Review
Ratchet and Clank

Ratchet and Clank

Sterke combinatie van oude avonturen en nieuw plezier

Geschreven door Sam Beesems op
Deze remake doet oude tijden herleven in een schitterend nieuw jasje. Naast de visuele opknapbeurt zijn er genoeg nieuwe gadgets, wapens en gameplay-elementen om het avontuur fris te houden. Dat de chemie tussen de hoofdpersonages ontbreekt is een gemis, maar de bekende, vermakelijke gameplay maakt een hoop goed. Een absolute aanrader voor zowel nieuwkomers als bekenden van de Ratchet & Clank-serie.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • IJzersterk wapen- en gadgetarsenaal, overdaad aan humor, schitterende graphics, voelt vertrouwd aan
 • Minpunten
 • Mist chemie tussen hoofdpersonages, Clank-missies zijn frustrerend

Het is veertien jaar geleden dat de originele Ratchet & Clank PlayStation 2-bezitters voorzag van een van de meest onwaarschijnlijke vriendschappen ooit. Een alien van een bijna uitgestorven ras en een robot, een combinatie even ongewoon als ongeëvenaard. Anno 2016 herleeft het avontuur met deze remake, die hard zijn best doet om het origineel naar de kroon te steken. 

Na de release van hun eerste avontuur heeft het duo niet stil gezeten. De game kende vele vervolgen in vele vormen, die helaas niet altijd even succesvol bleken. De formule achter Ratchet & Clank is door de jaren heen echter grotendeels hetzelfde gebleven: met een flinke dosis humor en een nóg groter arsenaal aan wapens trekken de Lombax en zijn robotvriend ten strijde tegen kwade machten, die vaak gelijke delen gevaarlijk en grappig zijn. Het origineel is een bijna perfecte mix van vermakelijk verhaal, goed getimede grappen en serieuze actie. Deze remake streeft ernaar diezelfde chemie te bereiken en houdt daarom sterk vast aan het oorspronkelijke verhaal.

Ratchet and Clank

In dit verhaal is de geniale monteur Ratchet zijn mechanische talenten aan het verkwisten in een garage voor ruimteschepen, terwijl het heelal gebukt gaat onder de mysterieuze verdwijningen van een aantal planeten. Een galactische vredesmacht onder de naam ‘Galactic Rangers’ rekruteert nieuwe leden om deze dreiging het hoofd te bieden. De avontuurlijk aangelegde Ratchet meldt zich aan, maar wordt prompt afgewezen. Ondertussen ligt het ruimteschip van fabricatiefoutje Clank op ramkoers met dat van Ratchet, nadat hij uit de robotfabriek van de kwaadwillende Drek ontsnapt is. Clank hoopt de Galactic Rangers te informeren en zo Drek te stoppen, maar vindt enkel de vers afgewezen Ratchet. Vanaf hier is het duidelijk: deze twee zullen de kwade bedoelingen van Drek zelf moeten stoppen. Een relatief simpel verhaal, dat tot dit punt slechts kleine afwijkingen van het origineel vertoont.

Meer en minder

Dat het verhaal niet radicaal veranderd is wil niet zeggen dat deze remake identiek is aan het eerste deel. Om het meest duidelijke verschil maar meteen te benoemen: deze geüpdatete versie ziet er waanzinnig uit. Van de haren van Ratchets vacht tot het vuil op Clanks half aangedraaide moeren: er zijn weinig Playstation 4-games die dit niveau aan schoonheid weten te brengen. Dat is grotendeels te danken aan het feit dat de game niet op de oude broncode en ontwikkeltechnieken leunt, maar compleet opnieuw opgebouwd is. Een visueel spektakel is het gevolg. 

Ratchet and Clank
Ratchet and Clank
Ratchet and Clank

De vernieuwing houdt gelukkig niet op bij het opgepoetste plaatje. Ratchets beruchte gadgets geven opnieuw acte de présence en zijn zelfs voorzien van een aantal nieuwe toevoegingen. Naast bekende gereedschappen als de OmniWrench heb je ditmaal ook de beschikking over nieuwe gadgets, zoals de Jetpack. Deze extra toevoegingen voegen gameplay-elementen toe die een fijne afwisseling op de bekende materie zijn en daadwerkelijk bijdragen aan het speelplezier.

