Resident Evil Outbreak werd in het leven geroepen om de Resident Evil franchise online te brengen. Wij Europeanen mochten hier echter niet van meegenieten, omdat men de online mode uit de Europese versie had geschrapt. Hoe eng het ook was, het faalde jammerlijk. Het verbaasde me des te meer dat Capcom besloot een vervolg te maken, dit keer mèt online mode voor Europa. Is deze tweede poging om het horror-schietfestijn online te brengen succesvol, of valt het wederom in het spreekwoordelijke water?

Voor de gamers die REO nooit gespeeld hebben, begin ik even met het verhaal in een notendop. De inwoners van de stad Raccoon City zijn, na het uitbreken van het T-Virus, allemaal veranderd in bloeddorstige zombies. Acht karakters zijn desondanks niet besmet met het virus, en doen nu verwoedde pogingen te ontsnappen. Tot zover File 1.

Om te ontsnappen uit deze nachtmerrie, moeten de acht samenwerken, en ieder heeft zo zijn (of haar) specialiteit. Zo hebben we bijvoorbeeld Mark, de agent die handig is met geweren; en Alyssa, de journalist en tevens expert slotenkraker. De gameplay is ongeveer hetzelfde als in het eerste deel. Je begint elke 'missie' met drie karakters, waarvan je er een bestuurt. De overige twee sjokken achter je aan. Met je team manoeuvreer je jezelf in een langzaam tempo door de speelgebieden, op zoek naar doorgangen, straatjes of deuren. Het spel speelt zich af in allerlei enge en onheilspellende gebieden, met als goed voorbeeld een dierentuin met een grote zombie-olifant. Om verder te komen moet je puzzels oplossen, sleutels vinden, maar ook rekening houden met de zombies die je constant achtervolgen. Even rustig naar de WC gaan is er niet meer bij, aangezien de 'pauze'-functie is geschrapt. Kijk dus goed uit voor je in je inventory gaat snuffelen.

De kenmerkende Resident Evil sfeer is in ieder geval ruimschoots aanwezig en dat merk je al vanaf de eerste minuut. Alle scenario's zijn creatief in elkaar gezet, met als leuke voorbeelden een oud ziekenhuis in een bos en het Raccoon City politiebureau. Diehard Resident Evil fans kunnen hun hart ophalen, want er zijn meestal meerdere manieren om een scenario uit te spelen. Natuurlijk wordt het meerdere malen spelen beloond met bonusfilmpjes en nieuwe outfits.

De online mode voegt een nieuw aspect toe aan het verhaal. Je staat er niet meer alleen voor, ditmaal speel je samen met drie anderen in de vele gebieden die het spel rijk is. Een prachtig concept, mits goed uitgewerkt. Juist daar gaat Capcom de mist in. Het begint al bij het communiceren. Met de rechter analoge stick kun je een aantal commando's schreeuwen naar je medespelers. Hierbij moet je denken aan 'heal!' of 'sorry!'. Het werkt allemaal heel knullig, en functioneel is het niet. Een headset zou in dit geval geen overbodige luxe zijn. Is het bovendien nou echt zoveel leuker dan singleplayer? Nee. Ik, als groot Resident Evil fan, heb me er hooguit een half uurtje mee kunnen vermaken.