Review
Sekiro

Sekiro: Shadows Die Twice verdient je toewijding

Maar heb je daar na Dark Souls nog wel de kracht voor?

Geschreven door Sander Hölsgens op

Conclusie

Sekiro: Shadows Die Twice geeft een geweldige mythologische twist aan de Sengoku-periode in Japan. De enigmatische verhaalvertelling, indrukwekkende spelwereld en krachtige soundtrack bieden een sterke context voor afmattende, maar oh-zo sterke gameplay. Net als de Souls-games vergt Sekiro al je tijd, aandacht en energie – en daar krijg je een van de beste uitputtingsslagen van deze consolegeneratie voor terug.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vormgeving, spelwereld, verhaalvertelling, soundtrack, dynamischer dan eerdere Soulsborne-games
 • Minpunten
 • Op consoles is de framerate net als in Dark Souls 3 niet consistent
Sekiro: Shadows Die Twice is misschien wel op z’n best als je ‘m niet speelt. Je leert FromSoftware’s nieuwste game pas echt waarderen tijdens een slapeloze nacht, in de trein en bij het stofzuigen. Pas dan kun je daadwerkelijk nadenken over je plan van aanpak, je strategie en je existenz – en dat loont zich enorm.

Als Sekiro je echt in z’n greep heeft, dan is het niet langer zomaar een reeks aan bijna onmogelijke eindbazen; het neemt je denken en zijn langzaam maar zeker over. Het is net zo gaaf om tijdens je alledaagse bestaan een oplossing te vinden om die ene monnik, demoon of dronkaard te verslaan, als om die strategie daadwerkelijk uit te voeren.

In die zin treedt Sekiro overduidelijk in de voetsporen van de Souls-games en Bloodborne. De moeilijkheidsgraad van Sekiro kan moeiteloos meekomen met Soulsborne: iedere vijand kan je binnen een seconde of twee doden en doet dat maar al te graag en secuur. Maar ook qua verhaalvertelling en world building hoort deze Japanse mythe zonder meer thuis in het portfolio van FromSoftware. Dit zijn duistere en diepe games, vol verdriet, pijn en leed. Ook is er geen sprake van een overduidelijk goed en kwaad: het morele kompas van vrijwel ieder personage tekent zich grijs af, met een rood, bebloed randje. Maar het is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Er valt namelijk genoeg te lachen en genieten, mits je van meedogenloze en nietsontziende (meta)humor houdt.

Sekiro

Technologie

Ondanks de vele overeenkomsten is dit zeker geen Dark Souls 4 of Bloodborne 2. Daarvoor is Sekiro te eigenzinnig. Sowieso is er niets van de high fantasy uit Souls te zien; Sekiro neemt de Japanse geschiedenis en mythologie als uitgangspunt voor een knappe vertelling over macht, loyaliteit en bedrog. Hier heb je zelfs een klein beetje inspraak in – met verschillende eindes tot gevolg. Ook kun je aan het begin van de game geen klasse kiezen. Je speelt steevast als de shinobi Sekiro, wiens linkerarm nog tijdens de openingsscène wordt afgehakt. Binnen een mum van tijd zit daar een prothese aan, die je gedurende het spel kunt uitbouwen met verschillende vernuftige technologieën. Zo kun je er vuurwerk mee afschieten, speren en shurikens mee gooien of als een soort ventilator een vlaag wind mee blazen.

De armprothese en diens uitbreidingen lijken in eerste instantie de crux van Sekiro’s vechtsysteem. Vooral eindbazen hebben veelal een of twee zwakke plekken die je met de een of de andere technologische uitvinding kunt aanpakken. Dit is ontzettend gaaf en zorgt er ook deels voor dat Sekiro een stuk dynamischer overkomt dan andere Soulsbornes. Het is allereerst zaak om te onderzoeken met wie je nu eigenlijk te maken hebt, ofwel door handlangers af te luisteren, of door linea recta de confrontatie aan te gaan. Pas na een grondige kennismaking – en een paar keer te zijn doorzeefd met speren of van een berg te zijn gekieperd – maak je kans om als winnaar uit de bus te komen.

Maar je kunt je prosthese bijvoorbeeld ook inzetten als grappling hook om je snel te verplaatsen. Hierdoor ligt het speltempo een stuk hoger en nodigt het spel je uit om gevechten op een andere manier aan te gaan – door bijvoorbeeld naar het dak van een tempel of een hoge boom te zwiepen en vandaar je vijanden te bestoken nog voor ze van je bestaan op de hoogte zijn. En als het je even te heet onder de voeten wordt, dan trek je je met de grappling hook net zo snel terug uit het gevecht. Of je richt dit instrument juist op een verdwaasde tegenstander om er razendsnel naartoe te transporteren. Vooral de meer verticale gameplay levert interessante en spectaculaire gevechten op, waarin de omgeving zowel je vriend als vijand kan zijn. En zo zijn er nog een aantal gave spelmechanieken, die overigens veel leuker zijn om zelf te ontdekken dan om er over te lezen.

