin in wat anders. Hap, slik, weg. Desalniettemin: met het WK toch een aanrader voor een potje of twee tijdens de rust.