We hebben RollerCoaster Tycoon 4 Mobile (RCT4M) echt een kans gegeven. Vol optimisme hebben we geprobeerd een mooi pretpark neer te zetten; eentje waar we zelf ook wel doorheen zouden willen lopen. Maar optimistisch blijven is lastig als een game zó bedroevend slecht in elkaar steekt. Atari doet niet eens moeite om te verhullen dat het een volledig gebrek aan visie en liefde voor de franchise heeft.
Paymium
Het eerste minpunt lijk je al tegen te komen voordat je RCT4M goed en wel hebt aangeschaft. Ondanks de freemium opzet van de game, ben je al €2,69 lichter voordat je RCT4M op je iPad of iPhone hebt staan. Dat krijg je echter weer ‘terug’ in de vorm van in-game Tickets. Volgens de standaard freemiumformule heeft RCT4M twee in-game valuta’s: Coins en Tickets. Coins verdien je aan de lopende band via je attracties, Tickets zijn alleen via de doelstellingen te verdienen of middels microtransacties te koop. Maar dankzij je startkapitaal hoef je niet gelijk de portemonnee te trekken als je een achtbaan wilt bouwen. Je kunt niet alles in de game kopen met de hoeveelheid tickets waar je mee begint, maar dit ‘paymium’-distributiemodel zou in de praktijk helemaal geen slechte zet zijn…
…ware het niet dat Atari er alsnog alles aan doet om virtueel en echt geld uit je zakken te kloppen. De bouw van attracties duurt normaal een aantal minuten of zelfs uren, maar met grote, schreeuwerige logo’s en pijlen word je er telkens weer aan herinnerd dat je de bouw ook kunt versnellen door je schaarse Tickets uit te geven. Dat is ook al snel aantrekkelijk, omdat zelfs de bouw van een simpele octopus of een eenvoudig hotel al enkele uren duurt. Let dus goed op je virtuele portemonnee, want ook in dit pretpark is een zakkenroller aanwezig, genaamd Atari.
De geldklopmachine schakelt nog een versnelling hoger zodra je het aandurft een achtbaan te bouwen. Überhaupt beginnen met bouwen kost al Tickets, evenals de meer spectaculaire baanonderdelen als loopings. Voor elk ander baanonderdeel betaal je Coins. Het venijn zit ‘m in het feit dat je de totaalprijs pas krijgt te zien als je je achtbaan hebt voltooid. Heb je in je enthousiasme net even teveel Coins over de balk gesmeten? Geen zorgen! Je wordt direct doorverwezen naar de kassa waar je alle Coins of Tickets kunt kopen die je nodig hebt. Oh, en vergeet niet: ook het bouwen van die achtbaan kost ook weer tientallen uren… of had je misschien nog wat Tickets over om dat te versnellen?
Vrijheid? Haha!
Middels de doelstellingen word je ook nog eens gedwongen je geld te verkwanselen aan allemaal rotzooi die je niet in je park wilt hebben. Voor je het weet staat je park onbedoeld vol met bonsaiboompjes, lelijke lichtgevende paden (‘voor als het donker wordt’, wat het nooit wordt) en meer hotels en restaurants dan echte attracties. Het is helaas bijna onmogelijk om de doelstellingen te negeren, omdat ze het centrum vormen van het door en door corrupte economische stelsel van de game. Je verdient in de game aldoor net genoeg geld om net die ene draaimolen of eetgelegenheid uit de doelstelling te bouwen, waarmee je XP verdient, de volgende attractie vrijspeelt en een nieuwe doelstelling voorgeschoteld krijgt. Ga je je eigen weg, dan loop je al snel tegen een (betaal)muur op. Je hebt dan namelijk te weinig XP om attracties vrij te spelen en te weinig geld om ze te bouwen bovendien. Zelfs met echt geld gaan gooien is niet of nauwelijks opgewassen tegen dit systeem.
Gevolg is ook dat uitdaging ver te zoeken is en alle parken extreem geMcDonaldiseerd worden. Je hoeft niet na te denken over wat je nu wilt bouwen, dat is via een doelstelling al voor jou bepaald. Je vrienden hebben - als die RCT4M zouden spelen tenminste - daardoor ook exact datzelfde sprookjeshuis, Aziatische restaurant en oerlelijke welkomstbord bij de ingang. Je kunt de parken van vrienden wel bezoeken en bekijken, maar waarom zou je? Een eigen thema bedenken en echt zélf een park bouwen is er totaal niet bij.
Ontspoord
Om de game nóg simpeler te maken, maakt het geen bal uit of je netjes paden aanlegt naar de in- en uitgang van attracties, want je bezoekers hebben er geen moeite mee om over het gras te slenteren. Sterker nog, ze teleporteren in en uit achtbaantreintjes die daarom nooit stoppen. Je hoeft ook geen rekening te houden met wachtruimtes, toiletten, het zorgvuldig plaatsen van vuilnisbakken of het inhuren van schoonmakers. Zelfs achtbanen kunnen niet ‘neerstorten’, ze hebben hooguit af en toe onderhoud nodig dat je zelf uitvoert door er alleen maar op te tikken, of door het af te kopen met Coins. Het is dus niet alleen zo dat elke volgende stap al is uitgedokterd, je kunt ook nog eens helemaal niets fout doen.
