De vechtersbazen in Reality Fighters worden via augmented reality-technieken en de ingebouwde Vita-camera in jouw directe omgeving geplaatst. Dat dat niet altijd lekker werkt, is met een interactief experiment snel aan te tonen, dus doe even mee. Ga rechtop zitten. Nee, echt rechtop: schouders naar achteren drukken, zodat deze ook in het lood staan met de rest van het lichaam. Goed. Pak een stuk papier, een boek of ander handzaam voorwerp stevig met beide handen beet. Houd het voorwerp met beide handen op een comfortabele hoogte voor je. Beweeg de armen naar links en rechts, maar zorg dat het voorwerp op gelijke hoogte blijft.

Stel je nu voor dat er op het voorwerp dat je in beide handen hebt vastgeklemd een aantal knoppen zitten. Bedenk hierbij voor dat het belangrijk is deze knoppen snel in te drukken en dat er allerlei knoppencombinaties gemaakt moeten worden. Druk met de rechterduim vervolgens op een denkbeeldig vierkantje, nogmaals op het vierkantje, gevolgd door een onzichtbaar rondje. Sneller! Maak nu simultaan met deze spastische bewegingen draaibewegingen met je linkerduim.

Controleer wel of je te allen tijde het voorwerp exact op ooghoogte hebt gehouden. Misschien dat je iets verzakt bent met je rug. Of dat je armen iets daalden bij het draaien. Of dat door het drukken het voorwerp even wat van positie is verschoten. Is dit het geval? Dan doe je niet meer mee: Reality Fighters projecteert namelijk vechters in jouw omgeving met behulp van de camera op de Vita. De game houdt echter rigoureus vast aan de initieel gekozen positie. Heb je dus per ongeluk op X gedrukt terwijl de Vita op je schoot rustte, dan zul je in een halve foetushouding moeten gamen om überhaupt iets van de actie te zien. Of andersom: houdt de Vita iets te hoog en zak eens wat lekker onderuit; je vechters verdwijnen boven uit het beeld.

Heb je als een stijve plank wel netjes alles uitgevoerd? Dan ben jij de speler (robot?) die de vechtgame Reality Fighters zoekt! Tenminste, als je van flauwe humor houdt. We gaan door naar de volgende ronde.

Mr. Matig

Waar denk je aan bij de naam Mr. Miyagi? Een wat minder bekende CEO van Sony? Misschien ontstaat er verwarring met ene Miya…nogwatessem van Nintendo. Of wellicht dat je de naam in eerste instantie associeert met een sushitent in Purmerend. In die gevallen moeten we streng zijn: je valt af. Nee, Mr. Miyagi is de leraar van The Karate Kid. Wax on, wax off. Je weet wel, de man die het sulletje van de klas wijze Oosterse vechtlessen geeft met oneliners die kant noch wal raken, maar door het flinke accent bijna diepgaand en filosofisch lijken.

Deze beste man heeft zijn zwarte band aan de wilgen gehangen (hij is namelijk dood), maar voor jou maakt hij een uitzondering: hij gaat je trainen in Reality Fighters. Of tenminste, dat belooft ie tussen zijn oeverloze gelul door. Van die teksten die grappig bedoeld zijn, maar dat niet zijn. Je-bent-een kleine-sprinkhaan-en-je-snapt-niets-van-mijn-wijsheid-omdat-ik-cool-ben-grappen, nog verergerd door het feit dat dit soort ‘humor’ in het Nederlands nog pijnlijker overkomt. Weet je nog hoe die denkbeeldige knoppen ingedrukt moesten worden? Die techniek komt goed van pas in ronde 3. Terug naar het experiment!

Zonneschijn

Word je door vrienden en familie omschreven als het zonnetje in huis? Stralend? Altijd het licht voor anderen? Mooi. Bedoelen zij dit ook letterlijk? Niet? Vervelend, het was goed van pas gekomen bij deze nieuwe opdracht: maak een foto van jezelf en plak deze op het lichaam van een vechter. Zorg wel dat je in een goed belichte ruimte staat, anders drukt het fototoestel simpelweg niet af.

Voor deze opdracht is het daarom zaak een zo licht mogelijke plek te zoeken (we stellen de plaatselijke lampenspeciaalzaak voor). Hier aangekomen dien je de paspophoudinglesjes van ronde 1 weer even op te halen. Voorwerp recht voor het gezicht houden, houterig draaien naar de felle lichtbron. Recht houden. En afdrukken. Pas wel op voor schuine hoeken. Met een paar graden draaien ziet je nieuwbakken vechter er al uit alsof ie een botsing met een koekenpan heeft gehad. Gevalletje: aardig idee, matige uitwerking. Toch een vechter weten te creëren die je geen spontane kokhalsneigingen bezorgt? Je mag je door naar de volgende en laatste ronde.

Voor de positivo’s

Zijn er nog afvallers die hopen op een tweede kans? Die altijd uitgaan van het goede in de mens en het gezegde ‘het gaat niet om de uitwerking maar om gedachte erachter’ hoog in het vaandel hebben staan? Gefeliciteerd! Jullie doen ook allemaal weer mee. Jullie mogen de game zelfs gewoon gaan spelen. Kunnen jullie daar tot de conclusie komen dat het vechten en het maken van combo’s gaat, zoals je dat in elke vechtgame doet. Blijf wel oppassen dat je geen millimeter verzakt, anders val je direct weer af!

Extra opdracht: schiet foto’s van je binneninterieur, constateer hoe Reality Fighters deze mooi aan elkaar plakt en gebruik ze vervolgens op een later tijdstip als het decor voor de matpartijen.