Veertien jaar geleden maakte de wereld kennis met een nieuwe held die later uit zou groeien tot een waar game icoon. De prins van Perzië werd geboren en veroverde naast het Perzische rijk ook de harten van velen gamers. Prince of Persia werd toentertijd ontwikkeld door niet meer dan één persoon: Jordan Mechner. Deze film- en gamefreak wist spring- en klauterwerk op een geweldige wijze te combineren met uitdagende zwaardgevechten en creëerde hiermee een game die later de cultstatus zou behalen. Nu komt men onder de vlag van Ubi Soft met een echt vervolg op Prince of Persia, want na de 'mislukking' Prince of Persia 3D heeft men nog het één en ander goed te maken. En laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: Prince of Persia: The Sands of Time is goed, héél goed zelfs.

De geschiedenis van Prince of Persia is kort maar krachtig. In 1989 komt Jordan Mechner via uitgever Brøderbund met de allereerst PoP game op het DOS formaat. De game is succesvol en wordt onder ander naar de Game Boy, NES (later ook de SNES) en Amiga geport. In '93 wordt het vervolg onder de naam Prince of Persia 2: The Shadow & The Flame gelanceerd voor alle populaire spelsystemen. In 1999 komt Red Orb Entertainment, zonder de hulp van Jordan Mechner, met een 3D versie van de prins op de proppen. De game wordt door de pers volledig neergesabeld en met name de logge besturing en de onmogelijke camerapositie's vormen een bron van irritatie.

Prince of Persia: The Sands of Time is een compleet nieuw deel in de serie en absoluut geen vervolg op Prince of Persia 3D. Dit maal staat Ubi Soft's eigen ontwikkelstudio aan het roer en heeft men ook de volledige ondersteuning van de bedenker zelf. Alle succesvolle ingrediënten van de originele 2D versie zijn behouden gebleven en op een zo goed mogelijke manier naar 3D overgezet. Hoe goed lees je in de volgende alinea's.

Prince of Persia: The Sands of Time vertelt het verhaal over een jonge prins die samen met de aantrekkelijke prinses Farah de wereld van een zelf gecreëerd kwaad moet ontdoen. Wat is namelijk het geval; nadat de prins om zijn vader (de Sultan) een gunst te doen een eeuwenoud magisch voorwerp (de Dagger of Time) in bezit gekregen heeft, zijn alle schepsels in het koninkrijk van de Sultan onder een vloek gekomen en veranderd in smerige, kwaadaardige wezens die niets liever zien dan de dood van de prins.