Wie kent Puyo niet? Wellicht in de vorm van Puyo Puyo, Puyo Pop, Pocket Puyo of een van de vele andere incarnaties van deze gamereeks. Puyo Pop Fever is de naam van de allernieuwste incarnatie van deze reeks tetrisclones. Wederom zijn er enkele nieuwe concepten aan het spel toegevoegd welke het spel naar ongekende hoogtes zouden moeten tillen. Of stort men er juist mee de afgrond in?

Puyo Pop Fever is qua concept misschien wel het best te vergelijken met Dr. Mario. Er komen balletjes naar beneden vallen, telkens twee aan elkaar gekoppeld, in verschillende kleurtjes. Je dient vier of meer balletjes van dezelfde kleur aan elkaar te koppelen, waarna ze zullen verdwijnen. Deze hoeven niet op een rij te zitten, maar kunnen ook 'het hoekje om' gaan. Verder zijn er nog een aantal speciale, grotere ballen, die je naast de koppeltjes van twee kleine balletjes, omlaag kan laten vallen.

Het is in Puyo Pop Fever meer dan eens de bedoeling om kettingreacties te veroorzaken. Door ervoor te zorgen dat je onderin het speelveld een ketting van drie achterlaat en er vervolgens allemaal drietallen bovenop gooit in verschillende lagen, kan je vaak een gigantische kettingreactie triggeren wanneer de je onderste rij weg ziet te halen. Hoe groter de kettingreactie, hoe meer rotzooi je in het hok van je tegenstander kan dumpen. Puyo Pop speel je namelijk tegen een tegenstander – van vlees en bloed of een computertegenstander – en door goed te spelen kan je de tegenstander afstraffen en zullen kleurloze bollen in zijn hok gedumpt worden.

Wanneer je maar genoeg kettingreacties veroorzaakt kom je in de fevermode terecht. In deze speciale mode krijg je steeds een nieuw veld voor je kiezen waarin vaak met één enkel blokje al een gigantische kettingreactie te veroorzaken is. Hierna krijg je meteen een nieuw bord waarbij je hetzelfde kan soms, soms wel vier tot vijf keer achter elkaar. Zodoende kan je de tegenstander zoveel rotzooi bezorgen dat zijn veld in één keer vol zit. Andersom kan natuurlijk ook. De fevermode zorgt echter vooral voor overkill en is erg moeilijk te counteren.

Tot zover het concept van Puyo Pop in een notendop. Een concept dat je misschien wel kent van de vele freeware- en webspelletjes. De enige reden waarom je nu nog geld neer zou tellen voor een dergelijk spel, is wanneer het allemaal leuk gepresenteerd is en het een echte uitdaging biedt. Puyo Pop Fever gaat echter op beide punten grandioos de mist in.