Review
RollerCoaster Tycoon World

RollerCoaster Tycoon World

Te vroeg en te weinig

Geschreven door Pascal Badenbroek op
Wat je als ontwikkelaar moet doen, is 15 euro vragen voor een Early Acces-game, luisteren naar je fans en de beste Rollercoaster-game ooit bouwen. Wat je niet moet doen is de volle mep vragen, een game als volwaardig proberen te verkopen en dan met dit aankomen. Onder een hoop frustratie en een geweldige achtbaanbouwer zit zeker potentie voor een goede game. Maar of die potentie er ooit uit gaat komen, is nog maar zeer de vraag.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Achtbaanbouwmodus zit heel goed in elkaar, evenals de terreinmodus
 • Minpunten
 • Paden aanleggen een verschrikking, ratingsysteem werkt niet goed, prestaties ver onder de maat, waar is de uitdaging?

Gillende mensen, ratelende achtbanen, vrolijk geroezemoes en kokhalsgeluiden. Wie zijn ogen dicht doet tijdens een potje RollerCoaster Tycoon World, waant zich even in 1999. Heel even maar, want zodra je je ogen weer opendoet, zit je toch echt naar een driedimensionale achtbaansimulator te kijken die nog maar weinig van doen heeft met de allereerste RollerCoaster Tycoon. Wat op zichzelf geen slecht iets hoeft te zijn, maar door het succes van de eerste twee delen het stiekem toch is.

Overigens willen we benadrukken dat het hier om een Early Access-game gaat, waarbij je jezelf de vraag mag stellen waarom we een dergelijke game nu al recenseren. Het antwoord is simpel: omdat de game op dit moment ook als fysiek schijfje bij retailers te koop is. Op het doosje van deze fysieke versie staat overigens nergens vermeld dat de game eigenlijk nog in ontwikkeling is. Waarom je een game, die in onze ogen verre van af is, op deze manier al probeert te verkopen, is ons een raadsel. 

RollerCoaster Tycoon World

Waar is Leafy Lake?

Bovenstaande alinea geeft overigens al direct prijs hoe de vlag erbij hangt in RollerCoaster Tycoon World. De ontwikkelaar heeft nog bergen werk voor de boeg om er een volwaardige game van te maken. Er zijn gewoon te veel zaken die ons doen terugverlangen naar de isometrische tijden van Forest Frontiers en Leafy Lake. Terwijl we zó graag willen zien dat RollerCoaster Tycoon terugkeert naar de top van de digitale simulatoren. Naar de plek waar een dergelijke franchise hoort te staan. Want als er iets is wat ons jeugdig hartje sneller doet kloppen, dan is het wel een pretparksimulator waarin we helemaal losgaan op imposante achtbanen en avontuurlijke thema’s.

De realiteit is dat RollerCoaster Tycoon World ver weg staat van de game die het zou moeten zijn. Dit terwijl er toch ook wat goeds valt te bespeuren. Wie deze Early Access-versie afzet tegen de alfaversie van directe concurrent Planet Coaster (al is het maar vanwege het feit dat voormalige RollerCoaster Tycoon-ontwikkelaar Frontier Development nu aan het roer staat bij Planet Coaster) ziet dat qua content RollerCoaster Tycoon World al een stuk verder is. Zo kunnen we in RollerCoaster Tycoon World, in tegenstelling tot de concurrent, al veel meer doen met de achtbaanbouwer. Want hoewel we veel kunnen zeggen over deze game, zit het bouwen van achtbanen goed in elkaar. 

RollerCoaster Tycoon World

Achtbanen bouwen!

Het hele principe van een achtbaan bouwen werkt via een intuïtief click en drag-systeem. Je kiest gewoon de richting waar je heen wilt, klikt en een nieuw stuk achtbaan verschijnt. Daarna kun je naar hartenlust schuiven, draaien, kantelen en verhogen door een combinatie van de 1 t/m 4-toetsen, je muis en de shift-knop. Het kost je slechts een paar tellen, maar vervolgens bedenk je echt de meest waanzinnige creaties die je daarna ook daadwerkelijk kunt bouwen. Het werkt snel, eenvoudig en is bovendien zeer toegankelijk als je later nog wat wilt toevoegen of aanpassen. In de bouwmodus voeg je snel punten (nodes) in je achtbaan toe, waardoor je meer opties krijgt om je baan tot in de puntjes te perfectioneren. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld een bocht iets minder gekanteld of een helling net iets steiler wilt maken. De game voorziet daarnaast in de mogelijkheden om een complete attractie eenvoudig te verplaatsen of er een blauwdruk van te maken.

Deze manier van bouwen werkt veel beter dan de ouderwetse stuk-voor-stuk manier zoals in eerder RollerCoaster Tycoon-games werkt gebruikt. Wie het daar niet mee eens is, kan het ook op de oude manier doen. Het grote probleem is echter dat het er op dit moment helemaal geen fluit toe doet hoe je jouw achtbaan perfectioneert. Of dat juist niet doet. Het scoresysteem van achtbanen (o.a. gebaseerd op misselijkmakendheid en intensiteit) lijkt weinig realistisch te zijn, waardoor je gasten vooral heel veel moeten overgeven. Daarnaast maakt het ook helemaal niet uit welke score je hier behaalt, want je gasten stappen toch wel in. Misschien wat minder dan anders, maar winst maken doe je sowieso. Dat maakt de geweldige bouwmodus onderaan de streep eigenlijk overbodig. 

