Review
Sea of Thieves

Sea of Thieves

Stille oceaan

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Conclusie

Sea of Thieves is een lege game, verstoken van concrete einddoelen en betekenisvolle progressie. Dat maakt het des te wonderlijker dat de piratengame regelmatig ronduit magische ervaringen weet te produceren.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Heerlijke vormgeving, slimme interactie tussen gameplay-elementen, lokt hilarische en onvergetelijke situaties uit
  • Minpunten
  • Vrijwel niets om naartoe te werken, repetitieve queesten, gebrekkige en ontbrekende sociale functies
We zagen de bui al hangen. Sea of Thieves is een prachtige, vrolijk vormgegeven game met wonderschone vergezichten. Elke activiteit is zo gepolijst dat je jouw eigen reflectie er in kunt bewonderen, maar er is verschrikkelijk weinig om te doen. De game, waarin je met enkele medepiraten de zee onveilig maakt, is als een regenplas waar een kleuter enthousiast in springt om daarna glunderend door te lopen.

Sea of Thieves is gestructureerd rond drie Trading Companies, die je met hun Voyages het ruime sop opsturen om iets terug te brengen. De Gold Hoarders geven je schatkaarten mee en eisen dat je de gevonden schatten inlevert, om ze met een speciale sleutel te openen en de buit te delen. De Order of Souls betalen grof geld voor de schedels van skeletkapiteins. De Merchant Alliance vraagt je om eilanden af te speuren naar goederen als een kist vol bananen of een paar kippen. Ongeacht het smaakje, elke opdracht betekent een reis van A naar B en weer terug. Met de verdiende goudstukken en reputatie kun je cosmetische zaken ontgrendelen, zoals een vrolijk gekleurde concertina of een glinsterend boegbeeld.

Sea of Thieves

Frivole franjes

Bovenstaande alinea beschrijft bijna alles wat er in de game te doen valt. Naarmate je stijgt in reputatie bij elke Trading Company, neemt de complexiteit van elke opdracht toe. Maar dat komt er vooral op neer dat je naar meer dan één eiland moet varen om de queeste te voltooien. Het enige waar je naartoe kunt werken zijn die cosmetische franjes. De twee schepen in de game – een sloep voor 1 à 2 spelers en een galjoen voor 3 à 4 spelers – zijn niet functioneel aan te passen. Op de lange termijn mogen de meest volhardende spelers zichzelf een Pirate Legend noemen en ontvangen ze een eigen piratenhol. Deze minimale end game valt niet te rijmen met de bespottelijke prijs die Microsoft voor de game durft te vragen.

Om het plezier van Sea of Thieves te vinden, moet je tussen de spelregels lezen.

Sea of Thieves leunt zwaar op de interactie die ontstaat wanneer piraten elkaar tegenkomen. De game bevat meer dan genoeg manieren om te communiceren met je schipmaten: een ingebouwde voice chat, voorgebakken tekstuele berichten en gebaren. Dit is maar goed ook, want een goed samenwerkende bemanning kan de hele wereld aan. Een sloep met twee op elkaar ingespeelde piraten kan met één hand een galjoen met vier langs elkaar heen werkende flierefluiters tot zinken brengen.

Die noodzaak tot communicatie maakt het vinden van gelijkgestemde zeerovers cruciaal en de huidige middelen zijn simpelweg ontoereikend. Sea of Thieves probeert met zijn menustructuur en interface zo min mogelijk in de weg van de ervaring te zitten, maar de ondersteunende functies van

de game zijn momenteel erg karig. We kunnen niet selecteren op taal tijdens de matchmaking, er zijn geen Guilds – stel je eens voor dat je aan de vlag zou kunnen zien of je te maken hebt met vriend of vijand, en dat je dan met andermans vlag een vloot kunt infiltreren – en de trage en onoverzichtelijke Xbox-app verdient het niet om in de schaduw te staan van Steam als sociale dienst.

