Eind 2005 verraste ontwikkelaar Bigbig de PSP-gamers met het actievolle Pursuit Force. In het spel speelde je een agent die zonder blikken of blozen tussen auto's sprong en andere stunts uithaalde, om de burgers te beschermen. Het spel kreeg hele aardige kritieken, en het team is dan ook direct aan de slag gegaan om Pursuit Force: Extreme Justice te maken.

Ook wij waren best gecharmeerd van het origineel en beloonde het spel met een mooie 7,5. Door de frustrerende moeilijkheidsgraad en de vele herhaling, wist het spel geen hoger cijfer te krijgen. Dit neemt niet weg dat een 7,5 een erg positief cijfer is, en dat het spel zich tot een van de leukere spellen van de PSP kan rekenen.

Bigbig is aan de slag gegaan om de eerder genoemde negatieve punten te verbeteren en een spel af te leveren met nog meer extreme actie. Dit kunnen we alleen maar toejuichen natuurlijk. Allereerst is de moeilijkheidsgraad aangepast, want je kunt nu uit drie gradaties kiezen, waarbij de makkelijkste graad nog steeds een hele aardige uitdaging biedt. Door een soms relatief kort tijdslimiet kunnen enkele missies wel weer bijzonder vervelend zijn, maar grotendeels is het heel aardig te doen. Je hoeft in ieder geval niet meer bang te zijn dat je PSP in een moment van woede door de treincoupé vliegt.

Het andere punt dat is aangepakt is de afwisseling. Hier is Bigbig echter toch wat minder in geslaagd. Door een aantal nieuwe voertuigen, wapens, personages en een paar nieuwe gameplayelementen in het spel te verwerken moeten we de indruk krijgen het niet door  te hebben dat we eigenlijk hetzelfde spel als het origineel spelen, met enkele uiterlijke afwijkingen en maar magere toevoegingen. Je doet dan ook weer dezelfde missies in de auto, in een boot, achter een machinegeweer, in een helikopter of te voet. Als je het eerste deel ontzettend tof vond, loop je hier ook zo mee weg. De kracht van het spel ligt dan ook vooral in de korte speelsessies en niet in de lange uren, omdat het dan toch gaat vervelen. Het spel speelt als een matige actiefilm: qua afwisseling of diepte is er niet veel te zoeken, maar het is gewoon erg leuk om te spelen. Vooral de nieuwe eindbazen zijn heerlijk overdreven. Zo zul je op een gegeven moment op een vliegend vliegtuig belanden die je in de lucht compleet moet vernielen zonder zelf het loodje te leggen.

In dit deel is ook meer nadruk gelegd op het verhaal. Men had gemerkt dat veel gamers Pursuit Force toch voor lange tijd achter elkaar speelden, dus de ontwikkelaars gingen aan de slag om de speler meer bij het verhaal te betrekken. Het verhaal draait eerst om de hoofdpersoon die net in het huwelijksbootje wil stappen met een mede-agente. De trouwerij houden ze buiten, en dat hadden ze niet moeten doen. Een groepje slechteriken wil namelijk wraak voor wat er met ze in het eerste deel is gedaan, en de trouwerij wordt op brute wijze verstoord. Als de held die je bent spring je direct in een auto om de strijd aan te gaan. Je bruid hopt met bruidsjurk en al in een helikopter om je te helpen. Als je de crimineel inrekent komt echter een nieuwe groepering om de hoek kijken. Een nieuw agententeam genaamd Viper Squad. Een twijfelachtige bende die op een harde manier de wereld wil beschermen. Wat zijn ze van plan? Het verhaal ontrafeld zich tot een groot complot waarbij zelfs het leven van de president beschermd moet worden.

Pursuit Force: Extreme Justice heeft ook nog een aantal nieuwe modes. Zo heeft de singleplayer al heel wat missies te spelen, maar die kun je ook nog eens terugspelen in de Bounty mode, waarbij de game steeds moeilijker wordt, en de Challenge mode voor de korte speelsessies. Ook nieuw is de multiplayer mode, met een aantal modes die goed passen bij Pursuit Force. Zo is er de Ram Jam, waarbij het ene team politie en het andere team criminelen speelt die elkaar moeten kapot rammen. In Survivor moet je samenwerken om de vijanden tegen te houden. Met Cops 'n' Robbers moeten de criminele hun doel bereiken terwijl de politie hun probeert tegen te houden en als laatste de Rampage waarbij je elkaar te voet onder vuur neemt.