RollerCoaster Tycoon World

Dikke tranen

Waar Planet Coaster vooralsnog mijlenver in voorop loopt is de manier waarop je objecten, gebouwen en versieringen plaatst. We slaakten een kleine kreet van geluk toen we merkten dat we in RollerCoaster Tycoon World, zoals vanouds, bankjes en lampen aan de paden kunnen plaatsen (ook al werkt deze optie niet helemaal zoals het zou moeten). Om vervolgens weer in tranen uit te barsten toen we ook merkten dat paden aanleggen zelf belachelijk slecht werkt. RollerCoaster Tycoon World biedt de mogelijk om via een snap- of grid-tool te werken, maar beiden blinken uit in nadelen. Zo is een ‘mooi’ cirkelvormig pad aanleggen bijna onmogelijk en valt het vies tegen om een wachtrij vaak recht op een ander pad aan te leggen. Ook een gebouw aan een al aangelegd pad laten aansluiten kan blijkbaar alleen met de snap-tool aan. In elke andere modus moet je eerst het gebouw plaatsen voordat je een pad ernaartoe kan leggen. Juist op deze momenten verlangen we echt terug naar 1999.

Daarnaast kunnen we helemaal geen gebouwen rond attracties en horecagelegenheden plaatsen, waardoor de aanwezige thema’s slechts uitgedragen worden door losse objecten. Hierdoor voelt je grote park al snel heel generiek en weinig samenhangend aan. De terreinmodus werkt dan wel weer goed, waardoor je de ondergrond nog aardig kan afstemmen op wat erboven gebeurd. De terreinmodus werkt, net als de achtbaanmodus, snel en effectief en kent amper minpunten. Dat de optie om onder de grond te bouwen compleet verdwenen is, zorgt echter voor een wrange nasmaak. 

RollerCoaster Tycoon World

Waar is het hart?

Dat geldt trouwens ook voor een totaal gemis aan micromanagement, zoals de mogelijkheid om personeel toe te wijzen aan gebieden en ze op te pakken. Prijzen moet je per stalletje instellen en opties om een attractie of gebouw helemaal naar smaak aan te passen zijn er bar weinig. Het zorgt er allemaal voor dat ons gevoel bij RollerCoaster Tycoon World er gewoon niet is. Het voelt allemaal te mat, te vlak en te kaal aan. Alsof het hart uit de franchise is gerukt. Achtbanen bouwen is een ontzettend gave bezigheid en deze modus kan zich waarschijnlijk gaan meten met de besten in dit genre, maar alles daaromheen komt gewoonweg niet in de buurt van zijn voorgangers of concurrenten. De game mist uitdaging en diepgang en zonder de uitmuntende achtbanen zouden we het in deze game nauwelijks een uur volhouden. Terwijl we zo graag willen.

Wie een blik werkt op het gebruik van zijn werkgeheugen tijdens het spelen, zal versteld staan. Want hoewel de game grafisch bij lange na niet kan tippen aan welke huidige game dan ook en er vooral in het begin van de game nauwelijks iets valt te berekenen, slokt de game bijna 8GB werkgeheugen op (ter illustratie: dat is net zoveel als de aanbevolen eis voor Dark Souls 3). Het is ook iets wat je direct merkt tijdens het spelen. We dachten dat het misschien aan ons lag, maar een rondje langs de velden leert ons dat veel gamers last hebben van belachelijk lage framedrops en instabiele gameplay. Zodra je park ook maar meer dan een handvol attracties kent, gaat het hard bergafwaarts met je prestaties.

RollerCoaster Tycoon World

Al deze minpunten kun je, mocht je dat heel graag willen, allemaal wegcijferen onder de noemer Early Access. Hoewel we dat eigenlijk niet willen. Wie een game als een fysiek schijfje op de markt brengt voor een volwaardige prijs, mag afgerekend worden op hetgeen dat aangeboden wordt. Zeker als je kijkt naar de prestaties van de game zelf. Prestaties die in Rollercoaster Tycoon World ver onder de maat zijn. 

RollerCoaster Tycoon World is nu fysiek in de winkels verkrijgbaar en als Early Access-game op Steam voor pc.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Yo-Kai Watch Gamer.nl aan de slag met de HTC Vive
36

Reacties op: RollerCoaster Tycoon World

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • bashnag

  • 22 april 2016 15:17
  Dit spel was echt een grote grap. Ik heb hem gelukkig voor 17 euro op de kop getikt en hoop dan ook echt dat ze hem flink gaan updaten en verbeteren. Want dit is nog niet eens 1 / 10 van een compleet spel. Wat een drama …..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rexus

  • 22 april 2016 15:40
  Het is ook echt heel gek dat de Alpha/Beta er beter uit zag dan het eindproduct.

