Review
PowerA Wired Controller

PowerA Enhanced Xbox Wired Controller bewijst dat budgetgamepads prima kunnen zijn

Extra triggers voor een schijntje

Geschreven door Bastiaan Vroegop op
Voor iedereen die de extra triggers onderop de Xbox Elite Controller interessant vond, maar niet diep in de buidel wilde tasten, is er nu een interessant alternatief. De PowerA Enhanced Wired Controller biedt namelijk exact deze functie voor een schijntje van de prijs.

Conclusie

Het grootste nadeel van de PowerA-gamepad is dat hij alleen bedraad te gebruiken is. Verder is er niet veel aan te merken op deze controller, wat bij een apparaat in deze markt verbazingwekkend is. Een paar jaar geleden maakte je een grote fout door een controller van 30 euro te kopen, maar anno 2021 krijg je voor dat geld iets dat prima werkt. En dan krijg je er een paar extra triggers op de koop toe bij.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goedkoop
 • Prima knoppen en bediening
 • Extra triggers achterop
 • Minpunten
 • Alleen bedraad te gebruiken
 • Geen 'clicky' vierpuntsdruktoets

Deze PowerA-gamepad gaat voor 30 euro over de toonbank. Voor dat geld krijg je een controller die grotendeels gelijk voelt aan Microsofts standaardaccessoire. De actieknoppen voelen iets kouder door het gebruikte materiaal, maar klikken net als we op officiële gamepads gewend zijn. De triggers maken een iets harder klikgeluid, maar voelen gelijk aan de Series X-gamepad en de analoge sticks hebben hetzelfde ruwe reliëf zodat je duimen er niet afglijden.

PowerA Wired Controller

Niet clicky

De vierpuntsdruktoets is wel een stap achteruit. Het gebruikte plastic voelt goedkoop en aan de binnenkant zit een membraan, waardoor je niet de ‘clicky’ knoppen van Microsofts eigen gamepad hebt. Een gemis, al merk je daar vooral iets van bij tweedimensionale games. Wel een fijne toevoeging is de schakelaar vlak boven de audiopoort, waarmee je het volume van een aangesloten koptelefoon kunt aanpassen. Ook kun je hier op klikken om een verbonden microfoon te dempen.

En dan is er de achterkant, waarmee de PowerA-gamepad het grootste verschil maakt. Hierop zitten twee extra schouderknoppen (achterknoppen? ringvingerknoppen?) die je kunt koppelen aan één van de standaardtoetsen. Verbind hem met de A-knop en je kunt deze ineens indrukken zonder je rechterduim van de analoge stick te halen, wat bij sommige competitieve games een groot verschil maakt. De knoppen zijn digitaal en wat klein, maar door hun positie liggen je vingers er nagenoeg altijd perfect op.

PowerA Wired Controller

Paar tientjes

Het zijn knoppen die je normaal gesproken alleen op luxe professionele controllers zit, zoals Microsofts eigen Elite-aanbod. Maar die controllers kosten al snel 180 euro en zitten vol met andere extra's waar wellicht niet iedereen op zit te wachten. Wat dat betreft vult PowerA een gat in de markt. Door de rest van de controller simpel te houden, biedt het bedrijf de meest nuttige Elite-functie voor een paar tientjes.

Een paar jaar geleden maakte je een grote fout door een controller van 30 euro te kopen, maar anno 2021 krijg je voor dat geld iets dat prima werkt.

Daar staat overigens wel één groot compromis tegenover: deze controller werkt alleen in combinatie met een kabel. Er wordt een snoer van drie meter meegeleverd die je voorin de Xbox kunt steken, maar een oplaadbare accu voor draadloos gebruik zit er niet in. Het betekent dat je moet gamen alsof het 2004 is. Competitieve spelers zweren er soms al bij, gezien een kabel een zo laag mogelijke latency biedt, maar voor velen is het snoer een onnodige reliek uit het verleden. De keerzijde: de standaardkabel gebruikt micro-usb, wat betekent dat je hem over tien jaar nog kunt vervangen als hij eens kapotgaat, zelfs als PowerA zelf geen alternatieven meer maakt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Epic Games onderneemt in Verenigd Koninkrijk juridische stappen tegen Apple en Google Zo ziet Peach's Castle eruit als level in GoldenEye 007
6

Reacties op: PowerA Enhanced Xbox Wired Controller bewijst dat budgetgamepads prima kunnen zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 15 januari 2021 17:00
  Nouja, ik vindt 30 euro al niet echt meer een budget controller als je bij de Action voor een paar euro er ook al 1 kunt kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 15 januari 2021 17:16
  @SuperDre 't Is maar net wat je onder 'budget' verstaat. Een product van een derde partij party wat grofweg de helft kost van wat de first-party aanbiedt (maar door hen wél officieel ondersteund wordt) zou ik gewoon onder de budget-noemer plaatsen.

  Ben nu stiekem wel benieuwd naar die gamepad van de Action. Ik wist niet eens dat ze die maakten voor de consoles. Zou zo maar interessant review-materiaal kunnen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 15 januari 2021 23:11
  Wat deze controller nu al beter maakt is de fatsoenlijke d-pad, gewoon een kruis ipv dat stomme schijfje wat xbox al sinds de 360 heeft en die gewoon altijd kut is. Verder zijn xbox controllers prima, en voor de meeste games boeit t ook niet zoveel. Maar voor fighters en/of 2d platformers is de d-pad gewoon ruk op xbox

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 16 januari 2021 12:39
  Heb de Switch versie. Ik vind de Nintendo pro controller iets fijner, maar voor de prijs (ik heb er 40 ipv 50 euro voor betaald) is hij heel goed.

  De programmeerbare knoppen zijn echt fijn voor shooters! Wat ze op een volgende versie kunnen verbeteren is de mogelijkheid om enkele profielen aan te maken en om daar tussen te kunnen wisselen. Nu moet je de knoppen voor elke game herprogrammeren.

  Dat de d-pad niet clicky is vind ik geen probleem. In tegendeel. Ik ken de membraan d-pads al mijn hele leven. Ik vind de randen van de d-pad wel een beetje te scherp. Na lange sessies met platformers heb ik een zere duim.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 16 januari 2021 14:24
  Mooie impressie Bas; lijkt net als de €20 AliExpress controllers van GameSir prima spul te zijn. Maar ik mis wel wat informatie. Heeft ie een headphone jack en kunnen headphones er goed mee overweg? En hoe nauwkeurig is het directional-pad voor bijvoorbeeld vechtgames of Tetris?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pinopokie

  • 18 januari 2021 16:03
  @DasScar Dat vraag ik me ook af. meestal als ik een budget controller koop (en dat doe ik dus niet meer), kom ik er weer achter dat de thumbstick geen 360 graden kent, maar alleen vooruit / achteruit / opzij / diagonaal.

  Zeker bij racegames waar kleine bewegingen er al voor kunnen zorgen dat je auto gaat driften is dit niet leuk meer. Ook bij shooters is het lastig als je net even niet goed mikt en een kleine correct wilt maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.