Review
pokemon sword shield

Pokémon Sword en Shield voelen als een nostalgisch avontuur in een nieuw jasje

Vertrouwde elementen winnen het van innovatie

Geschreven door Tom Kerkhof op

Conclusie

Hoewel de Pokémon-franchise steeds meer experimenteert met vernieuwing, willen Pokémon Sword en Shield van dergelijke modernisering eigenlijk maar weinig weten. In plaats daarvan bewijzen de games juist dat de Pokémon-formule zulke veranderingen eigenlijk niet nodig heeft. In mum van tijd verlies je jezelf in de prachtig vormgegeven spelwereld en geniet je boven alles van de toffe nieuwe Pokémon. Dat levert een vertrouwd en soms wat voorspelbare reis op die daarmee precies doet wat we willen van een Pokémon-spel.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Toffe nieuwe Pokémon-ontwerpen, talloze quality-of-life verbeteringen, de Galar-regio is fraai vormgegeven, scherpe focus in verhaallijn
 • Minpunten
 • Technisch niet indrukwekkend, Dynamax is een matige en wat saaie vernieuwing, vrij beperkte Pokédex
Toen Pokémon aan het einde van de jaren negentig in de Westerse wereld een ongekende rage voortbracht, gingen velen er van uit dat deze bevlieging van korte duur zou zijn. Wie vandaag de dag een willekeurig schoolplein bezoekt zou haast zeggen dat de tijd sindsdien heeft stilgestaan. Pokémon is namelijk springlevend en in 2019 nog net zo relevant als twintig jaar geleden.

Door deze populariteit en het ongekende succes van de Nintendo Switch was het aftellen totdat we een nieuwe Pokémon-game op deze veelzijdige spelcomputer mochten verwelkomen. Na voorproefjes in de vorm van Pokémon Let’s Go Pikachu en Let’s Go Eevee is het de taak van Pokémon Sword en Shield om de huidige Nintendo-hardware van een volwaardig Pokémon-avontuur te voorzien. Dat avontuur is er één dat zich zeker heeft laten inspireren door het succes van Pokémon Go en de eerdere Switch-titels, maar dan mét alle vertrouwde elementen van vroeger.

Vertrouwd, maar net iets beter

De kern van de serie is in Pokémon Sword en Shield dan ook onveranderd: als kersverse pokémon-trainer trek je erop uit om zoveel mogelijk toffe wezentjes aan je verzameling toe te voegen en op te voeden in een poging het samen tot pokémon-meester te schoppen. Om die titel te behalen moet je kampioen van de Pokémon League worden en daarvoor moet je weer eerst acht bijzonder getalenteerde gymleiders verslaan. Deze verhaallijn is al zo oud als de serie zelf – niets nieuws onder de zon dus. Tijdens je reis door de nieuwe Galar-regio staat deze tocht naar de kampioenstitel echter meer centraal dan voorheen.

Dat levert dan ook een bijzonder prettig gestroomlijnde ervaring op. Met één enkel doel voor ogen is er opeens merkbaar meer ruimte voor vrije verkenning en het ontdekken van de vele Pokémon die overal in de wereld te vinden zijn. Tevens zijn er vele kleine verbeteringen toegevoegd die er voor zorgen dat je avontuur niet nodeloos wordt onderbroken, tenzij je daar zelf voor kiest. Zo zijn er geen speciale vaardigheden nodig om irritante wegversperringen te omzeilen - ook al komt het hier en daar nog steeds voor dat het spel je verplicht de goede kant op wijst. In elke Pokémon-center kun je zonder verdere voorwaarden je pokémon een nieuwe naam geven, aanvallen laten vergeten of juist weer laten herinneren. Voor het wisselen van teamleden hoef je daar dit keer dan juist weer niet naar toe. Nu kun je je pokémon op elk gewenst moment omwisselen vanuit het hoofdmenu. Hetzelfde geld overigens voor het terugreizen naar eerder bezochte gebieden.

Ook wat betreft het kweken en trainen van Pokémon wordt het spelers dit keer makkelijker gemaakt. Veel van de diepgaandere elementen die voorheen verscholen zaten achter onduidelijke spelmechanieken zijn nu veel toegankelijker. De meeste spelers zullen hier weinig van merken, maar voor liefhebbers van het competitieve element van Pokémon is het een verademing dat aspecten zoals abilities, natures en individual values nu ontzettend eenvoudig aan te passen zijn.

Game Freak weet met Pokémon Sword en Shield wel een prima Pokémon-avontuur af te leveren, maar slaagt er niet in wezenlijke vernieuwingen aan te brengen

Gotta catch ‘em all...