  Had voorheen verwacht dat deze en Planet Coaster een strijd als Simcity vs City Skyline zou zijn maar de strijd lijkt bij deze al bepaald.

  De onbekende lijkt de ouwe reus wederom van de troon te stoten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 23 april 2016 08:19
  @Rexus jij hebt het eindproduct al gezien in je glazen bol?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rexus

  • 30 augustus 2016 11:03
  @Apetjoek
  Zie je het woordje "lijkt" ?
  Begrijpend lezen is vast niet je sterkste kant?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 30 augustus 2016 11:59
  @Rexus Ik stel gewoon een vraag; kom je na vier maanden met deze onzin aanzetten, in plaats van gewoon een antwoord te geven.

  Maar om het goede voorbeeld te geven: nee, begrijpend lezen is niet mijn sterkste kant. Ik ben er wel erg goed in, maar er zijn dingen waar ik nóg beter in ben. En welkom terug. ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rexus

  • 10 september 2016 00:36
  @Apetjoek Oh sorry je vraag kwam wat agressief over door te suggereren dat ik een glazen bol zou hebben. Nee, die heb ik niet.

  En bedankt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 22 april 2016 15:42
  Hahah, dit zat er al aan te komen. Op Steam wordt die ook helemaal afgebrand. 2000 reviews waarvan maar 34% met het predicaat ''positief''. Ik zou het nog geen eens gratis willen spelen, laat staan voor €17,-.

  8GB werkgeheugen….get the fck out :S

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 22 april 2016 16:15
  Kansloze poging van ze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lord_Bono

  • 22 april 2016 16:23
  Een 4 is nog redelijk hoog als ik zo de reacties van iedereen hoor. Achtbanen zitten zoals vermeld wel oke in elkaar, maar dat is ook haast het enige :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 22 april 2016 16:26
  Dit is ook eigenlijk niet het vervolg op Rollercoaster tycoon. Het vervolg heet eigenlijk planet coaster en wordt door de originele ontwikkelaar gemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pkorlose

  • 22 april 2016 17:00
  In de link staat Rollercoaster Tycoon 3. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 24 april 2016 15:43
  @pkorlose Klopt! Aangepast :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 22 april 2016 17:05
  RollerCoaster Tycoon World kan gewoon niet winnen van de koning genaamd Planet Coaster. Zij hebben de expertise die RCTW juist niet heeft. De makers van Planet Coaster doen echt research naar attracties en dat is bij RCTW niet echt helemaal te zien.

  Misschien heeft Planet Coaster nu minder content, maar je kan er gewoon veel meer mee! Kijk bijvoorbeeld de video's op YouTube. Daarnaast komt de tweede Alpha van Planet Coaster op 24 mei uit, waar we meer content krijgen :)

  Dit is gewoon een hopeloze strijd die niet kan worden gewonnen door RCTW.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bertus B.

  • 22 april 2016 17:17
  Wat een afgang, dat ze dit zo durven te doen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paul_Power

  • 22 april 2016 18:03
  De enigste reden waarom ze dit zo snel mogelijk hebben gedaan is omdat Planet Coaster eraan komt, en die word gemaakt door de originele team die Roller Coaster Tycoon hebben gemaakt maar niet meer de licentie hadden! Dus Roller Coaster Tycoon wilden kosten wat het kost als eerste op Steam en in de winkels liggen omdat mensen het vooral kopen op de naam, en denken dat het voor een bepaalde kwaliteit staat zoals de vorige games, wat dus TOTAAL niet het geval is, maarja men wil geld geld geld geld dus dan maar op de meest erge manier, en dat is door mensen te belazeren!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rexus

  • 22 april 2016 18:24
  @Paul_Power
  *Enige, enigste is een beetje dubbel. ;)

  Je zou kunnen stellen dat van Planet Coaster en Rollercoaster Tycoon World de eerste de enigste is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 22 april 2016 18:15
  Helaas niet onverwacht. Er werd al een afgang verwacht. De versie voor mobiele apparaten was al slecht. In eerste instantie wilde ze deze PC versie in een jaar afraffelen. En nu is het er dan uiteindelijk. En inderdaad een afgang. Jammer dat de mooie Rollercoaster spelreeks zo moet eindigen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Platina32

  • 22 april 2016 18:36
  Tjongejongejonge, dit spel was gewoon een inkoppertje. Iedereen wacht al zo lang op eindelijk eens een goede RollerCoaster Tycoon en steeds worden we weer teleurgesteld. Misschien dat een ander bedrijf ze kan laten zien hoe het wel moet, net als destijds Paradox met Cities: Skylines even SimCity een poepie liet ruiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 22 april 2016 19:15
  Net eventjes Rollercoaster Tycoon 2 gekocht. Deze 'World' crap ga ik dus nooit aanraken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 22 april 2016 19:40
  je zou ook eens kunnen kijken naar Parkitect , deze is al heel erg goed als is het zeker nog niet af maar ik heb er al heel veel plezier van

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.