Begin jaren 90 kwamen de eerste Tycoon games op de markt. Games als Pizza Tycoon en Railroad Tycoon legde een stevige basis, maar vooral het in 1994 verschenen Transport Tycoon werd een succes. Vervolgens verschenen nog vele andere tycoongames waarin steeds weer andere bedrijfstakken aan bod kwamen. Van achtbanen, golfbanen en skiliften tot de gehele auto-industrie, alles kwam aan bod. Het niveau van Transport Tycoon, een spel dat nog steeds populair is onder die-hard fans, werd helaas niet meer gehaald. Juist toen we dachten dat de ontwikkelaars zo'n beetje alle bedrijfstakken wel gehad hadden, komt Enlight Entertainment met Restaurant Empire aanzetten. Een tycoongame waarin we, jawel, een restaurant moeten managen om uiteindelijk een complete restaurantketen te bezitten en uit te groeien tot de grootste van de wereld.

Het beginscherm van Restaurant Empire is sober opgezet. De speler heeft de keuze uit singleplayer, sandbox game (hier kan je in alle rust, met een flinke pot geld je perfecte restaurant bouwen, niet gehinderd door missiedoelen) en het gebruikelijke optiescherm. Multiplayer ontbreekt in Restaurant Empire. Enlight Entertainment heeft de singleplayer mode van Restaurant Tycoon een RPG-achtig tintje proberen te geven. Zo zie je in het begin Armand LeBoeuf, een beginnende kok en jouw karakter waarmee je het spel doorloopt, het huis van zijn oom inlopen. Doormiddel van dialoogballonnen en meerdere keuzes wat betreft het verloop van de dialoog wordt langzamerhand je missie duidelijk. Er is één groot concern opgestaan, onder de naam OmniFood, die alle kleine restaurants heeft overgenomen. Er is dus een monopolie op de markt en die moet gebroken worden. Hier ligt jouw taak. Je oom, die vroeger een groot restaurant bezat, geeft je meteen je eerste taak. Zijn restaurant is namelijk tegenwoordig niet meer wat het geweest is en jij moet dat project maar weer even nieuw leven inblazen. Zo begint je eerste missie, in het restaurant Treize à Table.

Er zit een tutorial bij de game en dat is maar goed ook, want het spel is erg uitgebreid. Het is zelfs zo uitgebreid dat de casual gamer zonder simulatie-ervaring er niet veel mee aan kan. Voor de simulatiefans is dit echter iets positiefs, want des te meer opties, des te meer er te besturen, regelen en te controleren valt. Het hart van een restaurant ligt natuurlijk in de keuken en dat is dan ook waar we gaan beginnen. Er zijn veel verschillende objecten beschikbaar voor de keuken, met allemaal hun eigen prijs. Zo kan je onder andere een afwasmachine, een magnetron, een grill en een keramische kookplaat aanschaffen. Omdat we echter niet zoveel geld hebben moeten we het doen met een simpele spoelkeuken en een fornuis met vier pitten. Nu de keuken ingericht is gaan we naar de eetruimte zelf kijken. Om te beginnen moeten we natuurlijk tafels neergezet worden. Deze tafel komen in verschillende formaten. Zo zijn er tafels voor twee en vier personen. De bijpassende stoelen krijg je er ook bij. Zoals gewoonlijk zijn hier ook weer verschillen in. Een tafel met een satijnen tafelkleed en leren bank is natuurlijk duurder dan een tafel met vier rieten stoelen. Het comfort zal echter ook een stuk hoger zijn.