Waar de Formule 1 voor de meeste mensen het summum is in de autosport, is de MotoGP voor velen het hoogst haalbare in de motorsport. Toch heeft de MotoGP niet de alleenheerschappij die F1 kan genieten, want er is nog een andere klasse in de motorsport die voor anderen zorgt voor het meeste spektakel. We hebben het hier over het Superbike kampioenschap. De opgevoerde productiemotoren in dit kampioenschap zijn een stuk zwaarder en sterker dan hun broertjes in de fabrieksklasse van de MotoGP en zorgen vaak voor spectaculaire races. Ontwikkelaar Milestone komt met SBK 07, de game die de ervaring van het racen op deze racemonsters ook voor PS2-eigenaars mogelijk moet maken.

Naïef als ik was, stelde ik na het starten van SBK07 alle opties in op simulatie. “Racegames zijn op de simulatie instelling geen probleem voor me, dus dit zal geen probleem voor me zijn”, zei ik tegen mezelf. Nou, daar moet ik al gauw op terug komen. Nog niet eens half door de eerste bocht in de eerste race lag mijn motor al in het grind en racete het gehele startveld aan me voorbij. Okay, dan de arcade instellingen maar. Ah, dit gaat beter. Pas in de tweede bocht onderuit. Het werd duidelijk dat je ten opzichte van deze game toch een compleet andere instelling moet hebben dan andere racegames. Zelfs andere motorracegames. Na meerdere pogingen wordt het racen met arcade settings echter meer en meer een tweede natuur. Vanaf dat punt is het zelfs het overwegen waard om alvast een paar opties op simulatie in te stellen. Stapje voor stapje kun je zo vertrouwd raken met race-aspecten als bandenslijtage, lichaamshouding en zelfs de gezondheid van je rijder.

De physics en animatie van de motoren en rijders worden zeer realistisch uitgebeeld. Hoewel het in het begin moeilijk is om op je motor te blijven zitten, voelt alles natuurlijk aan. Vooral het remmen is een uitdaging in het begin, omdat zelfs met arcade instellingen zowel met de voor- als achterrem moet worden geremd. Daarbij moet ook nog eens het lichaam van de rijder met de linker analoge stick omhoog gebracht worden om nog meer weerstand te creëren. Mooi is het om te zien hoe je coureur lijkt te worstelen met die krachtige motor onder zijn kont. Rem bijvoorbeeld iets te hard en je ziet hoe de motor zich onder de rijder probeert vandaan te wiebelen. Om de ervaring nog iets realistischer te maken, is ook een first-person camerapositie aanwezig. Voor meer overzicht zijn er een aantal andere camera's die de rijder volgen. Om de immersie dieper te maken, heeft de ontwikkelaar besloten de camera te laten schudden als er maar wat gebeurt op het scherm. Eventjes remmen, snel optrekken of een bocht maker resulteert erin dat de camera heen en weer gaat bewegen. Deze optie had beter achterwege gelaten kunnen worden, want het leidt alleen maar af en heeft zelfs een desoriënterende werking tot gevolg.

Zoals we van een racegame kunnen verwachten, heeft SBK07 alle noodzakelijke gamemodes aan boord. Enkele races, time attacks en raceweekenden, inclusief kwalificatie, zijn te spelen. Championship is de hoofdmodus van de game, welke je door een heel seizoen SBK loodst. Een heel seizoen klinkt misschien wat veel, maar het geringe aantal tracks (elf in totaal) zorgt dat je niet heel lang bezig bent om het te voltooien. Ook is er nog een challenge en multiplayer mode. In de challenge mode moet je aan verschillende doelstellingen voldoen om een challenge te halen. Denk bijvoorbeeld maar aan het behalen van een bepaalde snelheid of het inhalen van bepaalde rijders. De mutliplayer mode is een tegenvaller. Deze stelt je alleen maar in staat om te spelen tegen een vriend op dezelfde console. Geen online functie dus. Wel is het mogelijk om in splitscreen tegen AI spelers te racen, iets dat in lang niet alle racegames mogelijk is.

Het stijltje van SBK 07 is duidelijk gericht op het vrouwminnende SBK publiek. Praktisch elk laadscherm geeft wel een overzicht van schaarsgeklede pitpoezen en de menu's bevatten vooral veel bewegende beelden van deze dames. De menu's zelf zijn echter simpel uitgevoerd en lenen zich voor een lekker snelle navigatie. Grafisch is SBK 07 geen hoogvlieger. De circuits voelen kaal aan en zelfs voor PS2-begrippen komt alles als een korrelig geheel je tegemoet. Wel moet worden gezegd dat hier tegenover staat dat er 22 motoren tegelijk op het beeld worden getoverd met een redelijke kijkafstand. Met het geluid van de motoren is het beter gesteld. Elke merk heeft zijn eigen sound en er is een duidelijk verschil te horen tussen de zwaar klinkende tweecilinders en de jankende viercilinder motoren.

SBK 07 is uiteindelijk een best vermakelijke motorracegame geworden. Met de uitzondering van het vele vrouwelijke schoon is de nadruk vooral komen te liggen op een simpel opgezette structuur zonder onnodige poespas. De poespas die wel aanwezig is, staat compleet in dienst van de realistische ervaring die de speler moet krijgen als deze begint met racen. Met uitgebreide instellingen kan het realisme alleen nog maar vergroot worden, maar een uitdagende arcade optie laat ook beginners proeven aan een leuke race ervaring. Het uitblijven van een online mode is echter een groot gemis en ook andere minpunten doen af aan de speelervaring.