"Welkom, <subject name here>. Ik ben GLaDOS, de kunstmatige intelligentie die je vandaag bij zal staan. Je bent in het Aperture Science Computer-Aided Enrichment Center. Je zult misschien niet herinneren hoe je hier terecht bent gekomen, maar dat doet er nu ook niet toe. We testen hier je denkvermogen, je capabiliteit om puzzels op te lossen en je drang om te leven. Dit doen we aan de hand van ons nieuwste spelletje: Portal: Still Alive. Je hoeft niet bang te zijn, het zal geen pijn doen en aan het einde van je speelsessie zijn er heerlijke donuts.”

Afijn, Portal: Still Alive is misschien niet helemaal nieuw, het is namelijk een heruitgave van het oude Portal dat bij Valve's pretpakket The Orange Box geleverd werd. We deelden toen één schijfje met Gordon Freeman uit Half Life 2 en die ingekleurde mafkezen uit Team Fortress 2. Ditmaal wilden we alle eer voor onszelf. Daarom hebben we gekozen voor een andere distributiemethode: Xbox Live Arcade. Genoeg gepraat, ga rustig zitten op die kruk en druk op start. Laten we beginnen met spelen…

Ik zie dat je nogal moeite hebt met de puzzels? Ben je niet gewend om jezelf via portalen te verplaatsen in <subject hometown here>? Het werkt namelijk vrij simpel. Zie je dat witte geweer rechtsonder in je scherm? Dat is een apparaat om portalen te creëren.  Via deze portalen kun je jezelf verplaatsen om zo op plekken te komen die voorheen onbereikbaar waren. Je zult op deze manier ook puzzels oplossen. In het begin zul je merken dat de uitdaging vrij ver te zoeken is, maar na verloop van tijd worden de puzzels steeds pittiger en word je gedwongen je grijze massa goed te laten zweten. Ik zie overigens dat je voorhoofd ook wat zweterig begint te worden, zorg je wel dat er geen druppels op de grond vallen? We willen natuurlijk niet dat je 'per ongeluk' geëlektrocuteerd wordt…

Ik weet een leuk feitje om spanning wat te breken: Portal: Still Alive weegt ruim 600 megabyte en is daarmee de grootste arcadegame op Xbox Live Marketplace. Vind je mijn feitjes interessant? Ik heb er nog één: de Xbox Live Arcade-versie bevat veertien nieuwe puzzels. En daar wandel je niet eventjes gemakkelijk doorheen, want ze zijn verre van simpel. Deze veertien hersenkrakers waren oorspronkelijk ontwikkeld voor de flashversie van Portal, maar om Portal: Still Alive nog interessanter te maken hebben we ze omgezet voor gebruik in Portal: Still Alive. We zijn dus allesbehalve lui geweest en we hopen dat je daar begrip voor hebt. En dan heb je ook, toch? TOCH?

Wat zei je daar? Je vindt eigenlijk dat het spel te weinig nieuwe dingen toevoegt om interessant te zijn voor mensen die Portal al kenden? Ergens moet ik je daar wel gelijk in geven. Dat doe ik niet zo graag; mensen gelijk geven. Je kunt echter niet ontkennen dat je heel veel plezier hebt gehad aan Portal: Still Alive, ofwel? Goed zo, dat dacht ik al. Hoe dan ook, ik denk dat we klaar zijn met je test. Leg de Xbox 360-controller maar op dat tafeltje, ga plat op je buik liggen en houd je benen en armen gespreid. Je wordt zo spoedig mogelijk opgehaald.

Waar de donuts zijn? Er zijn geen donuts, ik loog. Nog een prettige dag verder, <subject name here>.”