Saints Row 2 werd vorig jaar op de consoles omarmd als de over de top tegenpool van GTA IV. Waar de game van Rockstar het realisme als uitgangspunt nam, wist Saints Row 2 een vermakelijke, knotsgekke sfeer neer te zetten. Ook wij waren destijds erg gecharmeerd van Saints Row 2 en beloonden de game toen in de recensie met een acht. Onlangs is de game ook op de PC uitgekomen, maar op dit platform blijft weinig van het speelplezier over.

Zodra je de PC-versie van Saints Row 2 opstart, wordt één ding gelijk duidelijk: ontwikkelaar Volition neemt de PC niet heel erg serieus. Want de PC-port van deze game is wel zo bedroevend slecht dat zelfs de meest doorgewinterde PC-gamer deze versie niet in de buurt van zijn consolebroeders kan plaatsen.

Voordat we onze klaagzang beginnen, kijken we eerst nog even kort naar wat Saints Row 2 ook alweer is. In de game neem je de rol op van een naamloos bendelid, die na een coma van vijf jaar ontwaakt in de gevangenis. Je komt erachter dat jouw bende, die de straten van de stad Stillwater eens onveilig maakte, bijna geheel is uitgeroeid. Na zonder veel moeite te ontsnappen uit de gevangenis neem je dan ook de taak op je om de bende weer te laten groeien tot zijn oude glorie.

De kracht van Saints Row 2 zit hem in de over de top gameplay. GTA IV was weliswaar een technisch betere game, maar veel gamers vonden de realistischere toon van de serie minder vermakelijk. Saints Row 2 is echter een stuk minder serieus. De voertuigen besturen als speelgoedautootjes, de missies laten je de meest vreemde dingen doen en de game is verbluffend vergevend over moord en doodslag. Saints Row 2 weet zich zonder problemen te onderscheiden van GTA IV.

Van een PC-port van Saints Row 2 wordt eigenlijk maar één ding verwacht, namelijk dat we Saints Row 2 kunnen spelen, maar dan met muis en toetsenbord. Volition kan deze 'hoge' verwachtingen toch niet helemaal aan, want op de PC speelt de game voor geen meter. De besturing werkt belabberd en de game zit vol met bugs.

Het begint eigenlijk al bij de wel heel erg hoge systeemeisen. Op sommige punten zijn deze zelfs hoger dan die van tegenhanger GTA IV, terwijl de game visueel vele malen minder indrukwekkend is. Daarnaast geldt dat als je dan aan de hoge eisen van GTA IV voldoet, je tenminste kan rekenen op een game die ook daadwerkelijk soepel loopt. Niets is echter minder waar voor Saints Row 2, want de framerate is werkelijk bedroevend laag en bovendien erg onregelmatig.

Ook de besturing is erg onhandig en dan vooral met betrekking tot het autorijden. Dat Saints Row 2 een speelgoedauto besturing had op de consoles is één ding, maar dat dit zich uit in totale onbestuurbaarheid op de PC kan de game met geen mogelijkheid vergeven worden. Met een korte druk opzij maakt een wagen immers zo'n enorme uitwijking dat je niet alleen op de andere weghelft zit, maar je vol tegen het dichtstbijzijnde gebouw aan het trottoir aan de overkant zult botsen. Ook vestigen de framerate problemen zich hier zo sterk dat je als bestuurder geen enkel gevoel van plaats noch tijd zult hebben.

En daarmee doet de port zichzelf de das om. Hoewel we weten dat Saints Row 2 een erg vermakelijke game is, kan de PC-versie amper plezierig genoemd worden. Als je de game al kunt draaien, zul je door de bugs en framerate problemen al snel uit Stillwater verjaagd worden. Zelfs een PC-purist wordt voor eenmaal aangeraden om toch maar die consoleversie te kopen. Overigens slaat de onlangs verschenen patch enigszins de goede richting in, maar daarmee zijn de problemen van Saints Row 2 nog niet verholpen.