Pro Evolution Soccer is meer dan een voetbalgame: het is een religie. Net als bij het Apple van Steve Jobs kunnen critici roepen wat ze willen, de opinie van de aanhang verandert geen snars. Sekteleider Shingo 'Seabass' Takatsuka weet echter dat zijn religie onder vuur ligt vanuit het FIFA-kamp en dat de serie ondanks de immense groep volgelingen moet blijven presteren. En presteren onder druk, zo weet menig profvoetballer, is het moeilijkste dat er is. Ook Konami's team kan dit erkennen, want hoewel Pro Evolution Soccer 2008 is essentie nog steeds een fantastische voetbalgame is, kraakt er wel wat aan de titel.

Ja, het hoge woord is eruit: Pro Evolution Soccer 2008 is niet perfect en gaat dit jaar geen torenhoog cijfer scoren. Omdat het voetbal slecht is? Nee, dat absoluut niet. De gameplay van de 2008-editie is van hoog niveau en wellicht zelfs een tikkeltje beter dan die van vorig jaar. Maar vergelijk je Pro Evolution Soccer 2008 met Pro Evolution Soccer 6 (de game van vorig jaar) met elkaar, dan vraag je jezelf af waar Konami het hele jaar mee bezig is geweest. De verbeteringen en veranderingen zijn marginaal en vallen eigenlijk alleen bij de doorgewinterde Pro Evolution Soccer-fan op.

Allereerst is de Edit mode terug in de Xbox 360-versie, waardoor het mogelijk wordt teams de juiste namen te geven (in de Engelse competitie kun je zo'n beetje alles veranderen), spelers te creëren en teams aan te passen. Ook is het mogelijk om met de Xbox Live Vision Camera je eigen gezicht in de game te gebruiken. Vervolgens is de Master League van een nieuw grafisch jasje voorzien, maar blijft het daar ook bij. Inhoudelijk doe je namelijk nog steeds hetzelfde, en dat is vrij beperkt. Teams krijgen nu een waardering van A tot D, waarbij een A-klassering je meer kansen geeft als je een speler van een andere club in wilt lijven. Het is een grappige optie, maar voegt het echt zoveel aan de ervaring van de Master League toe?

Op het veld blijft Pro Evolution Soccer 2008 een briljante game. Konami heeft weer aan allerlei kleine dingetjes zitten sleutelen en alles dat veranderd is, pakt goed uit. Het voelt nog steeds allemaal zo gladjes, gesmeerd en fijn aan dat je de game uiteindelijk toch weer helemaal gek knuffelt. Als je ziet dat Christiano Ronaldo de bal met zijn buitenkant in plaats van zijn binnenkant verlengt naar een spits, weet je weer dat het goed zit. Hetzelfde geldt voor de digitalisering van de kunsten van de andere bekende spelers, dit zit echt gaaf in elkaar met een niet te stoppen Rooney en een voorbij razende Messi.

Maar, máár: er was zoveel meer mogelijk geweest. Ten eerste ziet de game er nog steeds mat uit, met niet levende stadions en lelijk gras. Eigenlijk verdienen alleen de animaties, die het neusje van de zalm zijn en je echt het gevoel geven realistisch voetbal te spelen, en de gelijkenissen van de spelers een pluim, de rest is maar middelmatig. Vervolgens schijnt het commentaar verbeterd te zijn, maar krijg je nog steeds om de haverklap dezelfde zinnetjes naar je hoofd geslingerd.

Ook het door Seabass gepromote TeamVision AI brengt niet wat je er van verwachtte. De kunstmatige intelligentie van zowel je tegenstander als je eigen team is verbeterd ten opzichte van vorig jaar, dat wel, maar of je echt merkt dat je teamgenoten betere acties gaan maken nadat je meer dan tien uur met ze gespeeld hebt? Ook hier weer een nee.

Alles bij elkaar genomen moet Konami er volgend jaar hard aan gaan trekken om de game aantrekkelijk te houden. Met de gameplay zit het nog steeds helemaal goed, daar hoef je niet aan te twijfelen. Fans kunnen de game dan ook blind kopen en deze weer helemaal gek spelen tot volgend jaar, om vervolgens weer hetzelfde riedeltje te herhalen. Maar als je kijkt naar wat je krijgt voor je geld, dan is Pro Evolution Soccer 2008 toch een ietwat magere next-gen titel. Waar FIFA uitpuilt van de gamemodes en EA ook jaarlijks de gameplay significant, en niet marginaal, blijft verbeteren, lijkt Konami wat in slaap gesukkeld en vaart de Pro Evolution Soccer-serie op een nog steeds heel hoog niveau in een kabbelend vaartje door. Het is te hopen dat men dit zelf ook door heeft en ons volgend jaar wegblaast met een nieuwe opzet van bijvoorbeeld de Master League en de toevoeging van andere, vernieuwende modes. Tot die tijd blijft Pro Evolution Soccer 2008 wel het Mekka op voetbalgebied, maar hoef je hem voor de veelzijdigheid om het veld heen niet te kopen.