Sea of Thieves

1 + 1 = 3

Ondanks dat Sea of Thieves leeg aanvoelt, kunnen we niet wachten om verder te spelen. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop ontwikkelaar Rare de game heeft ontworpen. De repetitieve Voyages zijn niet het punt van de game, net zo min als dat het kopen van een paar gekleurde zeilen het einddoel is. Om het plezier van Sea of Thieves te vinden, moet je tussen de spelregels lezen. Het zeilen zelf is bijvoorbeeld niet heel uitdagend. Hijs de zeilen, draai het doek om zo veel mogelijk wind te pakken en je komt er wel. Het wordt een heel andere ervaring als je met acht schatkisten en piratenschedels in het ruim op de vlucht moet voor een galjoen. Dan vecht je voor elk zuchtje wind en tuur je met het angstzweet op je voorhoofd door de verrekijker. Je krimpt ineen als je dan de vijandelijke kapitein naar je ziet wijzen, maar juicht het uit wanneer de kluns een uit het water stekende rots over het hoofd ziet.

Elke handeling is op zichzelf kinderlijk eenvoudig – schade aan je schip repareer je door een houten plank tegen een gat aan te timmeren – maar elke handeling komt op uitgekookte wijze samen als een som die groter is dan de delen. De emmer gebruik je bijvoorbeeld om water te hozen, maar met behulp van wat rum maak je er een wapen van. Naast dat je in dronken toestand over het dek heen zwalkt en je alleen maar valse noten produceert met je draailier, vliegt je maaginhoud alle kanten op. Als je vervolgens de groene derrie opvangt met een emmer en in het gezicht gooit van een onvriendelijke zeerover, is deze voor de rest van zijn korte leven blind. Veel elementen in Sea of Thieves die in eerste instantie slechts ter versiering lijken te dienen, kunnen zo op onverwachte en vaak hilarische wijze nuttig zijn.

Sea of Thieves

Verhalenmachine

Sea of Thieves is op zijn best als je de grind negeert, want de game slaagt uitstekend als verhalenmachine. We gaan nooit vergeten hoe de schrik ons om het hart sloeg toen, tijdens het plunderen van een skelettenfort, we een galjoen recht op ons af zagen varen. Na een verbeten schermutseling met donderbussen, haaien en een goed geplaatst vat buskruit wisten we te ontsnappen, maar niet voor lang. Met onze rivaal in het kielzog zetten we een uur lang alle zeilen bij en voeren we langs elk piratennest op de kaart om lachend stukje bij beetje onze buit in te leveren bij de Trading Companies. Zo beperkt als Sea of Thieves is, lokt de game voortdurend deze fantastische situaties uit.

Als de sterren goed staan en de wind gunstig is, betovert Sea of Thieves ons met de grappigste en spannendste multiplayerervaring die we ons kunnen heugen. De gameplay-elementen interacteren op geniale wijze met elkaar en als je het geluk hebt om een goede bemanning te vinden, staat de game garant voor onvergetelijke ervaringen. Sea of Thieves stelt echter in gelijke mate teleur in hoe weinig diepgang de game verder kent. Ondanks alle pijnpunten – we kunnen die Xbox-app wel kielhalen – blijft Sea of Thieves dankzij zijn charme en memorabele momenten nog net drijven.

FPS

Sea of Thieves is nu beschikbaar voor Windows en Xbox One. De review is op basis van de pc-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Far Cry 5 binnen tien minuten uit te spelen door alternatief einde Q-Games komt met vervolg op PixelJunk Monsters
49

Reacties op: Sea of Thieves

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Aces-82

    • 26 maart 2018 11:11
    @Panzermeister
    Idd in pubg speel je ook gewoon voor de lol….overwatch ook! Zijn toch wel de beste games van deze tijd. Nogmaals ik heb in geen tijden zoveel lol gehad met een game. Geniaal

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • revanius

    • 26 maart 2018 11:27
    @Panzermeister een 9? ga fietsen. ik heb er nu een paar uur in zitten en alles al wel gezien. het is meer een alpha dan een volledige game. nee een 6 is een prima cijfer. zonder die skull forts kreeg het een 4

