Review

Rory McIlroy PGA Tour

Golf van teleurstelling

Geschreven door Erik Nusselder op

Wat een glorieuze terugkeer had moeten worden voor EA's golfserie, loopt uit op een bittere teleurstelling. Rory McIlroy PGA Tour is een wanproduct dat zo'n beetje alles wegsnijdt wat de vorige games met Tiger Woods zo leuk maakte.

4,5
Score
45
Score: 45
 • Pluspunten
 • Gameplay is ongeëvenaard
 • Minpunten
 • Alle leuke opties zijn weg, geen persoonlijkheid, carrièremodus stelt niks voor, erg weinig echte banen en spelers, de toon is uit balans
EA's golfserie zet zijn eerste stappen op de huidige generatie consoles. Niet meer met het vertrouwde gezicht van Tiger Woods op de cover, maar met nieuwkomer Rory McIlroy. De Noord-Ier was tot voor kort de nummer 1 van de wereld; toch zal zijn naam in Nederland weinig belletjes doen rinkelen. Woods was ook buiten de golfbaan wereldberoemd, ook al voordat zijn naam werd besmeurd met schandalen. Hij was een man met flair, wist de media te bespelen en trok veel aandacht met zijn interessante achtergrond. McIlroy is een beetje saai en puur gefocust op het spel. Deze wisseling van de wacht is helaas exemplarisch voor de game, want PGA Tour mist behoorlijk wat persoonlijkheid.

Dat geldt vooral voor de carrièremodus, meestal toch de ster van een sportgame. De ellende begint al bij de mogelijkheden om je eigen speler te maken. Tenzij je toevallig op een van de twaalf standaardgezichten lijkt, moet je aan de slag met iemand die er heel anders uitziet dan wat je dagelijks in de spiegel ziet, want de keuzes qua uiterlijk zijn belabberd. Vervolgens voelt het totaal niet alsof je echt een pro bent op de tour: je wordt zonder poespas van de ene in het andere toernooi gedropt.

Je kunt kiezen of je echt alle holes wil spelen, of alleen de belangrijkste vier per ronde. Hoe dan ook wordt het resultaat je nauwelijks getoond. Een overwinning levert je geen beker op, maar een klein tekstbalkje waarin je wordt gefeliciteerd. En een felle strijd met een achtervolger om de bovenste plek wordt totaal niet in beeld gebracht. Je ziet je tegenstanders namelijk nooit, alleen als scores op het scorebord, waardoor de spanning nooit te voelen is.

Rory McIlroy PGA Tour heeft niet eens een agenda waarin je kunt zien welke evenementen dit seizoen nog op je wachten. Al is dat waarschijnlijk gedaan om te camoufleren dat de game over bar weinig echte banen beschikt. Maar acht golflocaties komen uit de echte wereld, waar dat in de laatste Tiger Woods nog meer dan het dubbele was. Geen spannende strijd om de Masters op Augusta of een balletje slaan op het bekende Pebble Beach, een baan die al sinds de jaren '90 in EA's spellen zit. Bovendien zijn er maar een handjevol echte golfers om uit te kiezen, en sowieso geen enkele vrouwelijke speler, waar die in de vorige game nog goed gerepresenteerd werden.

Waar zijn mijn opties?

Het is kritiek die je op het grootste deel van de game kunt hebben. Zoveel opties die de Tiger Woods-games over de jaren heen heeft toegevoegd zijn allemaal bruut weggesneden. Je kunt wel tegen je vrienden spelen, maar niet in populaire modi als skins of bingo, bango, bongo. Online zijn er wel een wekelijks en een dagelijks toernooi, maar je kunt online geen club meer vormen. Er zijn geen historische momenten om na te spelen of lessen van Rory – buiten de proloog om komt de coverster zelfs helemaal niet in beeld. Zelfs de replayfunctie is weggehaald, dus als je eindelijk een legendarische hole-in-one weet te slaan kun je die nooit meer terugkijken.

Wie wanhopig op zoek is naar iets nieuws in de game komt uiteindelijk terecht bij de Night Club Challenges. Op neon-verlichte banen word je uitgedaagd om voorspelbare missies te voltooien, zoals een bal door een ring slaan of zo dicht mogelijk op een schietschijf laten landen. Gaandeweg verdien je allerlei upgrades waarmee je bijvoorbeeld je bal een nitroboost geeft of als een uitgespuugde kauwgombal op de grond laat plakken. Het zijn ongeïnspireerde opdrachten die meer doen denken aan een game op je smartphone dan een spel van zestig euro.

