2002 lijkt het jaar van de tennisgames te worden. Na Virtua Tennis heeft Next Generation Tennis game Roland Garros 2002 zich aan het front gemeld en over niet al te lange tijd zal Andre Agassi tennis dit gebaar volgen. En we zijn nog niet klaar, want er zal ook een Next Generation US Open tennis game verschijnen. De Roland Garros serie is de langstlopende tennis serie in de game geschiedenis. Begonnen in 1997 brengt men elk jaar omstreeks dezelfde tijd een versie uit, net als EA doet met de Fifa serie. Zoals gezegd begon men met Roland Garros 1997, in mijn ogen de meest realistische tennisgame die we tot nu toe op de PC gezien hebben. In RG97 was het mogelijk om bijna alle slagen uit te voeren met veschillende effecten en dat allemaal met 2 buttons. Ik keek dan ook halsreikend uit naar het vervolg, maar vanaf 1998 is het elk jaar slechter gegaan met de Roland Garros serie. Ik was dan ook benieuwd naar het resultaat van dit jaar.

Na de install, die je zo'n 400 MB gaat kosten, worden we getrakteerd op een introotje wat bestaat uit beelden van de voorgaande editie van Roland Garros. Bekende spelers, verbeten trekken, prachtige ballen en opspattend gravel sieren het filmpje dat vrij kort duurt.

Over 4 jaar zien de tennisgames er zo uit

Net als in de vorige jaren zijn de menu's nog mooier en nog uitgebreider. We hebben keuze uit de opties:

Arcade: Hier speel je om het World Championship tegen verschillende spelers. Heb je alles gewonnen, dan ben je de kampioen Ehibition: In deze mode kan je een oefenpotje single of dubbel tegen andere spelers spelen. Challenge: Challenge is een grappige mode, want je speelt tegen verschillende uitdagers. Hier kunnen ook spelers van de andere sexe tussen zitten. Je moet dan ook niet vreemd staan kijken als je Henman vs. Dementieva ziet spelen. Degene die het meeste wint, wordt de Challenge kampioen. Race: De race mode heeft een hoog arcade gehalte, want het is de bedoeling om zoveel mogelijk spelers te verslaan. Dit kan je doen door op games of op punten van ze te winnen. Career: De career mode is het hart van het spel. Je kiest een speler, stelt wat eigenschappen in en kan dan aan de slag. Door te trainen en wedstrijden te winnen kan je je speler of speelster verbeteren. Naast trainen kan je meedoen aan de 4 grandslam toernooien. Het is zelfs mogelijk om naast de dubbel en singel mee te doen aan een mix en dat is een optie die de meeste tennisgames niet hebben. Training: Bloed, zweet en tranen zijn nodig om de nieuwe Pete Sampras of Stefan Edberg te worden. Naast de bekende ballenmachine kan je ook tegen een muur meppen. Bonus: De vorige delen van Roland Garros hadden soms een encyclopedie op de CD staan. Dit keer geen duffe info, maar filmpjes van de verschillende spelers, helaast staat Kournikova er niet tussen Multiplayer: Mensen met een lokaal netwerkje kunnen met zijn vieren tegelijkertijd dubbelen. Helaas is de "browser" niet erg duidelijk en zag ik niet waar ik een IP-adres kon invullen.

Als je geil wordt van Kuerten dan is dit jouw spel

Al met al zijn de opties zeer verzorgd en uitgebreid. Het blijft jammer dat alleen de vier Grand Slams als echte toernooien aanwezig zijn. De overige 14 toernooien waar je kunt spelen zijn verzonnen, maar dat mag de pret niet drukken.