In de lente van 2004 verscheen de Japanse horrorgame Project Zero II: Crimson Butterfly op de Playstation 2. Het verhaal van deze game ging over de tweeling Mio en Mayu, die per ongeluk in het spookachtige dorp “The Lost Village” terecht gekomen waren en verstrengeld raakten in een web van geheimzinnige, bloederige rituelen, demonische krachten en verdoemde geesten. Nu, bijna een jaar later, verschijnt deze game op de Xbox en wel in de vorm van een “Director's cut”. Mede hierdoor zijn er veel extra's aan de originele game toegevoegd, die in het origineel helaas niet meer konden worden geïmplementeerd. Benieuwd wat deze extra's zoal toegevoegd hebben? Lees dan snel verder.

Zoals gezegd, draait het verhaal om een tweeling genaamd Mio en Mayu, die op een mooie, zonnige dag jeugdherinneringen ophalen in het bos waar ze vroeger als kind veel tijd doorbrachten. Dan verschijnt uit het niks ineens een roodgloeiende vlinder. Mayu, die zich aangetrokken voelt tot de vlinder, volgt deze instinctief. Mio, die haar zus niet alleen wilt laten, volgt haar zus dan ook. Op zich niks bijzonders, maar op het moment dat beiden zussen een geheimzinnig beeldje passeren, passeren ze ook meteen de grens met de normale wereld en belanden ze in een oud verlaten boerendorp.

Al snel wordt het de tweeling duidelijk dat er iets niet goed pluis is in het dorp, en ze willen het dorp dan ook als de sodemieter verlaten. Het probleem is echter dat ze het dorp niet kunnen verlaten, omdat het pad wat naar de rivier leidt ineens doodlopend geworden is. Hun enige optie is een andere uitweg vinden. Zodoende trekken de dames verder het dorp in en komen ze op hun weg door allerlei geestenverschijningen, dagboeken, documenten en gevonden foto's, achter de ware toedracht van dit schijnbaar verlaten dorp. Het enige wat misschien tot ergernis kan leiden, is het geforceerd langzaam lopen van het hoofdpersonage.

Maar een horrorgame zal een horrorgame niet zijn, als je niet zou moeten vechten voor je leven. Zo stuit je regelmatig op geesten, die zowel kwade als goede bedoelingen met je hebben. Sommige helpen je en andere willen je het liefste zo snel mogelijk om zeep helpen.

Om je hiertegen te beschermen, maak je gebruik van een speciale fotocamera, waarmee je deze geesten kunt elimineren. Dit gaat als volgt in zijn werk: je neemt de geest in het vizier en zodra deze steeds dichterbij komt, loopt een speciale cirkel in je beeld langzaam vol. Nu kun je achter elkaar plaatjes schieten, waarmee je de geest in kwestie elke keer een beetje schade aandoet. Om die plaatjes te kunnen schieten heb je vanzelfsprekend filmrolletjes nodig en verschillend in sterkte vind je deze tijdens je zoektocht. Ook vind je verschillende soorten helingitems, om je levenskracht wat aan te vullen, en allerlei items om je wapen enigszins op te waarderen.