Review

Ride

Scheurt door de bocht

Geschreven door Bas Bastiaans op

Ontwikkelaar Milestone heeft zich vooral gericht op de motorbeleving en het assortiment aan motoren. Ride biedt voldoende materiaal om als motorliefhebber van te smullen. Dat gaat helaas wel ten koste van vrijwel alle andere aspecten die de kwaliteit van een racegame bepalen.  

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Het upgraden van motoren; uitdagende rijbeleving; komt redelijk dichtbij het echte motorgevoel
 • Minpunten
 • Technisch gedateerd; tergende laadtijden; beperkt aantal banen
Het idee is net zo simpel als ambitieus: een Gran Turismo voor motoren. MotoGP daargelaten, kunnen we ons de laatste goede motorgame nauwelijks herinneren en motorliefhebbers verdienen een digitale equivalent voor hun hobby. Desondanks zien we ook de uitdaging. Een motor bestuur je niet simpelweg door het stuur van de ene naar de andere kant te draaien, maar vereist ook dat je je gewicht verplaatst. Met je lichaam bepaal je hoe soepel je door een bocht scheurt en of je motor wel of niet stabiel blijft.

Het is wellicht iets te veel gevraagd om de impact, kracht en precisie van een motor te vertalen naar een game. Dat lukt ook Ride niet. Desondanks slaagt Milestone erin om een rijervaring neer te zetten die de uitdaging van echt motorrijden prima benadert. Als je de physics-setting op professioneel zet, moet je op allerlei facetten letten als je niet genadeloos de bocht uit wilt vliegen. Wanneer rem je even bij met je achterrem? Wanneer hang je op het juiste moment met je lichaam langs de motor? Wanneer schakel je op het juiste moment terug? Het zijn allemaal vraagstukken die het verschil kunnen betekenen tussen een bevredigende race of een frustrerende valpartij. 

Van speelgoedmotor tot racemonster

Het is zo verleidelijk om al gelijk met een Supersport over de racetracks te scheuren, maar dan straft de game je gelijk af. Op volle snelheid voel je een heerlijke spanning, maar zodra je afremt en een bocht inzet betekent de kleinste miscalculatie al een harde val. Als beginner is het verstandig om de game ietwat meer controle te geven over je motor en je lot niet volledig aan het authentieke physics-systeem over te laten. Gelukkig is de leercurve toegankelijk en kun je je in de World Tour-modus langzaam maar zeker opwerken tot een coureur die perfect zijn motor onder controle heeft. Tijdens elke race kun je de motor naar eigen wens afstellen en gaandeweg kun je de rijervaring in kleine nuances blijven aanpassen aan je vaardigheden. 

World Tour is een oerdegelijke simulatiemodus waar je vele uren kunt steken in het upgraden van motoren, het sparen voor nieuwe motoren en het omhoogklimmen op de wereldranglijst. Het is een ietwat stugge en ouderwets opgezette manier van progressie, maar het verzamelen en aanpassen van de meer dan 100 motoren zorgt voor voldoende motivatie. Milestone toont namelijk haar liefde voor motoren en dat uit zich in heerlijk gedetailleerde upgrademogelijkheden en een prima showcase van de elegante motoren. Of je nu een Terminigo-uitlaat op je Ducati Monster legt of het kleurtje van je Kawasaki Z1000 verandert: het is makkelijk om verliefd te worden op deze motorische kunststukjes. 

Beperkte liefde

Het is doodzonde dat Milestone niet dezelfde afwerking en aandacht heeft besteed aan de rest van de game. Technisch is het gedateerd, de laadtijden zijn tergend land en de omgevingen voelen leeg aan. Dit soort mankementen vormen een smet op de motor-porno game die Ride eigenlijk had moeten zijn. Hoe mooi afgesteld je snelheidsmonster ook is, de inspiratieloze omgevingen maken een soepele race toch minder bevredigend. Dat er verder niet zoveel banen beschikbaar zijn en de animaties van de bestuurder snel in herhaling vallen, helpt dan niet.

De kracht van Ride zit hem in het racegevoel en de authentiek aanvoelende nuances in het besturen van de motoren. Op een natuurlijke wijze leer je waar je op moet letten als je een bocht goed wilt aansnijden en veranderen de vele frustrerende valpartijen langzaam maar zeker in soepele, gave races. Ride is een uitdagende game die de charme van motorrijden goed overbrengt, zelfs al is de matige productiewaarde een doorn in het oog. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Items hebben invloed op stamina-meter in Bloodborne Borderlands: The Pre-Sequel-ontwikkelaar sluit binnenkort
2

Reacties op: Ride

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Archer

  • 16 april 2015 13:50
  wat veel mensen zich niet realiseren is dat motorrijden in veel gevallen een hobby is. Waarom zou ik dan een (matig) product willen aanschaffen om een gevoel te krijgen wat ik op mijn eigen Speed Triple beter krijg?

  Los daarvan: 1 van charmes van de Gran Tourismo, Forza etc zijn de waanzinnig dure en exclusieve auto's. Motoren zijn veel toegankelijker en 'betaalbaarder' Je moet aardig je best doen om boven de 35k uit te komen. Dan heb je echt wel kanonnen zoals een Panigale of een S1000 RR. Begrijp mij niet verkeerd het is een aardig bedrag.. maar zeker niet onmogelijk waarbij de Veyrons toch duidelijk een ander segment zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 16 april 2015 17:53
  Als je regelmatig op een circuit zou komen en je daar laat gaan begrijp ik je. Maar niet als je enkel op de openbare weg rijdt.

  Mensen spelen dit omdat dit een race game is. Een hobby motorrijder met hersenen gaat het doorgaans niet zozeer het racen (op de openbare weg). Je hebt ze wel, maar die sporen niet. Ik rijd auto en speel om dezelfde reden race games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.