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    spreadthehate

    • 26 maart 2018 11:29
    @revanius

    Na een paar uur weet je nog niks en heb je nog vrijwel niks gezien.
    Wacht maar tot je een hogere rank hebt en betere schatkaarten kan kopen etc.
    En de legendary missies spelen weet jij ook nog niks van na een paar uur.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • revanius

    • 26 maart 2018 12:13
    @spreadthehate Gaat het op dezelfde manier? je pakt een contract, je gaat naar de eiland ,dood of vind de schat/skull en dan terug? yawn.

    en wat ga je doen wanneer je die legend shit hebt dan? niets want er is niets.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    spreadthehate

    • 26 maart 2018 12:47
    @revanius

    Wanneer je de legendary shit rank hebt bereikt, unlock je legendary shit voyages. En een geheim eiland die pas te bereiken valt op legendary shit rank.

    Met deze legendary shit voyages heb je een voting table, en met deze voting table kun je speciale missies uitvoeren met andere mensen in de server. Dan kun je ervoor kiezen om samen te spelen en de loot te verdelen bijvoorbeeld.

    Er zijn nog een aantal dingen, echter vrijwel niemand is nog legendary shit rank dus er valt nog niet veel te zeggen.
    Dit bedoel ik dus met een paar uur spelen weet je nog niks.

    Daarom vind ik een 6 aan de lage kant, terwijl Far Cry 5 een 7,5 krijgt wat ik dan weer eerder een 6 zal geven. Rare doet iets nieuws met deze game, terwijl we bij Far Cry meer van hetzelfde krijgen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Panzermeister

    • 26 maart 2018 13:01
    @spreadthehate

    Juist, ik heb geen tijd nu om het te typen maar je zegt precies wat ik wil zeggen.

    Ik vind een 6 voor deze game zo een ongelooflijke schande dat ik waarschijnlijk niet meer op deze site ga kijken. Hij zegt zelf in de review 'Als de sterren goed staan en de wind gunstig is, betovert Sea of Thieves ons met de grappigste en spannendste multiplayerervaring die we ons kunnen heugen.' en daarna komt ie met een 6.

    Wat jij zegt, eindelijk een vernieuwende game en die reviewers gaan het lopen afzeiken. Gelukkig kunnen wij gamers nog zelf stemmen met onze portemonnee maar de schade is al gedaan denk ik. Die gasten verzieken heel gaming.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Sander999

    • 26 maart 2018 13:19
    @Panzermeister
    Nou, tot ziens dan maar hè!

    Wat een overtrokken en ronduit kinderachtige reactie. In werkelijk èlke review komen de zelfde negatieve punten terug maar op een of andere manier ligt het aan de reviewers.

    "Fantastisch spel, beste game van de afgelopen 10 jaar."

    Met deze zin heb je je eigen pleidooi meteen om zeep geholpen want als je dit werkelijk vindt dan ben je echt volledig de weg kwijt. Dat je het een goede game vindt kan maar die opmerking is toch wel zo verschrikkelijk overdreven dat het bijna lachwekkend is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 26 maart 2018 13:21
    @spreadthehate Precies, een 7,5 vind ik een beter passend cijfer dan een 6.
    We mogen het natuurlijk niet vergelijken met het cijfer van FC5, maar het is wel frappant dat een copy-paste game uit de Ubisoft fabriek een hoger cijfer krijgt dan een game die daadwerkelijk iets nieuws biedt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Akira

    • 26 maart 2018 15:42
    @fonsrutte
    daar snijd je wel een goed punt aan. Hoeveel is een nieuw concept waard bij een eindbeoordeling??
    Want welke game verdienteen beter cijfer…?
    Een nieuw concept wat helaas (nog) niet zo goed is uitgewerkt.
    Of een oud concept wat wel goed is uitgewerkt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Sander999

    • 26 maart 2018 16:12
    @Akira
    Lijkt me dat dat niets uit moet maken. Een game moet een cijfer krijgen op zijn kwaliteiten en puur iets nieuws proberen is, wat mij betreft, geen hoger cijfer waard.

