Snel, sneller, snelst. Mooi, mooier, mooist. Allemaal onzin. Project Gotham Racing 3 draait om de overtreffende trappen van snelst en mooist, samen gecombineerd tot het woord 'wow'. Project Gotham 3 weet de meest exclusieve auto's op aarde, vingerlikkende graphics en een magistrale Xbox Live ondersteuning in één game te verenigen. Zonder racehelm, maar met Xbox 360 controller in de hand scheurden wij ons helemaal dol.

De games die tijdens de lancering van de Xbox 360 op de markt zijn gekomen, zijn goed verdeeld over de verschillende genres. Project Gotham Racing 3 vertolkt het racegenre en zet een positieve start voor racefans neer. De game is te typeren als straatracer, waarbij je route van te voren vast ligt en je door voornamelijk stedelijke omgevingen mag racen. Het toneel wordt gevormd door vier steden, Londen, Las Vegas, New York en Tokio, plus de Nürnburgring. Project Gotham Racing 3 is op meerdere manieren te spelen. Je kunt voor een losse race gaan, een carrière starten of wat rondhangen op Xbox Live via de fictieve televisiezender Gotham TV.

De carrièremodus is zowel online als offline te spelen. In de offline carrière speel je langzamerhand alle steden vrij en krijg je steeds weer nieuwe races en doelstellingen aangeboden. De integratie met Xbox Live is ook hier aanwezig door je na het racen te tonen hoe goed je geracet hebt in verhouding met alle andere mensen die de wedstrijd in de offline carrière gespeeld hebben. Als eerste de finish halen is in Project Gotham Racing 3 niet de enige doelstelling. De game maakt gebruik van een stijlvol waarderingssysteem op basis van kudos. Hoe mooier je racet, door bijvoorbeeld drifts, inhaalmanoeuvres en goed getimede remacties uit te voeren, des te meer kudos je ontvangt. De incarnatie van kudos is niet alleen leuk voor de stijlvolle gamer, maar biedt ook onderdak een aantal nieuwe racemodus. Zo zijn er races waarbij je een bepaald aantal kudos moet scoren om verder te komen.

Het winnen van races brengt naast kudos, ook credits op. Deze credits kun je uitgeven aan nieuwe auto's. Het wagenpark van Project Gotham Racing 3 bestaat uit enkel en alleen exclusieve auto's. Geen 'simpele' Volkswagen Golf 5, maar een Lamborghini Diablo en dan de speciale VT 6.0 Special Edition. De minimale topsnelheid om mee te mogen doen aan Project Gotham Racing 3 ligt rond de 270 kilometer per uur. Veel auto's uit deel twee hebben dan ook het loodje moeten leggen. Aan de ene kant is een wagenpark als dat in Project Gotham Racing 3 aanwezig is enorm gaaf, maar aan de andere kant haalt het ook wel iets uit de opbouw van de game weg. Vanaf moment één heb je een snelle wagen in handen en naarmate de game vordert maak je niet de exponentiële sprong die je in de meeste racegames wel maakt.

De gameplay van Project Gotham Racing 3 is grotendeels gelijk gebleven aan die van deel twee. Dit betekent dat je op arcade wijze door de straten racet en de besturing goed in elkaar steekt. Iedere auto voelt anders aan en met de enorme paardenkracht van de auto's is het ondanks de vergeeflijke besturing soms nog best een prestatie om de wagen goed op de baan te houden.