Na een uurtje of vijftien, twintig weet je tot op de millimeter wat de reikwijdte van je zwaard is, alsook hoe lang die verticale slag duurt en welk type aanvallen je nu eigenlijk wel en niet kunt blokken

Katana

Een ander nuanceverschil is dat Sekiro een tikkeltje lineairder is dan bijvoorbeeld Dark Souls. Het is vrijwel direct duidelijk waar je naartoe moet en hoe je daar het beste komt. Hierdoor ligt de nadruk veel meer op de intensiteit van de gevechten zelf dan om het gevoel dat je volledig aan je lot bent overgelaten. Dit zorgt voor een zekere ritmiek en balans: je voltooit stukje voor stukje, gevecht voor gevecht, oog om oog, tand om tand. Je hoeft ook niet bang te zijn dat er na een krachtige vijand geen Scultor’s Idol te vinden is – waar je het spel kunt opslaan en dat buiten de naam hetzelfde is als de welbekende kampvuurtjes uit Souls. Sterker nog, Sekiro maakt regelmatig gebruik van autosave en doet in die zin een stap in de richting van een toegankelijke spelervaring.

Veel belangrijker is de nadruk op zwaardgevechten. Je succes staat of valt bij een succesvolle blok, een welgeplaatste counteraanval en uitgekiende uitwijkmanoeuvres. De uitwerking hiervan is subliem. Om zelf kans te maken op een sterke aanval, is het vooral zaak om zo dicht mogelijk bij je tegenstanders in de buurt te blijven. Dit betekent dat blokken of een uitwijkend stapje opzij vaak de enige manieren zijn om een aanval te weren. Het accent ligt op timing en reflexen – en dit levert confrontaties op die de pracht, praal en horror van menig samoeraifilm ontstijgen.

Ook draagt dit bij aan een bijkans ongekend gevoel van persoonlijke progressie. Omdat je gedurende de gehele game naast je armprothese gebruikmaakt van slechts één katana, merk je per speelsessie dat je vaardigheden er daadwerkelijk op vooruitgaan. Na een uurtje of vijftien, twintig weet je tot op de millimeter wat de reikwijdte van je zwaard is, alsook hoe lang die verticale slag duurt en welk type aanvallen je nu eigenlijk wel en niet kunt blokken. Het tempo van de gevechten ligt tevens behoorlijk hoog, wat Sekiro alleen maar uitdagender, spannender en fraaier maakt.

Sekiro

Een ander mens

Dit is niet per se leuker of minder interessant dan het scala aan wapens en speelwijzen uit eerdere FromSoftware-games: het levert simpelweg een ander soort gameplay op. En die gameplay is van het allerhoogste niveau. De enige echte kanttekening is dat de framerate op de consoles een tikkeltje te wensen overlaat. Het is zeker niet spelbrekend, maar soms kan het je net even uit je broodnodige concentratie halen. Maar laten we wel zijn: het moet gek lopen of Sekiro staat later dit jaar gewoon op menig GOTY-lijst. FromSoftware laat wederom zien waar het medium games toe in staat is en hoe een relatief simpel spelprincipe je leven kan beïnvloeden.

Sekiro: Shadows Die Twice is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze review is de game op een PlayStation 4 Pro getest.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Mortal Kombat 11-trailer toont nieuwe personages en outfits Cyberpunkgame Conglomerate 451 onthuld
24

Reacties op: Sekiro: Shadows Die Twice verdient je toewijding

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 26 maart 2019 11:23
  Nu snap ik het niet meer hoor. De reviewer heeft het over soulsborne games. De maker van de game heeft tig keer specifiek gezegd sekiro moet je als een Tenchu game zien.

  Dus wat is het nu is het een soulsborne game of een Tenchu game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 26 maart 2019 11:28
  @coola Het heeft beide segmenten the stealth en de manier van vechten komen overeen met de tenchu games. Maar het is net zo onvergeeflijk en moeilijk om het onder de knie te krijgen als een soul game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 26 maart 2019 11:45
  @coola Vind je het lastig om verschillende informatie tot je te nemen en zelf een conclusie te trekken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 26 maart 2019 15:00
  @Agent 4125 vindt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 26 maart 2019 15:27
  @Battlestar28 Ik zou even terug naar school gaan voordat je mensen foutief gaat corrigeren. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 26 maart 2019 15:48
  @Battlestar28 man man man man als het werkwoord voor “je” staat komt er nooit een t

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 26 maart 2019 20:24
  @Battlestar28 Anders sla je even de plank finaal mis. Of zeg jij ook "loopt je"?

  @Review: lineair? Mag ik vragen of de schrijver de game wel heeft uitgespeeld of überhaupt ver is gekomen? Ik kan weer menig kant op en alles loopt weer briljant in elkaar over. Het is weer typisch Soulsborne in dat opzicht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lightyear

  • 26 maart 2019 11:51
  Goede review! Keuzestress DMC5 of Sekiro? Welke eerst halen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AGxKiiNG

  • 26 maart 2019 11:55
  @Lightyear Sekiro.

  Tenzij je groot fan bent van DMC en 12-15 uur voldoende speeltijd vindt voor DMC..

