Als je het Internet en dan voornamelijk de consoles de laatste tijd een beetje hebt gevolgd dan weet je dat er veel kritiek op de PlayStation 2 bestaat. En gelijk heeft men want de nieuwste console van Sony stelt qua games niet zoveel voor en veel eigenaren gebruiken het 'multimedia systeem' vooral als DVD speler, maar dan wel een matige DVD speler. De grootste kritiek is vooral het ontbreken van de nodige topgames. Men beschildert SSX dan wel als een topgame maar zelf vind ik de kwaliteit van die game wel meevallen. Ook Crazy Taxi wordt gezien als een topper, maar die game speelde ik vorig jaar al op mijn Dreamcast!

De eerste topper moet naar mijn mening dus nog komen en wellicht komt deze uit het first person shooter genre. Dit sterk vertegenwoordigde genre kent al enkele sub-toppers namelijk Quake 3 Revolution, Unreal Tournament en nieuwkomer Timesplitters, waar inmiddels een vervolg voor in de maak is. Echter, alledrie deze games zijn vooral gericht op multiplayer en des te minder op singleplayer. Helaas kun je oorspronkelijk slechts met 2 gamers spelen op de PS2 en dus waren deze shooters toch minder succesvol dan men had gehoopt.

Hij heeft de gevoelige plek gevonden geloof ik!

Nu komen THQ en Volition met een echte singleplayer shooter die wel eens potten en records kan gaan breken. Red Faction is een game die we eind dit jaar kunnen verwachten op hét spelplatform voor de shooters: de PC. De PlayStation 2 bezitters mogen echter eerder genieten van deze game die helemaal rond de GEO-Mod technologie is gebouwd. Deze engine is erg apart en verdient wat uitleg. De Geo-Mod engine is opgebouwd zoals geen enkele ontwikkelaar dat doet. Bedrijven zoals ID Software en dergelijke bepalen namelijk eerst de levels en vervolgens wat er kapot moet kunnen. Volition besloot eerst te bepalen wat er allemaal kapot kon en daarna wat er precies moet blijven staan om de game nog speelbaar te houden, een game zonder leveldesign is immers niet interessant voor veel gamers.

Red Faction is dus eigenlijk een voorproefje op wat er nog allemaal kan komen. Want dat veel ontwikkelaars deze nieuwe engine willen gaan gebruiken is één ding dat zeker is! Is Red Faction goed genoeg om horden met ontwikkelaars te overtuigen dat de Geo-Mod technologie sterk is en weet het in de tussentijd ook veel gamers naar zich toe te trekken? Of kunnen we Red Faction rekenen onder de zoveelste mislukte game voor Sony's PlayStation 2?