Al die kleine verbeteringen komen de ervaring enorm ten goede, maar zijn ondergeschikt aan de magie van de spelwereld en de fantastische monstertjes die er in te vinden zijn. Het gevoel een grote wereld te mogen ontdekken, waar in elk bos en op elke vlakte weer nieuwe, onbekende wezens opduiken, is tijdloos. In Pokémon Sword en Shield zit het wat dit betreft wel goed. De Galar-regio is een gebied waarvan de vormgeving en folklore duidelijk zijn gebaseerd op het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat je je tijdens je reis begeeft door industriële gebieden, grasvlaktes vol met schapen – pardon, Wooloo - en glooiende heuvellandschappen die ieder op indrukwekkende en geheel karakteristieke wijze in beeld worden gebracht.

De pokémon die dit idyllische eiland bevolken zijn eveneens geïnspireerd door de natuur of legendes die we met onze overzeese buren associëren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de eerdergenoemde Wooloo, een aandoenlijk schaapje, of de misschien nog wel liever Yamper, die sprekend lijkt op een Welsh corgi. Met bijpassende nieuwsgierigheid drentelen deze beestjes door de grasvelden van Galar, waar spelers ze al van veraf kunnen zien lopen. Door pokémon op deze manier in het spel te verwerken voelen ze veel meer als een organisch deel van de spelwereld.

Naast normale flora en fauna zijn er ook pokémon te vinden die zijn gebaseerd op eenhoorns, kobolden en andere bovennatuurlijke wezens. Het grote merendeel van deze nieuwe ontwerpen is zeer geslaagd. Zowel de pokémon als de Galar-regio zelf zijn de onbetwiste sterren van de games. Met zoveel leuke ontwerpen is het haast onmogelijk om je slechts tot een zestal pokémon te beperken, al helemaal wanneer de uitstekende balans waarmee nieuwe gezichten en oude bekenden door de spelwereld zijn verspreid ervoor zorgen dat elke route of nieuw gebied weer iets nieuws en onverwachts biedt.

pokemon sword shield
pokemon sword shield

…Nou ja, bijna dan

Ondanks het feit dat er boordevol bekende pokémon de revue passeren, is er toch een redelijke kans dat je persoonlijke favorieten ontbreken. In Galar is er klaarblijkelijk geen ruimte voor meer dan achthonderd verschillende wezens, waardoor een groot deel van de welbekende Pokédex aan het einde van het spel ongevuld blijft. Tijdens het spelen vormt dit geen probleem: er zitten alsnog zoveel verschillende pokémon in en het is fijn dat op deze manier de nieuwe wezens ook de kans krijgen om te schitteren. Het is daarnaast ook niet bepaald een nieuwe ontwikkeling: in eerdere spelwerelden van de serie was de set inheemse pokémon ook telkens beperkt. Pas na het doorlopen van de verhaallijn ontgrendelde je de mogelijkheid je Pokédex uit te breiden, vaak door middel van het overzetten van Pokémon uit eerdere spellen.

Maar het is juist door het ontbreken van die laatste mogelijkheid dat menig fan al voor de release van het spel in rep in roer werd gebracht. Game Freak heeft al bekendgemaakt dat ook in een later stadium het overzetten van Pokémon uit andere spellen niet mogelijk wordten dat de beschikbare Pokédex daadwerkelijk beperkt blijft tot wat je tijdens je avontuur tegen het lijf kunt lopen. Dat is een behoorlijke domper voor een game uit 2019, waarvan je mag verwachten dat er tal van mogelijkheden zijn om in deze behoefte te voorzien. Onoverkomelijk is het niet, maar het geeft een onprettige nasmaak aan een game die ondanks zijn onmiskenbare charme op technisch vlak gebied al niet een hoogvlieger is.

pokemon sword shield

Babystapjes

Game Freak weet met Pokémon Sword en Shield wel een prima Pokémon-avontuur af te leveren, maar slaagt er niet in wezenlijke vernieuwingen aan te brengen. De spellen mogen dan uitkomen op de Switch, toch voelen ze een beetje aan als veredelde 3DS-titels. Pokémon hebben bijvoorbeeld nog steeds halfslachtige gevechtsanimaties en steden zijn vaak wat leeg en stil. Een van de voornaamste nieuwe speltoevoegingen, het Dynamax-systeem, weet ook weinig indruk te maken. Pokémon kunnen alleen in bepaalde gevechten Dynamax activeren, waarna ze reusachtig en veel krachtiger worden. Hoewel dit maar drie beurten duurt, is de toename in kracht is absoluut significant. Door het te negeren schiet je jezelf dus in de voet. Dat is interessant voor gevechten, maar spreekt verder niet tot de verbeelding. Pokémon worden – op enkele specifieke uitzonderingen na – alleen maar heel groot en dat is vooral suf. Na de introductie van Mega-evoluties en Z-Moves voelt dit echt als een tegenvaller.

