We schrijven 943 na Christus, de Saksische prins Heinrich is bezig een onafhankelijke Duitse staat te stichten, vrij van de machtige Franken. Na het vinden van een mysterieus document uit het verre Oosten denkt Heinz dat hij en zijn volk directe afstammelingen zijn van de Thule, een ras met een puur bewustzijn. Heino denkt de krachten van de Thule te kunnen gebruiken tegen zijn tegenstanders en al snel is er dan ook een leger van kwade zombies gevormd. In traditie van de beste Hollywood film komt er natuurlijk iemand tegen dit kwaad in opstand: een mysterieuze monnik besluit om te knokken tegen het dode leger van Heinrich. Een bloedige veldslag volgt en Heinrich wordt opgesloten in een graftombe, hoog op een verlaten berg.

Heinrich is niet de enige Saksische leverworst

Duizend jaar later en het Derde Rijk is op het hoogtepunt van haar macht. Heinrich Himmler, Hitlers rechterhand, is bezig met allerlei occulte handelingen. De beste Heinrich is ervan overtuigd dat hij zijn opgesloten voorvader kan terughalen uit de dood en zo de macht krijgt over het zombie leger van de Saksische Heinrich. Gesteund door de Nazi's wendt Heinrich alle mogelijkheden aan om zijn verre oom tot leven te laten komen. En dan in 1943 wordt het graf van de Saksische Heinrich ontdekt...

De geallieerden weten dat deze ontdekking de loop van de oorlog kan veranderen en besluiten om actie te ondernemen. De hoog onderscheiden Army Ranger William J. "B.J." Blazkowicz wordt ingezet om Heinrich te stoppen.

Zo zag Blazkowicz er negen jaar geleden uit

Tot zover het verhaal achter Return to Castle Wolfenstein. Het vervolg op de titel die wereld kennis liet maken met het first person shooter genre, Wolfenstein 3d. Hoewel Wolfenstein 3d niet de eerste FPS titel is, is het wel de eerste populaire FPS. Door de portretten van Hitler, Nazi vlaggen en opgesloten Joden werd het spel al gauw een discussie punt. Wolf3d werd dan ook verboden in Duitsland. We zijn negen jaar verder en Id Software, Gray Matter en Nerve Software Interactive hebben het langverwachte vervolg op deze moeder alle FPS titels gemaakt.