Review

PowerA Fusion Pro Wired Controller is een serieuze vervanger voor de Xbox-controller

Jammer van de draad

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

De PowerA Fusion Pro Wired Controller voor Xbox positioneert zichzelf qua prijs én functionaliteiten precies tussen de standaard Xbox-controller en de dure Elite. Met de rubberen grepen ligt de controller aangenaam in de hand en de knoppen klikken zelfs iets fijner dan die van een standaard Xbox-controller. De instelbare triggers en de pedalen hebben absoluut toegevoegde waarde bij snelle actiegames, maar zijn ook compleet te negeren op de momenten dat je ze niet nodig hebt. Het is dat de Fusion Pro niet draadloos is, anders zouden we niet zo snel meer een andere controller aanraken.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Instelbare triggers en pedalen geven een voordeel in snelle of competitieve games, configuraties zijn snel aan te passen, ligt aangenaam in de hand, werkt op Xbox One én Series X en S
 • Minpunten
 • Mist luxe afwerking
Wie op zoek is naar een luxe controller, komt voor de Xbox al snel uit bij de officiële Elite-controller. Met een adviesprijs van 179,99 euro is die echter niet voor iedereen weggelegd. PowerA biedt met de Fusion Pro een betaalbaarder alternatief. Het prijskaartje van 95 euro is meer dan redelijk voor wat je met deze controller krijgt.

De Pro Fusion Wired Controller lijkt op het eerste oog erg op een officiële controller, met vrijwel dezelfde contouren en afmetingen. Hij wordt geleverd in een luxe draagetui waar alle accessoires ook gelijk in kunnen worden bewaard. Naast de controller vinden we in het etui een stevige draad (van drie meter, dus lang zat), twee verhoogde analoge sticks (waarvan eentje met een ‘bolle’ bovenkant), twee groene metalen ringetjes voor om de analoge sticks (voor als je wil opvallen), en natuurlijk het afneembare Pro Pack, dat pedalen aan de achterkant toevoegt.

Alles binnen vingerbereik

De Fusion Pro Wired Controller biedt dus net wat meer dan een standaard Xbox-controller, en net wat minder dan de Elite controller. Je kunt de controller niet zo tot in detail aanpassen als de Elite controller, maar met aanpasbare analoge sticks, instelbare triggers en pedalen aan de achterkant heeft de Fusion Pro wel degelijk iets extra’s te bieden.

Vooral bij competitieve games is het een verademing dat je je duimen nu constant op de analoge sticks kan houden. De standaard A-,B-,X- en Y-knoppen ‘verplaats’ je gewoon naar de achterkant, zodat je met je middel- en ringvinger herlaadt, springt, of van wapen wisselt. Overigens zijn ook alle andere knoppen onder de pedalen te programmeren. Je hoeft daarvoor niet in een app te duiken, maar kan op ieder moment de programmering aanpassen. Als je dus plots bedenkt dat je met je linker ringvinger wil kunnen sprinten, dan is dan geen probleem.

Geschikt voor competitief én relaxt gamen

In combinatie met de instelbare triggers en een verhoogde analoge stick, geeft de Fusion Pro controller je echt een merkbaar voordeel. Doordat je de triggers minder ver hoeft in te drukken, kun je bijvoorbeeld sneller schieten, terwijl je met de verhoogde analoge stick net wat nauwkeuriger mikt. Het lijkt misschien marginaal, maar kan net het verschil maken in een potje Halo: The Master Chief Collection of Call of Duty: Warzone.

Maar de Fusion Pro is niet alleen geschikt voor competitieve games. De Pro Pack klik je er zo weer af, en de triggers zet je met een schuifje achterop weer op de standaardinstellingen. Doordat de voorkant magnetisch is, kun je ook makkelijk de analoge sticks omwisselen. Zo heb je in een handomdraai weer een gewone controller in je handen.

