Review
Samsung HW-S801B

Review: Samsung HW-S801B

Strak, compact design dat het best werkt mét splinternieuwe televisie

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De HW-S801B is een prachtige, slanke soundbar die voornamelijk uitblinkt in zijn lokalisatie en precisie in de hogere frequentieregionen. Heb je een Samsung-televisie, dan is dit een prachtig verlengstuk. Heb je die niet, dan vervallen een aantal opties en laat de soundbar wel wat te wensen over. Zo zijn er weinig poorten beschikbaar en gaat het systeem wat minder goed om met muziek. Dit is dan ook vooral een uitstekende optie voor gamers die graag een totaaloplossing willen voor films en gaming en al een splinternieuwe Samsung-televisie hebben. Behoor je niet tot deze categorie, dan zijn er voor dezelfde prijs betere opties beschikbaar.
7,5
Score
75
Score: 75
  • Pluspunten
  • Design, compacte en krachtige subwoofer, definitie en precisie in hogere frequenties
  • Minpunten
  • Alleen optimaal te gebruiken in combinatie met splinternieuwe Samsung-tv, ontbreekt aan warmte en midlage frequenties
De HW-S801B soundbar van Samsung is de dunste soundbar die we tot nu toe hebben getest. Hij wordt geleverd met bijbehorende subwoofer en is optimaal geschikt om samen te werken met de nieuwste Samsung-televisies.

Prijs:                                          749,-

Verbinding:                            Hdmi (ARC), Bluetooth, Wifi

Surround sound:                DTS, Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus

Subwoofer:                           Ja

Extra’s:                                   Spotify Connect, AirPlay en compatibility met diverse                                                           Smart speakers

Voor een uitgebreid overzicht van de specificaties kun je hier terecht.

In combinatie met een Samsung-televisie uit 2022 kan de soundbar, net als de HW-S60B die we recentelijk testten, namelijk draadloos Atmos-content ontvangen. De smalle soundbar herbergt daarnaast niet alleen speakers die naar voren richten, er zitten ook zij- en naar boven gerichte speakers in deze smalle unit. Voor het strakke, compacte design met een hoop verbindingsopties moet je wel een flinke prijs betalen: de HW-S801B kost 749 euro.

Samsung HW-S801B

Bouwkwaliteit

Daarvoor krijg je wel een zeer strak ogende, smalle, witte soundbar en een compacte subwoofer die gemakkelijk onder de meeste banken kan worden geschoven. De nadruk ligt bij deze soundbar wel echt op draadloze verbindingsmogelijkheden in combinatie met nieuwe Samsung-televisies: er zitten geen aux- of optical-ingangen op de soundbar. Vanwege de slankheid is er daarnaast gekozen voor een mini-hdmi-ingang. In de doos van het testmodel dat wij geleverd kregen werd deze minder gangbare kabel helaas niet meegeleverd.

Er zitten zoals gezegd niet alleen naar voren, maar ook naar de zijkant en naar boven gerichte speakers verstopt achter de witte grille. De compacte subwoofer is draadloos te verbinden met de soundbar en dat gaat ook nog eens ongelofelijk vlot. Uiteraard wordt er ook een - eveneens witte - afstandsbediening meegeleverd. Waar de soundbar en subwoofer ongelofelijk degelijk aanvoelen en strak ogen, is de afstandsbediening iets te licht en van goedkoop aanvoelend glad, wit plastic gemaakt.

De smalle soundbar heeft, niet geheel verrassend, geen uitgebreide display. Achter de witte gril zit een rood ledlampje verstopt dat je verteld of de soundbar aanstaat en er verschijnt een rijtje witte lampjes op het moment dat je het volume aanpast. Wel beschikt de HW-S801B over een ingebouwde stem die je bijvoorbeeld vertelt in welke luistermodus de soundbar staat. 

Samsung HW-S801B

Compatibiliteit en modi 

Er zijn in totaal vijf modi: game, surround, adaptive, Dts: virtual x en uiteraard een standaard modus. Evenals bij de recent geteste HW-S60B, kan de HW-S801B draadloos Dolby Atmos-content ontvangen. De enige kanttekening hierbij is wel dat je hiervoor een Samsung-televisie uit 2022 moet bezitten; zeker geen functie die voor iedereen is weggelegd dus. Desalniettemin kun je met de naar boven gerichte luidsprekers wel wat hoogte in de klank verwachten.