De Wild Area is wat dat betreft een stuk geslaagder. Het gebied functioneert als een soort vrij toegankelijke Safari Zone waar veel te verkennen valt en allerlei zeldzame en continue wisselende pokémon te vinden zijn. Het gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om hier telkens terug te keren en iets nieuws te vinden is een welkome verfrissing. De Wild Area is echter alsnog relatief klein en op visueel vlak ook niet heel gevarieerd, waardoor het er alle schijn van heeft dat het slechts een experiment is om een echte open wereld aan een Pokémon-game toe te voegen. Binnen de Pokémon-franchise gaat alles nou eenmaal met babystapjes. Game Freak acht de serie duidelijk nog niet helemaal klaar voor een daadwerkelijke open wereld, maar wellicht is de Wild Area een mooie voorzet voor de toekomst.

pokemon

Onverminderd fascinerend

Als de ontwikkelaars net iets meer aandacht hadden besteed aan de afwerking van hun nieuwe ideeën, dan hadden Pokémon Sword en Shield zomaar de ultieme Pokémon-games kunnen zijn. In de huidige vorm grijpen de spellen echter naast die titel. Dat zegt overigens meer over de kwaliteit van de serie in zijn algemeen, want tenslotte gaat het nog steeds om ontzettend vermakelijke spellen. De technische onvolmaaktheden en het gebrek aan echte vernieuwing storen gelukkig nauwelijks. Uiteindelijk gaat Pokémon immers om het verzamelen van toffe, lieve, stoere of koddige monstertjes die onze harten weten te stelen - en daarin zijn Pokémon Sword en Shield onverminderd fascinerend.

Pokémon Sword en Shield zijn vanaf 15 november beschikbaar op Nintendo Switch. Voor deze review is Pokémon Shield gespeeld.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Vr Vrijdag: Naar school in vr? Xbox-hoofd: 'We gaan all-in met Project Scarlett'
17

Reacties op: Pokémon Sword en Shield voelen als een nostalgisch avontuur in een nieuw jasje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • BenzinoDiesel

  • 13 november 2019 15:37
  Hey Tom,

  leuke review, maar het leest alsof je het spel niet gespeeld hebt. Of dat je niet je 'echte' mening mag ventileren. Alles wat je opnoemt is de informatie die weken geleden naar buiten is gebracht door GameFreak en Nintendo.

  Waarom noem je de uiterste korte verhaallijn niet. Het spel is sinds zondag al te verkrijgbaar (dan wel niet legaal) en ik heb het in een kleine 18 uur volledig uitgespeeld. Dat zijn 2 a 3 avonden gamen, Tom. En dat voor 60 euro. Dit is inclusief de 'postgame', een aantal korte battle towers zonder enige echte uitdaging.

  Daarnaast is de AI van de gymleaders en heroes bedroevend laag en zeker de Dynamax battles om te huilen. 9 van de 10 keer kan je met een flink aantal levels lager de tegenstander met 1 move al uitschakelen.

  De wild area noem je een plek waar veel te verkennen valt, als je zwemmen en surfen op het veelom aanwezige water bedoelt, soit. Maar echt veel te beleven en te ontdekken is er niet.

  Gelukkig lees ik tussen de regels af en toe je echte mening en ik vind het dan ook jammer om te lezen dat er zo ontzettend veel censuur gepaard gaat met deze review. Een 6.5 had meer op zijn plaats geweest.

  Voor iedereen die twijfelt, wacht even tot na het weekend tot de consumer reviews er uit zijn en kies dan voor jezelf. Ik raad het spel niet aan, dan kan je beter Dragon Quest XI spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKerkhof

  • 13 november 2019 16:02
  @BenzinoDiesel

  Allereerst dank je wel!
  Maar om op je zorgen in te gaan: ik neem aan dat jij het zelf ook gespeeld hebt en je je mening niet baseert op de klaagzang die op dit moment over het internet raast?

  Ik vind een 6,5 echt te laag voor een game die ik gewoon met veel plezier en ook echt wel langer dan 18 uur heb gespeeld. Het is niet de beste Pokémon game, wel gewoon een goede. Het is jammer dat we inderdaad nog veel nieuwe informatie geheim moesten houden, maar het is niet anders.

