Review
Riders Republic

Riders Republic is vooral een nieuwe Steep

Skiquel

Geschreven door Ron Vorstermans op

Conclusie

Riders Republic is net als Steep op zijn best wanneer je door de game wordt gedwongen om beter je best te doen. Als je bepaalde uitdagingen wilt beheersen, vergt dat oefening en geduld. Dat maakt de game. Net als Steep heeft Riders Republic geen verhaallijn, mooie stijl, belangrijke dialoog of fantastische muziek. Riders Republic is enkel een prachtige spelwereld waarin je halsbrekende uitdagingen aangaat. Dat blijkt genoeg.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Prachtige spelwereld, leuke uitdagingen, veel variatie
 • Minpunten
 • Drukte in menu’s, geen fan van de raketwingsuit, soundtrack
Als je je ogen samenknijpt en een blik op Riders Republic werpt, zie je wat je verwacht te zien van een openwereldgame van Ubisoft. Je kent het wel: een map met icoontjes, een schreeuwende UI, levels en upgrades. Die reflex is niet onterecht, maar Riders Republic is óók een erg onderhoudende extremesportsgame die het verdient gespeeld te worden.

In de kleurrijke en gedetailleerde spelwereld van Riders Republic is er altijd wel ergens iemand aan het sleutelen aan een nieuw record. De map is weliswaar gigantisch, maar het voelt zelden alsof je alleen bent. Spelers suizen af en aan voorbij op ski’s of crossfietsen en regelmatig vliegen ze in wingsuits boven je door. Je hebt daadwerkelijk het gevoel in een door durfals geannexeerd stukje Noord-Amerika te struinen. Dat heeft wel wat.

Riders Republic

Ubisoft heeft niet erg subtiel verschillende stukjes van bestaand natuurgebieden aan elkaar gelijmd. Sneeuw, heide en woestijn liggen soms op een steenworp afstand van elkaar. Al na honderden meters fietsen in de gortdroge en felrode Canyonlands sta je aan de voet van de spierwitte berg Grand Teton, klaar voor een snowboardrun door het knisperende witte poeder. Logisch? Niet bepaald. Vermakelijk? Des te meer.

Sporten

Die gigantische spelwereld faciliteert niet alleen het samenkomen, maar ook een nagenoeg overweldigende hoeveelheid races en stunts, meestal tegen de ghosts van anderen. Des te meer opdrachten je voltooit, des te beter je uitrusting en des te meer nieuwe events je vrijspeelt. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden voor vrijwel ieder event. Je bepaalt dus zelf hoeveel ervaringspunten je verdienen wilt.

De events verschillen enorm van elkaar, en niet alleen vanwege de sportsoort. Sommige opdrachten zijn echte uitputtingsslagen. Er zijn bijvoorbeeld jumps met ski’s waar je je gerust een middag in vast kunt bijten. Ook het navigeren door krappe kliffen met een wingsuit of het naar beneden denderen op ski’s of een mountainbike is uitdagend genoeg om de drang naar een betere score aan te wakkeren. Riders Republic voelt dan echt aan als een klassieke highscoregame.

Riders Republic

Andere events zijn juist jolig van toon, of bestaan enkel bij de gratie van de prachtige graphics. Neem het op zandkliffen denderen op een soort raketski’s, een nachtelijke neonvlucht met een wingsuit of het bezorgen van pakketjes op een omafiets. En dan zijn er nog grote evenementen waarbij je het zowel met ski’s, mountainbike en wingsuit tegen 59 andere spelers opneemt. Tegelijkertijd, in real-time. Riders Republic neemt zichzelf niet altijd serieus.

Gelukkig is Riders Republic wél consequent op het vlak van besturing en gameplay. Of het nou mountainbiken, skiën, wingsuitvliegen of snowboarden is: het laat zich ontzettend fijn en secuur besturen. De gameplay is uiteindelijk meer arcade dan sim, maar Riders Republic deelt zeker geen hokje met SSX of Dave Mirra Freestyle BMX. Je hebt nog steeds te maken met de wetten van de zwaartekracht en moet jezelf bij landingen goed positioneren. De game heeft overigens een systeem dat het landen makkelijker maakt, maar dan verdien je wel minder ervaringspunten.

