Een aantal jaar terug werd Volition met grote ogen aangekeken toen het bedrijf aankondigde een nieuwe shooter in ontwikkeling te hebben. Op het moment van aankondiging waren er namelijk al tientallen 3D shooters in de maak en was de grote vraag wat voor nieuws Volition dit keer tevoorschijn zou halen.

Met de bekendmaking van de Geomod engine werd al snel duidelijk wat voor revolutionairs Volition dit keer had bedacht, namelijk een compleet dynamische engine waar alles en iedereen kapot kon. Dit gecombineerd met de ervaring van games als Descent en Freespace zorgde ervoor dat een nieuwe mini-hype was geboren.

Engels op z'n best

Red Faction is geleverd in de gebruikelijke DVD-case waarin twee cd's en handleiding te vinden zijn. Iets wat ik met de komst van de DVD-cases al lang niet meer heb gezien is een fatsoenlijke handleiding. Die is gelukkig bij Red Faction wel te vinden en heeft ook aan de handen van foute vertalers weten te ontsnappen.

Na het installeren van de game en het bekijken van de intro is het tijd om bekend te raken met de bediening. En net als met Half-Life is er ook hier een trainingscourse die je bekend maakt met de verschillende opties die ik hier later verder zal toelichten.

De gemiddelde shoot 'm up gamer zal gelukkig snel aan de slag kunnen.

Gevangen op Mars

Om ons gamers natuurlijk een beetje te motiveren is er een verhaal nodig voor de singleplayer, dat zich ditmaal afspeelt op Mars. De aardbewoners hebben namelijk de rode planeet weten te coloniseren en gebruiken de planeet om kostbare grondstoffen te ontginnen in enorme mijnschachten en deze terug te transporteren naar de aarde. De mijnwerkers die voor Ultor werken, de organisatie die Mars ontgint, leven in een barslechte toestand en beginnen zich te verenigen om in opstand te komen. De organisatie die tegen Ultor in opstand wordt geleid door Eos en begint snel in populariteit te stijgen.

Jij speelt Parker, een mijnwerker die tijdens een oproer in de mijnen zijn kans pakt om te ontsnappen en in contact komt met de leiders van Eos. Zo zal je opdrachten krijgen van Eos om te achterhalen waar de mysterieuze ziekte vandaan komt die de planeet al maanden lang teistert. Daarnaast moet je de geheime complexen van Ultor binnen dringen.