Review
Prey

Prey

Sciencefictiongame van het jaar?

Geschreven door Sander Hölsgens op

Conclusie

Prey doet zich aanvankelijk meer voor als een ode aan Bioshock dan als een hervertelling van de gelijknamige titel uit 2006, maar ontvouwt zich als een gelaagde en doordachte sciencefictiongame die moeiteloos op eigen benen staat. De vormgeving is weinig origineel maar houdt stand, de spelmechanieken nodigen uit tot tactische speelstijlen en ruimtestation Talos-1 excelleert qua leveldesign en detaillering. Op consoles mist de besturing enige finesse, maar dat draagt ironisch genoeg bij aan het voortdurende gevoel dat je onbeholpen doch niet volledig kansloos bent: Prey laat je meedogenloos falen en onderuitgaan, maar geeft je meerdere puntgave uitwegen voor de meeste obstakels.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Leveldesign en detaillering Talos-1, gelaagde spelmechanieken, tempo en pacing
 • Minpunten
 • Banale en onbeduidende openingsscènes, enigszins pover einde
Net als Dishonored 2 maakt Prey opmerkelijke misstappen. Toch is het een sciencefictiongame van jewelste.

Prey lijkt de vormgeving en verhaalvertelling van Bioshock te imiteren. Prey’s architectuur teert eveneens op de kleurenpaletten, visuele opsmuk en aangename geometrische ontwerpen van art deco. Deze stijlbeweging omarmt zowel moderne technologische ontwikkelingen als uitgekiend vakmanschap – en die interesse buiten Prey en Bioshock op vergelijkbare wijze uit. Ook ontleden beide games hoe een hoopvolle poging om de zogenaamd intelligentste en kundigste mensen in elkaars omgeving te laten wonen en werken omslaat in een precaire dystopie: Bioshock in onderwaterstad Rapture, Prey in ruimtestation Talos-1. De hoofdrolspelers in beide games ondervinden dit uiteindelijk eigenhandig, hoewel ze in eerste instantie het idee hebben dat ze zich in een andersoortige, meer behaaglijke omgeving begeven.

Het gegeven dat Arkane Studios verantwoordelijk is voor zowel Prey als Bioshock 2 (en eveneens de Victoriaanse dieselpunk Dishonored-reeks) doet eveneens vermoeden dat het om soortgelijke games gaat.

Prey

Alle begin is moeilijk

Maar schijn bedriegt – Prey is nog eerder verwant aan System Shock 2. Hoewel fraai, zet de art deco-façade je in die zin op het verkeerde been. Op de oppervlakte lukt het Prey zo nauwelijks om een eigen identiteit te vormen, zeker omdat het uitgangspunt aanvankelijk weinig tot de verbeelding spreekt. Als Morgan Yu word je uitgenodigd om net als je broer Alex in een onderzoeksteam aan ruimtestation Talos-1 te werken. Het is maart 2032 en je baant je een weg vanuit je appartement naar een nabijgelegen onderzoekscentrum, om er een test of twee te ondergaan en vervolgens de aarde voor het ruimtestation in te wisselen.

Een plottwist of twee later en je begeeft je in Talos-1, dat inmiddels bevolkt wordt door kunstmatige intelligentie, dode of nauwelijks levende crewleden en aliens genaamd Typhon. Morgan weet uiteraard nergens het fijne van en dus is het zaak om te onderzoeken ‘wat er daadwerkelijk op Talos-I heeft plaatsgevonden’.

Oftewel: Prey begint als het gros van de sciencefictiongames, -films en -literatuur: met een hoofdrolspeler die als ogenschijnlijk onbeschreven blad de geheimen van een naar verdommenis gegane plek ontrafelt. De openingsuren, alsook de art deco-vormgeving, volgen de sjablonen van tig andere sciencefictiontitels. Er zijn bijvoorbeeld meerdere partijen, elk met een ander perspectief, en via voornamelijk audio- en video-opnames doen ze een poging om jou te overtuigen van hun waarheden. Je volgt ze – of niet – en krijgt langzaamaan een zwak voor deze en een hekel aan gene. Dit soort voorspelbare ontwikkelkeuzes doen af aan de verder gelaagde en bij vlagen fenomenale spelervaring die Prey te bieden heeft.

Prey

Talos-1 <3

Op de consoles heeft Prey voor een first-person shooter overigens een weinig precieze besturing. In eerste instantie ben je aangewezen op een moersleutel om de Typhon van je af te houden. Ongeacht de gekozen moeilijkheidsgraad is dat vanaf de eerste confrontatie een veeleisende bezigheid. De zogenaamde Mimics vermommen zich als onder meer theekopjes en prullenbakken, en als ze zich eenmaal tonen, vallen ze vooral je benen en voeten aan. Hierdoor sla (of later: schiet) je vooral naar beneden – en dit blijft gedurende de gehele game een ongemakkelijke manier van verdedigen.