De gigantische spelwereld faciliteert niet alleen het samenkomen, maar ook een overweldigende hoeveelheid races en stunts

Ten opzichte van Steep is het mountainbiken de grootste toevoeging, en meteen ook de leukste. Het gevoel van snelheid is uitstekend en het beheersen van het bochtenwerk is een vermakelijke uitdaging. Ook de events die draaien om het behalen van highscores met tricks zijn leuk - zeker ten opzichte van Steep. Het trick-systeem is véél simpeler, al is het nog steeds niet secuur. Waarschijnlijk heb je geen idee welke trick je van te voren gaat doen. Maar ach, het lukt altijd wel om een goede score neer te zetten, zowel op een snowboard als op je fiets.

Riders Republic

Herkenbare open wereld

Verder borduurt Riders Republic voort op de Ubisoft-openwereldformule die je al kent, maar dan met highscores in plaats van Amerikaanse religieuze groeperingen die niet op bestaande religie zijn gebaseerd of Cubaanse toestanden die niet door Cuba zijn geïnspireerd. Riders Republic is immers een heel logisch vervolg op Steep, dat al excelleerde in het plaatsen van een duizelingwekkende hoeveelheid icoontjes op een landkaart.

Het navigeren wordt simpelweg routine in Riders Republic. Je kiest een event op de kaart en je spawnt in de buurt. Je grijpt naar de raketwingsuit (de snelste optie) en je vliegt erheen. Je rondt het event af en je speelt nieuwe varianten vrij. Klaar is Kees, rinse and repeat. De game motiveert je lichtjes om op verkenning te gaan, maar de gebieden die relevant zijn om te ontdekken (bijvoorbeeld omdat je er bijzondere ski’s kunt vinden) zijn gemarkeerd op de kaart. Ook dan spawn je dus gewoon in de buurt en vlieg je naar de marker op je scherm.

Riders Republic

Bijna alle sporten zijn leuk om te doen. Alleen de raketwingsuit voelt als een minder leuke variant van de normale wingsuit. Toch zijn er tal van opdrachten die je met die geaccelereerde wingsuit moet doen. Mogelijk is dat persoonlijk, maar ondergetekende was simpelweg geen fan van die events. Je moet dan door ringen vliegen terwijl je heel erg hard gaat. Bij de normale wingsuit heb je echt het gevoel dat je precies moet timen en veel moet bijsturen. Dat is veel bevredigender dan met een raket als een malloot door het luchtruim scheren.

Beter

Riders Republic doet verder weinig mis. Sterker nog: de game bevat zoveel content dat het best wel een prestatie is dat het spel je niet continu overweldigt. Toch merk je wel een beetje dat Riders Republic niet helemaal weet wat het met alle unlockables en events aanmoet. Met name in het landkaartmenu gebeurt er wel héél erg veel op het scherm. Op zich is dat niet erg - het betekent immers vooral dat de game veel content heeft - maar het kan soms lastig zijn om een precies event te vinden. 

De soundtrack is overigens ook niet om over naar huis te schrijven. Er zitten een paar (punk)nummers in die prima passen bij de sfeer van de game, maar te vaak komt er slecht verouderde hiphop of een melancholische cover voorbij. De keuzes zijn overwegend makkelijk en lui. Dat is toch een gemiste kans, zeker voor een extremesportsgame.

Wel moet het niet ‘erger’ worden. Steep was ook een game die enorm werd uitgebreid door Ubisoft. Steeps contenttraject was uitstekend en zelfs toonaangevend, maar de game was drie jaar na release echt een warboel van icoontjes. Wie nu fris aan die game begint, wordt echt overweldigd met informatie. Hopelijk maakt Ubisoft die fout niet nog een keer, want als Riders Republic vergelijkbare ondersteuning als Steep krijgt, verdient deze game het om de komende jaren meermaals te worden opgestart.