Qua ingangen is de soundbar zoals gezegd behoorlijk beperkt. Dat is wel iets om rekening mee te houden: als je deze soundbar als hart van je geluidssysteem wilt gebruiken in je woonkamer, kan het gebrek aan poorten echt een belemmering vormen. Daar staat tegenover dat de soundbar compatibel is met allerlei smart-speakers, AirPlay 2 en Smart Things; je kunt hem dus ook aansturen met je smartphone. 

Klank en de modi 

Het is bij het luisteren naar muziek belangrijk dat je de juiste modus selecteert. Niet in alle modi klinkt de soundbar namelijk even gebalanceerd. Het grootste probleem is dat de klank van de soundbar en die van de subwoofer niet altijd even mooi op elkaar aansluiten. Vooral in de adaptive modus voelt het alsof het hoog en tophoog van het totale spectrum loskomen van de muziek en op zichzelf staan.

Hoewel het fundament dankzij de goed klinkende subwoofer zeer stevig is, vormt het toch geen overtuigend geheel vanwege het ontbreken van warmte en karakter in het middenlaag. Dit effect is minder waarneembaar in de standaard en de gaming modus, maar blijft desalniettemin bij akoestische muziek naar voren komen. Dat is een gemiste kans, want het hoog dat uit deze soundbar komt is uitzonderlijk gedefinieerd. Dankzij het feit dat de bar zo breed is, is er daarnaast heel veel precisie in de lokalisatie.

Samsung HW-S801B

Tijdens het gamen valt het minder op dat er een gat is in het frequentiespectrum. Sterker nog, je verliest je ongelofelijk snel in de gameplay met deze soundbar. Dat komt voornamelijk door de breedte van de bar. We stipten al aan dat dit de lokalisatie ten goede komt, maar het zorgt daarnaast ook voor een groot geluidsveld. Zelfs met de ietwat ontbrekende warmte, en daarmee in het geval van gaming iets minder nadruk op omgevingsgeluiden, weet de HW-S801B echt een immersieve geluidservaring neer te zetten.

De compacte subwoofer biedt hierbij zeker meerwaarde. Je kunt het volume van de subwoofer apart regelen op de afstandsbediening en zo ook per game precies de juiste hoeveelheid onderkant en sub-geweld regelen. Daarnaast voelt de luisterervaring met deze soundbar behoorlijk dynamisch aan: spectaculaire momenten knallen dus echt behoorlijk.

Concluderend 

De HW-S801B is een prachtige, slanke soundbar die voornamelijk uitblinkt in zijn lokalisatie en precisie in de hogere frequentieregionen. Er zijn daarnaast heel veel draadloze verbindingsmogelijkheden. De HW-S801B heeft wifi-, bluetooth-, smart speaker-compatibiliteit en als je een nieuwe Samsung-televisie hebt, dan kunnen de speakers van de soundbar en de tv ook nog eens samenwerken en kun je draadloos Dolby Atmos-content afspelen.

Heb je geen Samsung-televisie, dan vervallen een aantal mogelijkheden en laat de soundbar wel wat te wensen over; zo zijn er weinig poorten beschikbaar en gaat het systeem wat minder goed om met muziek. Dit is dan ook een uitstekende optie voor gamers die graag een totaaloplossing willen voor film en gaming en al een splinternieuwe Samsung-televisie hebben. Behoor je niet tot deze categorie, dan zijn er voor dezelfde prijs betere mogelijkheden beschikbaar.

Voor een uitgebreid overzicht van alle technische specificaties betreffende dit product verwijzen we je graag naar de website van Samsung, of bekijk de officiële handleiding.

Dit artikel delen:

Lees meer

Intel Arc-gpu's vereisen minstens Comet Lake- of Ryzen 3000-cpu Over de Overwatch 2-review
0

Reacties op: Review: Samsung HW-S801B

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.