Dit is niet per se een kanttekening, het onderstreept vooral dat zelfs de relatief zwakke Mimics je dodelijk kunnen verwonden: je ziet ze vaak niet en heb je ze eenmaal in je vizier, dan is het alsnog lastig om ze te raken. Iets soortgelijks geldt voor de andere Typhon, vooral voor de Phantoms en Poltergeists. Ze verplaatsen zich onnoemelijk snel en mede gezien de besturing slaag je er hoofdzakelijk in om te missen – en, als je geen medkits voorhanden hebt, om vervolgens het loodje te leggen.

Wellicht werken muis en toetsenbord in Prey nog meer in je voordeel dan in andere shooters, maar tegelijkertijd hangen deze genadeloze nederlagen samen met de spijkerharde spelwereld die Talos-1 heet. Dit ruimtestation lijkt nauwelijks ontworpen door en voor doorsnee mensen; Talos-1 – en al wat zich daaromheen begeeft – is een labyrint dat zijn weerga niet kent. Hier en daar geeft Prey je een halve aanwijzing waar je naartoe moet, maar door de indrukwekkende hoeveelheid gangenstelsels, kamers en routes heb je veelal de ruimte om zelf je koers te bepalen.

Van moestuinen in het ruimtestation tot wegrottende lijken in het luchtledige, Talos-1 is een gedurfde maar vooral gelaagde setting. Het is indrukwekkend om te zien dat de enorme schaal en het doolhofachtige karakter van dit ruimtestation nauwelijks afbreuk doen aan de meer bescheiden omgevingen. Individuele ruimtes bieden handenvol tactische mogelijkheden, alsof het de fijn en weloverwogen vormgegeven levels uit Dishonored of Deus Ex betreft.

Waterfonteinen en ethiek

Ook qua spelmechanieken krijg je hier de mogelijkheden toe. Relatief vroeg in de game ontdek je dat je je ruimtepak, alsook persoonlijke vermogens, naar wens kunt bijspijkeren, zij het met talloze ethische consequenties. Dat is op zich weinig nieuws: cyborgvraagstukken zijn inmiddels gemeengoed binnen sciencefictiongames. Later vlecht Prey hier nog een ethisch/biologisch vraagstuk of twee in: als je ermee instemt, maak je het jezelf makkelijker, maar dit gaat eveneens ten koste van je mens-zijn.

Prey

Verhaaltechnisch levert dit interessante taferelen op, zeker tegen het einde van de game, maar het draagt ook bij aan de manieren waarop je je door Talos-1 manoeuvreert. Oftewel, Prey moedigt je aan om het toch al gelaagde ruimtestation met haar meedogenloze Typhon telkens op een andere

wijze te benaderen – en zelfs naar eigen hand te zetten. Hier is de eigenlijke kracht van Prey gelegen: de wisselwerking tussen leveldesign, nietsontziende tegenstanders, en legio vernuftige speelstijlen en spelmechanieken. Het gaat in Prey niet om losstaande levels, maar om een nauwkeurig aaneen geweven ruimtestation – met alle speltechnische gevolgen van dien.

Hier is ook Prey’s tempo en detaillering op afgestemd. Er zijn treuzelende sequenties waarin je door een zwaartekrachtloze ruimte vliegt of emailgesprekken doorspit, alsook archetypische shootermomenten die door de grote hoeveelheden Typhon alle tactische opties tijdelijk nutteloos maken. Lukt het je in het laatste geval om de veldslag te doorstaan, dan ontvouwt zich een ruimte of omgeving die eerst een slagveld leek, maar vol finesse en ogenschijnlijke wissewasjes blijkt te zitten: een geel notitieblaadje hier, een waterfonteintje daar – niet als nodeloze opsmuk, maar als integraal onderdeel van Prey’s worldbuilding.

In die zin is het nauwelijks vervelend dat het laatste gedeelte van de game vol backtrackmomenten zit. Het is eerder noemenswaardig dat het einde zelf niet de daadkracht heeft die de rest van de spelervaring kenmerkt.

Desondanks doet Prey het onverwachte: het is een sciencefictiongame van de bovenste plank. Talos-1 doet qua leveldesign niet onder voor Dishonored, Prey’s spelmechanieken kennen de diepgang en finesse van System Shock 2 en het onderliggende verhaal onderzoekt ethische vraagstukken die Deus Ex al sinds 2000 bezighouden. Het belangrijkste: Prey gaat stukken verder dan de vergelijkingen met z’n evenknieën, ook al doen de eerste uren dat niet vermoeden.

Prey is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Voor deze recensie is de game op een PlayStation 4 Pro getest.