Mist luxe afwerking

Als we de Pro Fusion onder een vergrootglas leggen, is ‘ie ook zonder alle Pro-functionaliteiten nét iets fijner dan een standaard Xbox-controller. De knoppen klikken iets nadrukkelijker en voelen iets vlakker aan, waardoor ze minder in je duim prikken. De vierpuntdruktoets voelt wel iets minder betrouwbaar en ook de triggers zijn van iets mindere bouwkwaliteit dan we gewend zijn. Hoewel de registratie feilloos is, maken ze vrij veel geluid, wat een goedkope indruk geeft. Bovendien zijn ze glad afgewerkt, terwijl Microsoft zelf steeds meer controllers voorziet van triggers met textuur.

Ook opvallend is dat PowerA de volumeknop voor een aangesloten headset achterwege heeft gelaten – die vinden we wel op de goedkopere Enhanced Wired Controller van het bedrijf. Juist bij zo’n controller die gemaakt is voor competitief spelen, zou een volumeknop handig zijn. Een headset is overigens wel gewoon aan te sluiten, die 3,5mm-aansluiting onderop zit er niet voor de sier.

Het voornaamste nadeel aan de Pro Fusion is echter dan ‘ie alleen met draad werkt. Dat valt PowerA niet echt te verwijten, aangezien Microsoft nou eenmaal gebruikmaakt van een eigen protocol voor draadloze communicatie, maar jammer is het wel. Bij bepaalde games is de draad welkom om eventuele input lag uit te sluiten, maar juist bij zo’n veelzijdige controller was het zeker fijn geweest om bij bepaalde games lekker achterover te kunnen leunen zonder draadje. Het is niet anders.

Als je met de draad kan leven, is de PowerA Fusion een serieuze vervanger van de standaard Xbox-controller, geschikt voor Xbox One, Xbox Series X en S, en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Amazon annuleert Lord of the Rings-mmo PlayStation 5 is de snelst verkochte console ooit in de Verenigde Staten
6

Reacties op: PowerA Fusion Pro Wired Controller is een serieuze vervanger voor de Xbox-controller

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  melody

  • 18 april 2021 09:53
  hmm ik weet niet of ik zo'n (asymmetrisch) verhoogde rechter stick fijn vind. Sowieso is de elite 2 controller al maanden slecht bestelbaar. Ik vermoed dat er zo'n hoge failure rate is binnen garantie dat het niet rendabel is voor ze. Als ze net nieuw zijn en het nog doen vind ik het de fijnste controllers ooit. Ik had zelf steeds binnen enkele maanden problemen met ABXY, Bumpers en/of sticks… (inmiddels 3x voor garantie teruggestuurd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 18 april 2021 16:25
  @melody ok wou een elite 2 halen voor me elite 1. Maar dan kan ik beter me elite 1 halen en 1x in zoveel jaar nieuwe achterkant bestellen bij aliexpress

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 18 april 2021 19:24
  @hulstpower Zou het je ook niet aanraden: Bij de elite 1 gingen vooral die kunsstof/rubber grips steeds kapot/loslaten bij mij. Meestal na 6 maanden. Overigens wist bol.com dat wel te repareren ipv steeds de refunds van microsoft (heb er een keer een verborgen markering op gezet om te kijken of ik dezelfde controller terug kreeg). Knoppen deden het wel altijd nog aardig. En Elite 1 mist bluetooth ondersteuning ( voor windows 10 pc's), dan heb je zo'n adapter nodig via ebay. Pick your poison.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 18 april 2021 19:43
  @melody sorry moest zijn houden inplaats van halen. Heb een elite 1 en via aliexpress haal ik gewoon een complete nieuwe achterkant als grip los laat meestal duurt dat bij mij 1.5 tot 2 jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 6 mei 2021 23:16
  @hulstpower Oh wist niet dat dat zelf goed te doen was. moet je dat lijmen oid?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 7 mei 2021 08:09
  @melody nee is gewoon uit elkaar schroeven en in elkaar zetten. De rubbers zitten vast aan de plastic achter kant. En je hebt ook bij elite 1 de losse zijkantjes die klik je er op en af die raken vaak los het rubber.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.