Potentiele stuurmannen en zeelui kunnen weer met gerust hart van wal steken met de nieuwste game van Ascaron 'Port Royale'. Dit nieuwe handelspel van Duitse bodem neemt ons mee terug naar de 18e eeuw waar handelslui en piraten de zeeën rond de Caribieen bevoeren. Met de kernwoorden 'Gold, Macht und Kanonen' (ik had de Duitse verpakking) starten we deze nieuwe game op en gaan we terug in de tijd.

In een buitengewoon lange renderintro krijgt de speler te zien wat je zoal mag verwachten in Port Royale. Zo vertelt een oudere avonturier je uitgebreid over zijn afgelopen handels-avonturen, de gevechten op zee en..natuurlijk de confrontaties met piraten. Na dit leuke filmpje kom je terecht in het hoofdmenu waar je één van de gameplay-modes tot keuze staat. Aangezien we benieuwd zijn wat er sinds Patrician 2 is veranderd, starten we de tutorial die ons wegwijs maakt in het spel.

Door middel van een begeleidende stem worden we stap voor stap uitgelegd waarvoor de verschillende game-menu's en locaties voor dienen. Door middel van de vensters kan je alles rustig nalezen en uitvoeren. Zo zal je je eerste schip aanschaffen, goederen kopen op de markt, zee-reizen maken en een piraten-convooi tot splinters schieten. Wanneer je deze eerste stappen hebt gemaakt is het tijd om met het echte werk uit te voeren.

Handel drijven

Zoals ook in de voorgangers draait het in Port Royale om het drijven van handel. Als een soort van privateer is het jouw doel om producten voor een lage prijs in te kopen en vervolgens te kijken waar je ze voor een zo hoog mogelijke prijs kan verpatsen. Kijk ondertussen enkel wel uit dat je niet het slachtoffer zal worden van kwaadwillende vloten.

Bij het starten van een nieuwe game bepaal je een natie waarvoor je zal varen (zoals Spanje, Engeland of Holland) en de tijdsperiode waarin je begint. Daarnaast beslis je al bij de start van een nieuwe game enigzins welke koers je zal varen. Kies je bijvoorbeeld voor meer goud bij de start of een groter schip? De keuze hiervan zal al enigzins bepalen of je gaat voor het terroriseren van de Caribische zeeen of het uitgroeien tot succesvol en eerlijk handelsman. Inderdaad: Port Royale laat het ook toe dat je een carriere zal voeren als piraat.

Maar voor het zover is doe je er verstandig van de gameplay wat beter onder de knie te krijgen. Bij aankomst in het spel kies je één van de schepen; varieerend van kleine sloepen tot grote fregatten die later in het spel beschikbaar worden. Door middel van het geld dat je met handel binnen krijgt kan je later je eigen schip upgraden en de vloot uitbreiden tot een echt convooi. Na het kiezen van je schip start je in een stad die je tevoren via de wereldkaart kan kiezen.