Dit artikel delen:

Lees meer

2K maakt Legend Editions bekend NBA 2K18 met Shaq op de voorkant Uitgever bevestigt dat Dead Island 2 nog in ontwikkeling is
19

Reacties op: Prey

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  haastnooit

  • 9 mei 2017 09:30
  Op de mobiele versie van de website valt al geruime tijd het begin en einde van de zinnen weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 9 mei 2017 09:43
  @haastnooit Kan je een linkje naar redactie@gamer.nl sturen van een artikel waar dit voorkomt met het soort telefoon en de browser die je gebruikt? Dan kunnen we het beter onderzoeken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Kuyichi

  • 9 mei 2017 09:33
  Ik snap soms niet heel veel van de waarderingen in samenhang met de review. Als minpunten worden twee dingen genoemd die ik nauwelijks als nadeel terug zie komen in de review zelf en die zijn nou niet echt pertinent als ik de review moet geloven. Als ik dan de lofzang lees over de gameplay, het leveldesign, enz. enz. dan vraag ik me af of het zo erg is dat de game wat weg heeft van andere 'klassiekers'. ZEKER als Prey het allemaal ook nog bijzonder goed samen lijkt te laten komen.

  Op basis van de review had ik een 9 of zelfs een 9,5 verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 9 mei 2017 09:44
  De game is in 20 minuten uit te spelen als je de peurschuim gun oppakt in het begin van de game, (of sneller, je kunt letterlijk jezelf door alle muren heen glitchen omdat de hitbox detectie kompleet broken is.) En ja, het is een "speedrun" , maar toch.. hilarisch. .. www.youtube.com/watch?v=rxfQwROXRwQ )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 9 mei 2017 10:02
  @casualkiller
  Haha, holy shit.
  Mijn vraag is vooral hoe hij dat in godsnaam heeft uitgevolgelt binnen de korte tijd dat deze game uit is!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  dopEEEr

  • 9 mei 2017 12:07
  @casualkiller haha, stukje level design

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 9 mei 2017 11:36
  Eergisteren begonnen aan de game en vermaak mij er super goed mee.

  Het spel is in het begin best lastig wat ik persoonlijk goed vind. Je moet echt even je draai zien te vinden en uitzoeken hoe alles werkt, zodra je dit weet speelt het best goed weg. Goed op je health letten en zorgen dat deze nooit onder de 80% komt, het spel is behoorlijk pittig ben ik meerdere malen achter gekomen :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 9 mei 2017 13:22
  Niets over wapens? Skills? Inventory-systeem? Lengte van de game?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DGM

  • 9 mei 2017 14:25
  @agent-4125

  Lekker zelf ontdekken toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 9 mei 2017 15:14
  @dgm Kan. Maar ik vind het wel fijn als er 'iets' over wordt gezegd (uitgebreid, niet bijzonder, veel keus, 10+ uur aan gameplay etc). Horizon Zero Dawn mede gekocht door enthousiaste review hier. Zaten uiteindelijk behoorlijk wat ergernissen voor mij in, waardoor ik 'm niet eens heb uitgespeeld. Had ik graag vantevoren geweten. Nu snap ik wel dat je altijd meerdere reviews kunt / moet lezen, maar sommige reviews hier laten wat mij betreft teveel zaken onbesproken en zijn meer algemene sfeerverhalen dan een compleet beeld van een game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SanderHolsgens

  • 9 mei 2017 17:47
  @agent-4125 22 uur voor eerste playthrough!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sohopunk

  • 9 mei 2017 15:05
  Hoe 'eng' is het spel? De gameplay die ik heb gezien spreekt me erg aan, maar hou persoonlijk niet van schrikmomenten.. hoe is dat in deze game?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Deltasgaming

  • 9 mei 2017 15:38
  @sohopunk-2 Redelijk, af en toe een jumpscare (zeker aangezien de mimics in het spel zich vermommen als objecten, waardoor je ze pas op het laatste moment ziet), maar het spel moet het vooral hebben van een hele enge (maar ongelofelijke toffe) sfeer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 9 mei 2017 16:11
  Demo gespeeld en vond er helaas weinig aan dus helaas is het niks voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SanderHolsgens

  • 9 mei 2017 17:46
  @matrix-3 Let wel, de demo laat wat mij betreft een van de mindere delen van Prey zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 9 mei 2017 18:47
  @matrix-3

  Hier ook de demo gedaan op PS4 en was niet onder de indruk.
  Toch maar gekocht op de pc voor de gein, heb er geen moment spijt van moet ik zeggen.
  De demo valt vies tegen vergeleken met volledige game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 9 mei 2017 18:23
  Ik ga hem zeker eens proberen. Ik vond de oorspronkelijke Prey toen ook erg tof. Heeft het daar nog op een of andere manier mee te maken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 9 mei 2017 23:59
  De demo was niet doorheen te komen. Belabberde performance, verhaal matig verteld, grafisch mehh, pacing slaap verwekkend.. precies het t tegenovergestelde wat ik hier lees. Bij een steam sale pikken we hem wel een keertje op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 3 april 2018 14:52
  Gisteren uitgespeeld, wat een top game.
  De vijanden hadden wat mij betreft iets memorabel gekunt zoals in Dead Space, maar
  verder heb ik weinig aanmerkingen. Kopen dus

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.