Review
Ruiner

Ruiner

Ghost in the Hell

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

Ruiner heeft een pompende soundtrack en gruwelijke actie, maar op het gebied van gameplay weet het spel nergens te verrassen. De setting smaakt naar meer en de humor heerlijk zwartgallig, maar gecombineerd met de voorspelbare en repetitieve spelelementen komt Ruiner niet zo goed uit de verf als de gelikte stijl doet beloven.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Fantastische cyberpunkstijl, intrigerende wereld
 • Minpunten
 • Valt veel in herhaling, verhaal stelt teleur, makkelijk uit te buiten
Ruiner windt geen doekjes om zijn inspiratiebronnen. De cyberpunkwereld zou gemakkelijk uit een anime zoals Akira of Ghost in the Shell afkomstig kunnen zijn.

In hightech-stad Rengkok leven mensen in erbarmelijke omstandigheden onder het schrikbewind van bedrijven die ieder aspect van het dagelijks leven in de hand hebben. Als speler heb je hierin de controle over een raadselachtig figuur dat door zijn duistere leiders Puppy wordt genoemd. Het liefelijke koosnaampje staat haaks op de daden die Puppy uitvoert.

De stijl van Ruiner is bij vlagen overdonderend. In de eerste missie flitst het doel de hele tijd door het scherm: KILL BOSS. Het is enigszins verwarrend en het ligt er misschien een beetje dik bovenop, maar Ruiner weet zijn techno-ellende als geen ander te verkopen. Gecombineerd met de oneindig lange fabriekshallen, monsterlijke verwerkingsmachines en helse rode neonbelichting is er echt niets aan te merken op de sfeer. Dat is knap, want zo bijzonder is het verhaal uiteindelijk helemaal niet. Ruiner is de toekomstvisie die je absoluut niet mee wil maken, maar waar je ondertussen niet genoeg van kan krijgen.

Ruiner

Brandende ogen

De gameplay spreekt net iets minder tot de verbeelding. Puppy is vooral een moordmachine die van de ene arena naar de andere loopt om zijn nog nauwelijks menselijke tegenstanders af te slachten. Dat gaat naar de regels van een degelijke twin-stick shooter waarin stilstaan geen optie is. Wie niet constant nieuwe vuurwapens oppakt of de hele tijd vijandelijke kogels ontwijkt wordt genadeloos afgeslacht. Ruiner is trots op zijn eigen hoge moeilijkheidsgraad. Als het spel echt losgaat zit je gegarandeerd met zwetende handen en brandende ogen voor het scherm.

Sneuvelen en het snel nog een keer proberen hoort erbij en gelukkig is er een groot arsenaal aan speciale vaardigheden om het leven iets dragelijker te maken. Schilden, extra gezondheid, een snellere dash of de mogelijkheid om de tijd te vertragen behoren tot de extra mogelijkheden. De punten die nodig zijn om in deze optionele krachten te investeren kunnen op ieder moment weer ingeruild worden voor een andere kracht. Op die manier zijn Puppy’s vaardigheden voor ieder gevecht aan te passen.

Ruiner

Geruïneerd

Om levend uit Ruiner te komen moet je aardig wat wisselen tussen alle powers totdat je de juiste samenstelling vindt. Het middenstuk van Ruiner is op die manier duivels moeilijk. Tenminste, totdat je genoeg punten hebt om bijna oneindig lang de tijd te vertragen en iedere vijand in slow-motion een lesje te leren.

Pas dan valt op hoe eentonig de gevechten van Ruiner in elkaar steken. Heel zelden worden de arena’s of samenstellingen van vijanden op creatieve manieren ingezet, net te vaak voelt het als werk. De golven van van nieuwe tegenstanders blijven maar komen en soms is het wel heel erg lastig om te zien waardoor je precies gesneuveld bent. Moeilijk is Ruiner daardoor zeker, maar ook niet bepaald eerlijk.

Door het gebrek aan variatie in de gevechten komt de sleur er na een tijdje behoorlijk in. Het is juist daarom extra jammer dat er zo weinig met de rest van Ruiner is gedaan. Na iedere missie keert Puppy terug naar een hub-wereld waarin hij missies voor allerlei zonderlinge figuren kan uitvoeren. Het is daarnaast het moment om even bij te praten met de andere verknipte figuren die in Rengkok wonen. Enorme vrijheid krijg je niet, maar de sporen van het dagelijkse leven in deze stad die je op deze moment meekrijgt zijn eigenlijk interessanter dan de voorspelbare gevechten en het minstens zo voorspelbare hoofdverhaal.

Ruiner is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One voor 19,99 euro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Neem wraak tegen The House in Need for Speed: Payback Frozen Wilds wordt enige dlc voor Horizon Zero Dawn
6

Reacties op: Ruiner

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • bashnag

  • 13 oktober 2017 16:51
  Waar blijft die shadows of war review dan….
  Lijkt me toch belangrijker als deze meuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 13 oktober 2017 16:57
  @bashnag

  Reageer dan niet lul.

  Ik dig deze style wel, die hele vibe die rond deze game hangt spreek me echt super aan. Tot dat ik de gameplay zie, deze game was 10 jaar geleden op z'n plaats geweest…..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 13 oktober 2017 17:59
  @the-soy-sauce
  Anders reageer je even normaal. Hij heeft namelijk volkomen gelijk. Waar is de review van Shadow of War? Waar is de review van Divinity: Original Sin 2? Waar is de review van Evil Within 2? Waarom moesten een week wachten op de review van Cuphead terwijl het een game van 10 uur is?

  Alsof iemand zit te wachten op een review van Ruiner, een game die op 26 september (!!!!) gereleased is en waar werkelijk waar niemand op zit te wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bashnag

  • 13 oktober 2017 18:48
  @the-soy-sauce triggerd much?

  Snap gewoon niet dat ze van grote titels zo laat pas een review uitbrengen. Ze lopen met die info zo achter op de andere grote jongens.

  Het lijkt me toch vrij belangrijk vooral kijkend naar de kritiek van bezoekers de laatste tijd over de gang van zaken bij gamer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 14 oktober 2017 08:33
  @the-soy-sauce Reageer ff normaal joh! Hij heeft volkomen gelijk namelijk. Ik mis ook steeds vaker de AAA reviews hier en alleen maar indies waar ze aandacht aan besteden. Het zal wel weer allemaal om geld gaan ..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 13 oktober 2017 16:54
  Een 6, ach het spel heeft iig geen lootboxes. Is dat niet een bonuspunt waard?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.