Een rustig plekje aan de kant van het water, een thermoskan koffie naast je stoel en de dobber die rustig op het water bungelt: vissen. Duizenden Hollanders trekken er iedere zondagmorgen opuit om de woeste wereld van het vissen te betreden. Mocht het nou echt een keer te slecht weer zijn, dan heeft Capcom een mooi alternatief voor je in petto: Pro Cast Sports Fishing Game. Is het spel werkelijk de reden om de regen niet in te gaan en achter je Xbox te kruipen, of kan de DVD beter in stukjes gehakt worden en als aas gebruikt worden? Je leest het in de review.

Iedere console heeft tegenwoordig voor alles een spel. Zo gek kan je het niet bedenken of er is wel een game voor. Visgames lijken mij dan ook niet de eerste keuze als je als ontwikkelaar gaat bedenken wat voor moois je nu weer gaat ontwikkelen. Vissen is immers een niet al te enerverende sport; er komt weinig actie bij kijken en het zit niet vast aan een bepaald tijdslimiet. Gevolg hiervan is dat je soms tien uur langs het water kan zitten zonder ook maar iets te vangen. Capcom gaat dan ook volledig in op de wensen van de professionele vissers: het is absoluut niet makkelijk om zo'n glibberige rakker binnen te halen.

Je kiest aan het begin van de game één van de drie karakters (een nerd, een babe of een oude kerel) en kan vervolgens kiezen tussen de arcade- of simulation mode. Kiezend voor de arcade mode is het de bedoeling om binnen een x aantal minuten een zo groot mogelijk gewicht aan vis binnen te trekken. De simulation mode laat je als rookie beginnen en laat je langzaam opkrabbelen tot über visser met steeds beter aas en moeilijker te vangen vissen.

Het besturen van je personage, en daarmee eigenlijk vooral je hengel, zit als volgt in elkaar. Je visser bevindt zich in een boot die jij naar de plek vaart waar je denkt iets te kunnen vangen. Vervolgens kun je op vier verschillende manieren de dobber en het aas in het water gooien, via de backhand, de forehand, de smash of de lob. Je kiest met het directionele pad je werpstijl en mietert het zaakje het water in. Met de rechter trigger kun je nu je aas terugtrekken. De snelheid hangt af van de kracht waarmee je op de trigger drukt. Mocht er een vis geïnteresseerd zijn in je nep visje dan begint de actie pas echt. De vis gaat nietsvermoedend achter het stukje plastic aan en… hapt 99 van de 100 keer niet.

Deze ene regel tekst geeft precies aan waarom Pro Cast Sports Fishing Game gewoon simpelweg niet leuk is. Correct me if I'm wrong, maar games zijn er nog altijd om de gamer te vermaken. En als je in vier uur spelen welgeteld één vis naar binnen hebt gesleept, dan doe je óf iets goed fout óf is het spel simpelweg ongebalanceerd en vreselijk saai. Misschien ligt het aan mijn viskunsten, maar door deze ene desastreuze fout mislukt eigenlijk de hele game.

Grafisch gezien is alles oppervlakkig gezien wel okay. Nergens heb je het gevoel naar een juweeltje te kijken, maar alles ziet er degelijk uit en beweegt natuurgetrouw. De vissen zelf zien er minder fraai uit, het zijn logge beesten die er totaal niet als een 'vis' uitzien (blub) en ook nog eens veel te vaak gebruikt worden. Wat ik hiermee bedoel is dat de afwisseling tussen verschillende vissen te klein is, het is altijd maar die ene vis die zo nu en dan zijn broertje er eens opuitstuurt. Daarnaast is ook de camera positie vaak ongelooflijk irritant. Als je aas zich een flink stuk onder water bevindt valt het allemaal nog wel mee, maar zodra het 'visje' bijna boven water komt begint de ellende. Iedere keer dat je een ruk aan de lijn geeft gaat de camera weer onder water, om vervolgens bij het stilliggen van het aas de boel weer van boven het wateroppervlak te bekoekeloeren. Over het geluid kunnen we ook kort zijn: dit is namelijk haast niet aanwezig. Geen sfeervolle tracks op de achtergrond of spectaculaire brullen van de vissen, nee, gewoon pure stilte. De stilte die de visser gewend is tijdens het oefenen van zijn sport.

Concluderend kunnen we zeggen dat Pro Cast Sports Fishing Game maar een saai spel is. De gameplay is op zich goed uitgewerkt, maar begaat één cruciale fout die de hele game fataal is. Eén vis vangen in vier uur spelen is namelijk niet iets waar zowel de casual als de hardcore gamer op zit te wachten. Neem daarnaast de basic graphics en het povere geluid en je komt tot de conclusie dat je je geld beter aan iets anders kan besteden. Een hengel bijvoorbeeld, misschien vang je in je plaatselijke meer of rivier wel meer dan in Pro Cast.

Gameplay: 5,6 Graphics: 5 Geluid: 4,5 Algemeen: 5,0