Het enige waar nog een beetje energie in is gestoken is een onverklaarbare fantasiebaan gebaseerd op Battlefield 4. Je schiet je ballen tussen barakken en wachttorens door, of over een gigantisch schip dat net het strand op is komen varen. Een onbegrijpelijke keuze die verkeerd uitpakt, want de baan is helemaal niet leuk om te spelen. Het zijn alleen korte par-3's, die er allemaal op neerkomen dat je de bal op een eilandje moet slaan. Of daar nou een legerbunker naast staat of niet, het maakt het er niet uitdagender op. We hadden veel liever gezien dat die energie was gestoken in het behouden van verdwenen opties.

Lekker balletje slaan

Al die onbegrijpelijke keuzes zijn ontzettend jammer, vooral omdat de gameplay wel uitstekend is. De game heeft drie verschillende soorten besturing, voor ieder wat wils. Een nieuwkomer in het virtuele golf zal kiezen voor Arcade, waarin je eigenlijk vooral je linkerpook naar achter en naar voren zwaait om te slaan. Het is makkelijk om op te pakken en voor je het weet sla je een prima balletje mee.

Advanced lijkt daarop, maar dan zonder alle richthulpen. Ook het klassieke drie-klik-systeem is terug: je moet met de juiste timing op de knop drukken, anders zal je schot flink afwijken. Als deze keuzes nog niet perfect bij je aansluiten kun je ook je eigen besturing samenstellen uit de kenmerken van deze drie opties. Welke optie je ook kiest, het voelt heerlijk om de bal een flinke mep te geven en toe te kijken hoe hij met een mooie boog op de green belandt.

Eenmaal op de green begint het hoogtepunt van de game, het putten. Het spel toont de ideale lijn waarmee de bal in de hole zou belanden en het is aan jou om die na te bootsen. Je moet de hellingen van de green perfect kunnen lezen, al is er ook een hulpmiddel die je laat zien welke kant de helling loopt. Het vergt enige oefening om in te schatten hoe hard de bal van een bergje af zal rollen. Maar als het eenmaal lukt om de bal links te schieten en hem via de helling naar rechts af te zien buigen en precies in de hole te krijgen, is de vreugde groot.

Genoeg commentaar

Ook de presentatie is over het algemeen prima in orde. Vooral de omgevingen zien er prachtig uit. De bomen die waaien in de wind, de vliegen die door de bosjes zoemen en de alligators die door het moeras zwemmen, alles draagt eraan bij dat je je echt op een golfbaan waant. Helaas is er wel flink wat pop-up te zien als de camera over de baan heen glijdt. Het commentaar is daarnaast uitstekend, de verslaggevers hebben leuke anekdotes over de verschillende banen en geven soms goede tips over hoe je een bepaalde baan het best kunt bedwingen. Ze vervelen in ieder geval niet snel, ook omdat ze vrij veel te vertellen hebben over elke golfer.

De toon die de game aanslaat is af en toe bizar. Het ziet er nogal raar uit als een serieuze golfer ineens zijn spieren laat zien nadat hij een flinke drive de fairway op ramt, of de robot danst als hij een birdie maakt. De commentatoren houden zich rustig maar de golfers zijn door het dolle heen en gedragen zich soms als volslagen idioten. Het lijkt erop dat EA niet kan kiezen of ze een serieuze golfsim willen maken, of een arcade golfer waar alles kan. Getuige ook het feit dat een Battlefield-baan naast een droge sim van een golfcarrière staat.

De goede gameplay en prima presentatie maken bij lange na niet goed wat EA allemaal heeft weggesneden. Er is geen enkel goed excuus voor om zoveel van onze favoriete opties weg te halen op de nieuwste generatie consoles, zeker niet omdat de ontwikkelaar vorig jaar oversloeg en geen golfgame uitbracht. Ongetwijfeld wordt er volgend jaar weer van alles toegevoegd en wordt dat gepresenteerd alsof ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden, maar met dit tempo kan het nog wel twee à drie jaar duren voordat het oude niveau weer wordt bereikt. Daar kunnen en moeten fans van de serie gewoonweg geen genoegen mee nemen. Ze kunnen veel beter hun oude Tiger Woods uit de kast vissen dan de portemonnee trekken voor dit zielloze vervolg.

Rory McIlroy PGA Tour is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Screenshots van The Witcher 3-uitbreiding Hearts of Stone Syphon Filter-studio werkt aan nieuwe game
3

Reacties op: Rory McIlroy PGA Tour

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Joooooop

  • 28 september 2015 21:54
  Hoewel ik me best kan vinden in de review en ik gisteren ook een vervelende bug heb ondekt (waarbij je bal heel hard terugschiet als je vlakbij de flag terecht komt) vermaak ik me behoorlijk met deze game. Ik zou hem een 7 geven denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 28 september 2015 22:46
  Het treurige is dat de gameplay heel goed is, maar de presentatie zielloos en het gebrek aan content onvergeeflijk. Maar als je alleen simpel een potje wil golfen kan je je inderdaad prima vermaken dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 29 september 2015 23:28
  Precies dat inderdaad. Heerlijk na een dag werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.