Ook het wapenarsenaal heeft een make-over gehad. Hoewel de Gadgetron-wapenkast minder goed gevuld is dan in het origineel, is de aanwezige selectie zorgvuldig geselecteerd. Daarbij doen een aantal nieuwe wapens hun intrede, maar zien we ook wapens terug uit andere delen uit de reeks. Hierdoor zijn er genoeg nieuwe manieren om de vele tegenstanders naar de galactische jachtvelden te sturen, maar kunnen fans van de serie ook weer bouwen op de hilarische, vertrouwde wapens. Vooral de minder serieuze wapens zoals de Sheepinator (verandert tegenstanders in schapen) en de Groovitron (doet vijanden spontaan in dansen uitbarsten) blijken de tand des tijds goed te hebben doorstaan.

Ratchet and Clank

Een kleine wanClank

Op het eerste gezicht laat Ratchet en Clank dus een zeer positieve indruk achter, al slaat het de plank op een aantal plekken mis. Het gros van de gameplay draait om Ratchet, die met minimale assistentie van Clank de levels doorloopt. Soms moet Clank er alleen op uit. Deze ondernemingen draaien vaak om het oplossen van kleine puzzels, die niet allemaal even goed in elkaar zitten. Dat leidt in sommige gevallen tot flinke frustraties, daar deze onderdelen niet zomaar over te slaan zijn. Daar komt bij dat de weinige confrontaties die Clank alleen aan gaat uitgevochten worden met een matig werkend hand-tot-hand-gevechtssysteem. Gezamenlijk zorgen deze zaken ervoor dat de eenzame escapades van Clank een deel van de vaart én het plezier uit het spel halen.

De frustrerende Clank-missies zijn echter niet de grootste misstap die dit deel begaat. In het opnieuw opbouwen van de spelwereld, mechanismen en verhaal is er iets verloren gegaan wat het origineel wel bezit: chemie tussen de hoofdpersonages. De interactie tussen Ratchet en Clank voelt niet geforceerd, maar de onderlinge ‘klik’ in het origineel is hier niet te bekennen. Dit gemis zagen we ook al terug in de gelijknamige film die onlangs in de bioscoop verscheen. Een vreemde gewaarwording, want het was mede de chemie die het eerste deel op de PlayStation 2 zo’n succes maakte.

Ratchet and Clank
Ratchet and Clank
Ratchet and Clank

Het ontbreken van dit element is gelukkig minder voelbaar dan in de filmvariant. De licht vernieuwde gameplay, uitgebreid met een aantal toevoegingen op het verhaal, blaast nieuw leven in een van de beste exclusieve games die de PlayStation ooit heeft gekend. De remake is een fijne mix tussen platformer en shooter, die soms uitdagend is zonder echt moeilijk te worden. Belangrijker nog: er kan naar hartenlust gelachen, gesprongen en geknald worden, waarmee deze remake eer doet aan het origineel.

Ratchet & Clank is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo NX maakt mogelijk gebruik van cartridges Nintendo streamt op E3 live gameplay van Zelda Wii U
4

Reacties op: Ratchet and Clank

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 5 mei 2016 19:37
  Ik denk dat dit zeker wel 1 van de allermooiste games die ik in tijden gespeeld heb is, pure realtime pixar kwaliteit af en toe. what the hell. Dat het daarbij ook nog een hele dikke game is (the pixelator <3 <3 <3 )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 6 mei 2016 07:41
  Yep was te verwachten zo'n mooi cijfer. Man, wat ben ik tevreden met mijn keuze om deze generatie een ps4 te kopen en niet een xbox 1 :) Zoveel goede exclusive nu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Marley

  • 6 mei 2016 09:28
  Zeer vermakelijke game. Ben het wel eens met het commentaar over de Clank missies, die zijn minder. Goede review!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 6 mei 2016 14:15
  Jammer van de ontbrekende chemie tussen de personages, dat vond ik in het origineel echt een toegevoegde waarde.

  Hoewel het er echt prachtig uitziet, laat ik hem wel aan me voorbij gaan. Morgen hopelijk aan de gang met uncharted 4 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.