Ergens ook wel fijn, want de besturing is niet optimaal. Achtbanen over bomen heen bouwen kan bijvoorbeeld niet, maar om een boom te verwijderen, moet je eerst ‘uit’ het bouwen van de achtbaan. Ook was er niemand bij de ontwikkeling zo slim om te bedenken dat je paden gewoon zou moeten kunnen tekenen, of intuïtief aanwijst waar je een attractie wilt hebben. Hallo, touchscreen, iemand?
En dan is de game technisch ook nog eens ondermaats. Hoe kortstondig je RCT4M ook minimaliseert, de game moet altijd helemaal opnieuw opstarten en doet dit allerminst vlot. Eerst een logo van Atari, vervolgens van ontwikkelaar On-5, daarna een kort laadscherm van de game. Dan denk je dat het zover is, maar dan floepen nog langzaam alle attracties één voor één in beeld. Nodigt niet echt uit om even kort te spelen, verklappen we alvast. Kijk ook niet raar op als op de meest willekeurige momenten de framerate inzakt, attracties alsnog even verdwijnen of bepaalde onderdelen van een achtbaan ontbreken. Het allerergst is nog wel dat afschuwelijke, hersenspoelende jengelmuziekje op de achtergrond, dat ongeveer dertig seconden duurt en non-stop herhaald wordt. Gelukkig kun je dat muziekje uitzetten, maar dat kan eigenlijk over de gehele game wel worden gezegd.
Het moge duidelijk zijn: RollerCoaster Tycoon 4 Mobile heeft niets, maar dan ook niets van de charme en uitdaging van zijn voorgangers. Natuurlijk moeten er concessies worden gedaan om een game te optimaliseren voor de mobiele beleving, maar het zijn juist de microtransacties, sociale features en touchbesturing die de plank volledig misslaan. Om met de legendarische woorden van Bezoeker 1504 te spreken: “Zoveel betaal ik niet voor RollerCoaster Tycoon 4 Mobile. Ik wil iets spannenders dan RollerCoaster Tycoon 4 Mobile!”
Reacties op: Rollercoaster Tycoon 4 Mobile - Diepe dalen
geert1
De pc-versie die er ook nog aan komt zou anders zijn qua gameplay, maar na deze prut-game zal dat ook wel een drama worden. In elk geval goed om te weten dat we hier met een flinke boog omheen kunnen lopen. En verder is het hopen dat er ooit nog weer een echte Rollercoaster Tycoon komt, wanneer de pay-to-click / time-wall hype over is.
The Chosen One
En het is dus eigenlijk in principe een F2P game maar met een vooraf aankoop van de ingame "tickets"… helemaal vreemd…
Zorewin
Piet_Piraat
Heiny Reimes
Nah even alle gekkigheid opzij. Ik ben blij dat je dit keihard afstraft, dit is iets wat wij als gamers nooit moeten willen.
darkmanwls
Lightyears
Maar van de andere kant ook wel weer triest. Dat zo'n leuke spelreeks zo door het toilet wordt gespoeld. Ach ja, de 3DS versie van Rollercoaster was ook al een drama. En voor mobile apparaten verwacht ik dat we dit de komende tijd vaker gezien. Gebruik maken van een goede naam om vervolgens alleen maar te cashen. Jammer maar waar.
Gelukkig zijn er nog echte strategie spellen op komst die wel nog "echt" zijn. Denk aan Civilization beyond earth en Tropico 5.
zanderb
zanderb
Timmerito
IceRiccy
Deweb
Raelix
LarsCornelis
Loimko
ProxyGamer
Vogeltje
Er zit totaal geen diepgang in die in de eerste 2 delen wel te vinden zijn.
Ik snap gewoon niet waarom ze een nieuwe RCT maken in de stijl van RCT 1 en 2 die er wat gelikter uitziet, maar qua perspectief, ui en het werkt gelijk staat. Dan is iedereen gewoon blij neem ik aan.
Heiny Reimes
Met Roche Fusion hebben we besloten één keer een bedrag te vragen en daarna zijn alle DLC gratis, zolang het spel toch wel iets doet. Dus puur om de kopers te belonen.
Met Epic Balls(samen met Fantazm) zitten we wel te denken aan gratis aanschaf en dat je sowieso wel een volwaardig spel hebt. Enkel wel dat mensen zelf kunnen kiezen of ze andere uitbreidingen willen hebben zoals multiplayer, storymode etc. Maar niet zo 'in your face'.
Met weer een ander spel zijn we aan het kijken wat we met reclame kunnen doen zoals Flappy Bird. Maar ook daar wil je menen niet irriteren, zoals we zelf niet geïrriteerd willen worden.
Er zijn in ieder geval vele opties, waarbij ik en de verschillende partijen aan het zoeken zijn hoe je de speler kan respecteren, maar ook wel eerlijk moet zijn een boterham te willen verdienen. Dit hierboven zorgt dan enkel meteen voor zo'n enorme antipathie dat ik al bijna niets meer durf op dat gebied.
Mrblueeyes
Die kijken in de app store en zien Rollercoaster Tycoon op nummer 1 in de appstore staan, en ze zullen hem blind kopen. Jeugdsentiment denken ze! En vervolgens zijn ze hun geld kwijt aan een baggerspel.
Het is gewoon heel makkelijk om geld te verdienen met een spel van 2 a 3 euro welke een grote naamsbekendheid heeft.
Eenlamp