    Wat betreft jouw voorbeeld zou een game die goed is uitgewerkt een beter cijfer moeten krijgen dan een game die niet goed is uitgewerkt, ongeacht of die laatste een nieuw concept is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    timtim96

    • 27 maart 2018 09:42
    @Sander999
    Volgens jou misschien, maar reviews op deze site rekenen games er altijd op af wanneer er niets nieuws wordt gebracht. Het feit dat men uit de comfortzone stapt wordt vervolgens normaal gevonden?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Sander999

    • 27 maart 2018 10:41
    @timtim96
    Je kan toch niet verwachten dat een game een hoger cijfer krijgt, puur en alleen omdat het iets nieuws doet? Als dat nieuwe niet resulteert in leukere/betere gameplay, waarom zou het cijfer dan moeten worden verhoogd?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 26 maart 2018 17:25
    @Akira voor mezelf zou ik zeggen dat ik vooral een cijfer geef op basis van: is het leuk om te spelen?
    Een nieuw concept dat niet werkt kan niet zo leuk zijn. Een oud iets dat wel werkt, maar wat ik al 400 keer heb gedaan, kan ook niet zo leuk zijn. Het kan ook alsnog wel leuk zijn allemaal. Uiteindelijk blijft het toch een mening.

    (ik heb zelf sea of thieves niet gespeeld, voor de duidelijkheid)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • revanius

    • 27 maart 2018 15:43
    @spreadthehate en hoeveel repetitieve missies moet je doen om dat te bereiken? wat was the definition of insanity nog maar?

    toch jammer, Rare maakte vroeger zulke goede games vol met content, alle donkey kongs, goldeneye , perfect dark!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    timtim96

    • 26 maart 2018 15:47
    @Panzermeister
    De ene keer wordt een spel vanwege het progressiesysteem afgebrand (SW BF2), de andere keer wordt een spel afgebrand zonder een progressiesysteem. Het is nooit goed, ik heb medelijden met de developers die knopen door moeten hakken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 26 maart 2018 18:06
    @timtim96 een progressiesysteem dat niet leuk is is erg, en een ontbrekend progressiesysteem waardoor je minder zin hebt om door te spelen ook.

    Uiteindelijk komt het neer op: dingen die niet leuk zijn, zijn niet leuk. Daar beoordelen we op.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    timtim96

    • 27 maart 2018 09:48
    @ErikNus
    Wat heeft een multiplayer game aan een progressie systeem? Niets
    Neem Rainbow6. Geen progressiesysteem waar je echt wat mee vrij speelt. Toch blijf je het spelen, omdat het leuk is om te doen.
    Je speelt een multipliplayer game vanwege de gameplay. Natuurlijk beoordeel je daarop, maar vervolgens wel het spel afrekenen omdat er ‘niets is om naartoe te werken’

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    armilo-theus

    • 26 maart 2018 21:12
    @Panzermeister goeie trol deze spel overtreft echt niet The witcher of Zelda. Komt er nog niet eens in de buurt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    BertThaBest

    • 26 maart 2018 11:14
    Toch raar dat ze er niet meer content in gestopt hebben, al was het met van die Ubisoft achtige filler geweest denk ik dan.

    Ik denk dat ze gewoon nog een jaartje langer de tijd hadden moeten gehad. Zonde, want het concept spreekt me heel erg aan. Ik had wel verwacht dat ik door deze game jaloers zou worden op xbox eigenaren. Want ik ben wel opzoek naar een leuke online game.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • unravel

    • 26 maart 2018 15:53
    @BertThaBest niet dat ik het goed praat. maar rare komt zeker nog met content. hoe snel is niet te zeggen alleen. misschien had het idd een jaartje langer niet slecht gewees ondanks heb ik super veel plezier in de game

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.