Rising Kingdoms is de nieuwe fantasy RTS van de onbekende ontwikkelaar Haemimont Games. Hoewel het een bijna onmogelijke opgave is eerdere toppers als Warcraft 3 te evenaren, kunnen we hier toch spreken van een dappere poging. Dapper, maar ook succesvol?

Het verhaal in het kort. In het koninkrijk Equiada leven een aantal rassen. Al eeuwen is er vrede tussen de volkeren, onder toeziend oog van de goden. Echter, na een lange tijd beginnen deze rassen elkaar te wantrouwen. Ze krijgen een bloedhekel aan elkaar. Dit alles leidt tot wat relletjes en kleine veldslagen, maar al snel zijn alle volken met elkaar in oorlog.

Koloniën

Er staan drie grote rassen tot je beschikking en met elk kan je een campaign opstarten bestaande uit tien missies. Als je vordert in het spel, komen er nog vijf kleinere rassen aan bod, die niet machtig genoeg zijn om oorlog te voeren. Als je echter zorgt dat ze aan jouw kant staan, kunnen ze uitgroeien tot machtige medestrijders. De drie grotere rassen zijn de Humans, de Foresters en de Darklings. Elk ras heeft natuurlijk voor- en nadelen. De Humans zijn afhankelijk van hun intelligentie. Hiermee maken ze gebouwen en bedenken ze wapen upgrades. De Foresters bestaan uit planten. Ze kunnen geen gebouwen maken, maar zijn sterk in magie en geneeskracht. De Darklings zijn het oudste ras van Equiada, en bestaan grotendeels uit magma. Ze kunnen in een handomdraai magma huizen maken van steen.

Dan nog de vijf kleinere rassen, namelijk elven, draken, trollen, nomaden en shadows. Gaandeweg door je missie, moet je hun dorp(en) overnemen. Als je eenmaal een kolonie van ze bezit, kun je speciale units trainen om je leger mee aan te sterken. Elk ras heeft zo weer zijn eigen voordelen en soms kun je je koloniën ook verder upgraden.

Glorie

Het RTS deel in het spel is allemaal vrij standaard. Train slaven en units, laat ze gebouwen bouwen en zet een leger op. Hoewel in de meeste RTS games goud, hout en voedsel wordt gehanteerd om soldaten te trainen en gebouwen te bouwen, is er nu sprake van gems, goud en glorie. Gems zijn zogenaamde edelstenen die men vist uit een rivier en die gebruikt worden om je units verder te upgraden. Glorie is een verhaal apart. Deze worden aangeduid door munten en je behaalt ze door onder andere vijanden te verslaan en stammen te veroveren. Zonder glorie ben je nergens. Je hebt het nodig om bijvoorbeeld huizen te bouwen en je helden sterker te maken. Glorie is niet iets dat je zomaar even besteed. Nee, je moet erover nadenken wat je ermee wilt doen. Meer soldaten trainen, of toch maar die speciale kracht voor je held?

Naast je standaard krijgers, zijn er ook nog de Champions. Dit zijn de helden die je leger naar de overwinning helpen. Hier komt dan weer een RPG gedeelte aan bod, dat weliswaar beperkt is, maar toch goed uitgewerkt. Zo zijn je helden in staat om speciale krachten te leren met behulp van de eerder genoemde gloriepunten. Ze zijn echter niet in staat om in niveau te stijgen. Ook kunnen ze items bij zich dragen, die je hard nodig zult hebben op het slagveld. Hierbij moet je denken aan items die de held of een medestrijder helen.