  Sekiro is meer bang for your buck.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 2 april 2019 09:02
  @AGxKiiNG een "groot fan" van dmc zal het 1x uitspelen in idd 13-16 uur.. maar daarna kan je zoveel shit doen en zit je zo op 50~ uur. Ik zelf zit nu op 64 uur met nog 2 achievements te gaan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AGxKiiNG

  • 26 maart 2019 11:54
  Goede review.
  0 Spoilers.

  Ik ben er gister aan begonnen en ik moet toegeven dat ik mijn hele DS speelstyle uit het raam moet gooien.
  Dit is ook mijn grootste probleem, ik dodge te veel omdat ik geen parry god was in DS…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 26 maart 2019 12:03
  Beste FromSoftware game tot nu toe! Het vechten werkt zo goed en de eindbazen zijn lastiger dan ik ooit heb gehad (Orphan of Kos niet meegerekend xD). Dark Souls, DS 2, DS 3 en Bloodborne heb ik allemaal sneller uitgespeeld gekeken naar de tijd die ik heb gestoken in de eerste run. Ik probeer dan wel alle bazen te verslaan en alle geheimen te ontdekken. Op sommige bazen ben ik in Sekiro echt te lang blijven hangen en dan is de Euforie des te groter als je die baas weet te overwinnen. Tip: wees geduldig en niet te greedy!

  Voor nu ga ik opmaken voor waarschijnlijk het laatste gevecht. Ik schraap al mijn moed bij elkaar en verwacht wel paar keer te whipen, maar ik zal hem krijgen. Wish me luck!

  Mijn top 3 From Software games:
  1. Sekiro
  2. Bloodborne
  3. Dark Souls 2

  Bij Dark Souls vind ik wel dat het kiezen van de class bepaald hoe moeilijk je de game maakt. Zo wordt een mage al vrij snel te sterk en ga je amper meer dood. Als klassieke trage ridder met schild (of andere melee type) vond ik de game het leukst te spelen met de meeste uitdaging. Bloodborne en Sekiro speelt iedereen hetzelfde en doordat je niet kan verstoppen achter een schild ga je agressiever te werk en die style past wel bij me.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 26 maart 2019 12:24
  Ik wacht denk ik tot de dlc erbij zit in een goty editie. Heb nog eerst nioh te spelen en horizon zero dawn op z'n minst. Hollow knight daarna als deze in de aanbieding is geweest in die periode. Genoeg ander games en straks ook phoenix point.

  Ik geniet altijd erg van de darksoul games en ga ik zeker met deze game ook doen maar hoeft echt niet day 1 voor mij meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  iApple

  • 26 maart 2019 12:49
  Geen game voor mij, ik ben echt onwijs slecht in Souls games haha. Ik vind de style wel echt onwijs vet, alleen jammer dat ik er niks van bak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 26 maart 2019 14:28
  @iApple oefenen oefenen oefenen. Geloof me, uiteindelijk kom je in de flow.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 26 maart 2019 19:25
  @darkmanwls
  Dat zou mooi zijn, als oefenen niet bestraft wordt.
  Negatieve gevolgen van sterven betekent voor mij dat ik er per definitie niks van moet hebben.
  En als je beter wil worden zal je toch moeten proberen de grenzen van het spel te verkennen, wat dus inhoud dat je een aantal keer dood gaat.
  En dat sluit uit dat ik er überhaupt aan begin.
  Persoonlijk vind ik dat ook een belachelijk en onzinnig concept.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 26 maart 2019 21:58
  @oropher Tja, klassiek gevalletje van niet jouw game dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 27 maart 2019 00:12
  @darkmanwls
  mja, hoewel ik denk dat ik het zonder het death penalty systeem en/of met de mogelijkheid tot handmatig je spel opslaan, het spel wel zou kunnen waarderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 26 maart 2019 13:55
  Demon's Souls, Dark Souls en Bloodborne behoren tot mijn favoriete games, maar Sekiro trekt mij helaas niet. Ik heb niets met de setting van deze titel. Ook mis ik de rpg elementen en het niet customizen van je eigen karakter vind ik ook een gemist. Het zal zeker wel weer een hele goede game zijn, maar niet voor mij weg gelegd.
  Ben vooral benieuwd naar de volgende From Software titel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GRDavies

  • 26 maart 2019 14:01
  Ik heb er 24+ uur speeltijd inzitten en ik zit te twijfelen om toch opnieuw te beginnen.
  Enerzijds met de kennis van nu zou ik de skilltrees anders invullen, anderzijds om te kijken of ik geleerd heb en minder moeite heb met de eind- en tussenbazen die ik tot nu toe heb weten te beslechten (Ik zal niks spoilen :) )
  Ik beschouw me als een middelmatige gamer en moet het meer hebben van het sneaken, maar desondanks de vele frustraties, de camera is af en toe in de hectiek ook een 'tegenstander', zit ik intens te genieten, waaronder ook dat ik merk dat ik beter word (of ik denk dat ik dat doe :) ). Gave setting, het loont om te exploren, ze hebben van alles verstopt in allerlei hoekjes en gaatjes, bruut geweld en gave soundtrack.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.