Zo vlak voor de zomervakantie brengt Atari de eerste aanvulling voor de populaire pretparksim RolllerCoaster Tycoon 3 uit. Het beestje heeft de naam Soaked! (in Nederland omgedoopt tot Dolle Waterpret) gekregen en de achterkant van de hoes belooft ons “een maalstroom van spetterende sensatie”. Hoewel dat op het eerste gezicht vrij merkwaardig klinkt, biedt deze add-on ons een hoop nieuwe attracties waar de focus vooral ligt op het waterplezier van je bezoekers. Eens kijken of deze aanvulling vol waterpret werkelijk zo dolletjes is, of dat deze meteen door het toilet weggespoeld kan worden. Groter

Hoewel sommigen wellicht denken dat Rollercoaster Tycoon afstamt van Sid Meier's Railroad Tycoon, was Rollercoaster Tycoon 1 eigenlijk een game van ontwikkelaar Chris Sawyer. Deze persoon is van vroeger nog bekend door Transport Tycoon, een ondergewaardeerde sim uit 1994 waar je jezelf volledig stortte op het openbaar- en vrachtvervoer. Transport Tycoon verkocht destijds vrij aardig, maar toch wilde Chris Sawyer iets anders. Zeker toen Bullfrog's Theme Park uiteindelijk veel te lastig en ingewikkeld bleek voor kinderen (de focus lag teveel op het economische gedeelte van het park runnen), wist Sawyer dat het tijd was voor een Rollercoaster Tycoon, eentje waar de economische poespas op de achtergrond staat en plezier voorop. En zo geschiedde in 2000.

Heel wat exemplaren van Rollercoaster Tycoon vlogen over de toonbank, maar gamers wilden meer en al gauw kwamen er de bekende add-ons op de markt. Deze add-ons, in de vorm van Corkscrew Follies (in Europa ook wel beter bekend als Added Attractions) en Loopy Landscapes, voegden op hun beurt nóg meer attracties toe aan het toch al ruime aanbod in Rollercoaster Tycoon. Een paar jaar later kwam deel twee uit. Hoewel nog steeds een prima game, knaagde er toch wel wat aan. De maps waren weliswaar groter en uitgebreider, je had nu de licentie van Six Flags en de Rollercoaster designer had weer een onderhoudsbeurtje gehad, maar de graphics waren niet meer van de tijd. Ook was er geen controle over de spelsnelheid en de zogenaamde sandbox mode ontbrak nog steeds. Men betitelde Rollercoaster Tycoon II dan ook wel eens als een veredeld expansion pack. Toen medio 2003 de aanvulling Wacky Worlds uitkwam, was de teleurstelling dan ook groot. Er zaten genoeg nieuwe speeltjes in, maar waar waren die tweaks en verbeteringen nou waar iedereen om vroeg?

Beter Gelukkig hebben Chris Saywer en consorten deze kritieken niet genegeerd en kreeg RollerCoaster Tycoon 3 daarom wat de gamers graag wilden zien. We werden getrakteerd op een nieuwe frisse 3D-engine, kregen de gewilde sandbox mode en je kreeg nu eindelijk de mogelijkheid om je eigen attracties uit te testen. Helaas had de game toen deze net uitkwam, nogal te kampen met een aantal nare bugs, waardoor het niet altijd even goed werd ontvangen. Maar ook hier werd goed naar geluisterd. Begin dit jaar kwamen er patches uit die deze bugs voor goed oplosten. Het resultaat was een degelijke Tycoon game die er gelikt uitzag, goed in het gehoor lag en lekker speelde. Maar men wilde meer, en al gauw doemden de eerste nieuwtjes op over een nieuwe add-on, genaamd Soaked!. Onlangs is deze add-on uitgekomen en dus reden genoeg om deze eens aan de tand te voelenNatter

Met een naam als Soaked!, in het Nederlands beter bekend als Dolle Waterpret, kun je maar één ding verwachten; Water! Zeker in de zomer een onmisbaar element en ook elk zelfrespecterend attractiepark kan eigenlijk niet zonder waterattracties. Hoewel er wel een paar attracties gebaseerd op water in het origineel terug te vinden zijn, heb je nu de beschikking over meer dan vijftig nieuwe waterattracties.

Ook kun je nu je park opfleuren met zwembaden met bijbehorende parasols en ligstoelen. Het creëren van deze zwembaden werkt precies hetzelfde als het aanleggen van looppaden, je hoeft dus geen ingewikkelde procedures te volgen. Voeg daar uiteraard nog even wat golfslagmachines, springplanken, onderwachter lichten en niet te vergeten de badmeesters aan toe, en je hebt een dijk van een zwembad. Deze zwembaden zijn overigens zeer populair bij de bezoekers. Menig bezoeker besteedt liever zijn uurtjes in het bad dan dat ze naar de overige attracties gaan. Ook als de zwembaden ronduit ranzig zijn blijven ze ongekend populair. Handig voor jou als parkeigenaar maar raar blijft het natuurlijk wel. Waarschijnlijk hebben we hier te maken met een bug en zal dit in een eventuele patch dan ook wel opgelost worden.

Naast de zwembaden, kun je nu ook diverse watershows ontwerpen. Neem een orka hier en een dolfijn daar, zet de verschillende bewegingen in een tijdlijn, gooi er een leuk muziekje onder en je bent klaar. Door de speciale ‘H20 MixMaster’ is dit een fluitje van een cent. Vergeet natuurlijk niet de bijbehorende lasershows en je zult zien dat de bezoekers snel binnenstromen.

Qua graphics is er vrij weinig veranderd ten opzichte van het origineel. Nog steeds ziet het er allemaal vrolijk en fris uit. Wel jammer is het feit dat je vrijwel niks kan veranderen aan het uiterlijk van de zwembaden. Deze blijven altijd grijs en grauw en kunnen daarom snel afsteken bij de rest van het park. Ook kun je de items uit het origineel niet combineren met de aanvulling en dat is toch zonde.

Gelukkig gaat het bij deze aanvulling niet alleen maar om de toegevoegde zwembaden en watershows. Soaked! heeft namelijk meer te bieden. Wat dacht je van tunnels? Naast de gewone tunnels die je ook had in de eerdere delen heb je in Soaked! ook een glazen onderwater tunnel, waar je bezoekers zich als het ware in een aquarium begeven.

Tel daar nog de talloze kleine nieuwe toevoegingen waar je uit kan kiezen, bij op (denk bijvoorbeeld aan waterkannonen waar bezoekers elkaar kunnen natspuiten, liften voor de vermoeide bezoeker, een veerboot als derde vervoersmiddel binnen het park naast de bekende tram en trein) en je hebt een behoorlijk complete add-on waar je zeker heel wat speeluurtjes aan kwijt bent. Op een bugje hier en ietwat matige graphics daar biedt Soaked! toch meer dan genoeg plezier om de zomermaanden mee door te komen. Een prima aanvulling op een toch al leuke game wat ons betreft.