Na hun avonturen uit het eerste deel wilden Ratchet en Clank niets liever dan onderuitgezakt in hun zetels hangen en dag in, dag uit een beetje verveeld gamen en televisie kijken. Toch bleek al snel dat onze helden dit leventje eigenlijk toch te saai vonden. De wens voor een nieuw avontuur was nog niet uitgesproken of Ratchet & Clank kregen een oproep van een extreem verstrooide professor Abercrombie Fizzwidget. De nieuwste uitvindingen van Megacorp, een pluizig blauw wezentje (en dan bedoel ik niet Grover), is namelijk gekidnapped en Abercrombie Fizzwidget stelt het op prijs wanneer Ratchet deze aan hem terug zou bezorgen. Deze simpele opdracht blijkt al snel te leiden tot een nieuw avontuur met vele rare karakters, plotwendingen, humor en vooral: wapens!

Ratchet & Clank 2 verschijnt minder dan een jaar na het origineel en meestal is dat een slecht teken. Wanneer een sequel namelijk snel na het origineel verschijnt dan is het vaak afgeraffeld, bevat het weinig vernieuwingen en wil het ook nog wel eens aan de korte kant zijn. Ratchet & Clank 2 bewijs echter dat het precies andersom kan. Het spel is bijna op elk punt verbeterd, is langer dan zijn voorganger en biedt nog meer variatie, knotsgekke gadgets en originele wapens. Ratchet & Clank 2 is op elk punt een volwaardige sequel en het is verbazingwekkend als je ziet wat de mensen bij Insomniac in zo'n korte tijd hebben klaargestoomd.

In essentie is Ratchet & Clank 2 nog steeds een platformgame, net als het origineel. Als speler neem je doorgaans de controle over Ratchet, een gele, katachtige knul. Clank, het kleine, schattige en vooral eigenwijze robotje, zal doorgaans op je rug gepakt zitten en biedt je de nodige extra mogelijkheden, zoals een thrusterpack en motoren om sneller onder water te kunnen zwemmen, twee dingen die we ook al in het origineel tegen kwamen. In sommige missies neem je echter ook de controle over Clank zelf, bijvoorbeeld omdat een doorgang te klein is voor Ratchet.

Meer actie

Ratchet & Clank 2 richt zich echter, meer dan zijn voorganger, op de keiharde acties. De wapens spelen een nog grotere rol in het spel en het arsenaal is dan ook flink uitgebreid. Opvallend is dat men een groot deel van de wapens uit het origineel afgedankt heeft en met twintigtal nieuwe wapens op de proppen is gekomen. Slechts een handje vol wapens uit het origineel hebben de test doorstaan en maken ook in het tweede deel hun opwachting. Wanneer je deze in het eerste deel reeds aangeschaft had kan je ze, door je savegame van het eerste deel van de memorycard te laden, voor noppes aanschaffen bij een speciale winkel in het spel. Net als in het eerste deel wordt er in Ratchet & Clank 2 nog steeds met boutjes betaald, al zijn er nu meer mogelijkheden om dit metaal in je bezit te krijgen.