Riders Republic is nu verkrijgbaar op Playstation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S en pc. Voor deze recensie is de game op PlayStation 5 gespeeld.

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste grote eFootball 2022-update uitgesteld naar volgend jaar Humandkind-evenement Día de los Muertos begonnen
11

Reacties op: Riders Republic is vooral een nieuwe Steep

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Ziminar

  • 5 november 2021 11:14
  Kortom een kopie van steep

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 5 november 2021 11:27
  @Ziminar

  Schrijver: steekt 30 uur in game en schrijft tekst van 1200 woorden om uit te leggen hoe Steep en Riders Republic verschillen
  Comment, zeventig seconden na publicatie: 'Kortom een kopie van steep'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 5 november 2021 12:00
  @Aldodilly de titel zegt al genoeg idd

  Het is ook zeker geen slecht iets aangezien Steep al een leuke game was. Zelf zie ik steep als een experimentele game waar riders republic aanvoelt als een completere ervaring. Voor mij voelde de controls ook gelijk vertrouwd aan al is het even wennen met de fiets .

  (Duurde even eer heel de comment geplaatst kon worden, iets met spam)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 5 november 2021 13:09
  @Ziminar Het heeft een soort aantrekkingskracht wat Steep niet voor elkaar kreeg, imo. Duidelijke review Ron, niet te lang en te diepgravend, net als de core-gamepay van RR, snelle oppervlakkige arcade fun is de boodschap!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 5 november 2021 11:46
  had de demo gespeeld, miste een paar keer een checkpoint. gelijk reset, weg interesse, game verwijderd. had meer een soort ssx verwacht. zie maar hoe je van a naar b komt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 5 november 2021 18:35
  @xXDannyNLXx
  Ik had precies hetzelfde.
  Daarnaast voelde het allemaal wel heel basic aan qua besturing, ik miste vooral spektakel en variatie. Een goed vervolg op ssx tricky zou ik erg kunnen waarderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 5 november 2021 11:56
  Zoals ik al dacht ze pakken de kern van steep en veranderen de rest op een goede manier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 5 november 2021 13:20
  @coola Zoals Ubi eigenlijk altijd doet ; ze komen eens in de zoveel tijd met een nieuwe franchise (die relatief vaak wel gewoon de Ubi formule volgt), en copy and pasten deze vervolgens een keer of 8 voordat ze weer met iets 'nieuws' komen. Ze maken prima games, maar komen wel keer op keer met dezelfde shit aanzetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 5 november 2021 15:47
  @Dokter Caspari

  Niks mis met de kern intact laten en enkel subtiele veranderingen aanbrengen. Kan ik alleen maar toe juichen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 5 november 2021 17:28
  @coola ik hou daarentegen van vernieuwing. Nintendo laat met Zelda de kern ook intact, maar toch heb ik keer op keer het idee een echt nieuwe game te spelen. Bij Ubi-games heb ik dat gevoel gewoon beduidend minder . Maar ieder zo zijn koppie thee natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 5 november 2021 13:02
  Kwa gekkigheid en luchtig vermaak deed het me naast Steep en SSX ook denken aan de races van GTA Online.. Ik vond Steep niks aan, na een half uurtje mee gestopt. Voorgoed. Het pakte me niet. En dat deed die Trial van RR nou juist wel! Waarom? Ik weet het zo snel niet. Feit is dat ik de hele avond heb doorgegrind, ik had er veel lol in. Het cartooneske, de wereldmap met duizenden icoontjes, (spelers) in realtime aan het raggen in dezelfde omgeving. Gaaf! De snelle besturing en gekke arcade races.. Switchen van sport on the fly, en overal weer iets nieuws om de hoek. Als Battlefield 2042 niet voor de deur stond was RR mn nieuwe online fix geworden. Jammer hoor Ubisoft, tegenover BF inroosteren voor de release. Had ik bijna een Ubi game gehaald sinds jaren..:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.