  Ook denk ik dat we niet moeten vergeten dat wij als volwassenen nog steeds gewoon niet de voornaamste doelgroep zijn, dus ik kan de game best vergeven dat de AI tegenvalt en de game niet moeilijk is. Dat is Pokémon overigens ook nooit geweest. Met Dragon Quest XI valt het ook niet te vergelijken, trouwens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 13 november 2019 16:36
  @BenzinoDiesel

  Waarom speel je een Pokémon game illegaal?

  Afijn, ik had het op prijs gesteld dat ik minder spoilers had gelezen in je bericht.
  Goed om te weten dat ik de game terecht ga nuzlocke.

  Ik vind het een goede review die ingaat op de kritieken, zonder zich daarin te verliezen.
  Ik weet nu nog net wat meer en daardoor heb ik er juist meer zin in.
  Competitief moet de game zich bewijzen, maar mijn interesse hebben ze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 13 november 2019 16:52
  @BenzinoDiesel
  Sorry hoor maar heeft een Pokemon titel ooit meer dan 18 uur gehad? Meeste Pokemon spellen waren in die tijd altijd wel uit te spelen. Het is meer wat je er naast nog deed. Dat was vroeger namelijk het zoeken naar Pokemon en noem maar op. Tegenwoordig staat alles op internet en weet je precies hoe je een Pokemon moet laten evolueren of waar hij te vinden is. Heb me vroeger wel eens suf getraind om een Pokemon terwijl hij een steen nodig had of geruild moest worden. Heerlijk om daar zelf achter te komen en geeft veel voldoening.

  Daarnaast heeft iedereen het erover dat de Pokedex te klein is. Maar ga jij maar eens de hele Pokedex vol krijgen en dan niet op internet kijken waar ze te vinden zijn. Succes je hebt gelijk veel meer uren speel plezier. Het is dus maar net hoe jij zelf het spel gaat invullen.

  Ik zie namelijk in jou reactie dat je al duidelijk een mening had over deze game en daardoor niet meer kan kijken naar wat ook de goede kanten zijn van het spel en dat is jammer. Misschien is Dynamax niet geslaagd maar ben wel blij dat ze iets nieuws proberen. Ga jij er maar aanstaan iets te verzinnen waar je letterlijk de hele wereld tevreden mee moet houden. Hierin geef ik TomKerkhof dan ook gelijk dat het babystapjes zijn maar zo is GameFreak nou eenmaal en hebben we mee te dealen. Het zorgt er wel weer voor dat we elke keer weer terugkomen omdat we nieuwsgierig zijn wat ze nu weer hebben bedacht.

  Mooie review TomKerkhof en met veel plezier gelezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkness2K7

  • 13 november 2019 19:19
  @BenzinoDiesel

  https://pokemongohub.net/post/sword-shield/the-one-about-sword-and-shield-and-the-pokemon-community/

  zelfde dat asia nu pas los gaat omdat ze mons missen,wat alleen aans ons verteld was..

  #gamefreaklied is toch wel een statement waar elke gamereviewer zich mee moet bezig houden…
  of is dit ook hetzelfde als:
  https://gamer.nl/artikelen/column/ook-gamejournalisten-spelen-niet-alle-games/

  gewoon het persbericht inc foto ipv actuals plaatsen,
  zodat je op de volgende perstrip wordt uitgenodigd ipv eerlijk zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 14 november 2019 09:02
  Vraagje ; ik ken alleen de eerste gen Pokémon en heb dus alleen yellow blue red green gespeeld haha.. Als ik hier zou in stappen is het dan te doen met al dat nieuwe Pokémon geweld? Ik snap hoe de games werken met de weaknesses en evoluties en al die zooi.. Feedback zou ik erg waarderen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 14 november 2019 10:08
  @Markus88 uiteraard kan dat. Er zijn wel een aantal mechanieken van de game verder doorontwikkeld zoals de pokecenters waar je gewent bent met een computer je party te organiseren. Dit is in de generaties na rood blauw etc enorm verbeterd. Voor wat meer diepgang in gevechten kunnen Pokemon nu ook besjes ed vast houden met ieder een eigen effect. Zo kan een Pokemon met lage gezondheid zo’n besje eten voor een extra hp boost, of versterkt een van zijn stats. Het is maar eenmalig tot je de Pokemon weer een nieuw besje geeft maar kan wel het verschil maken bij gym leaders. Veel extra’s zijn verder optioneel zoals je kleding aanpassen ed. Er zijn in latere generaties ook nog 2x2 of 3x3 battles geïntroduceerd. Wil simpel weg zeggen dat je meer Pokemon tegelijk laat aanvallen en sommige aanvallen hebben ook een groter bereik waardoor er meerdere tegelijk schade krijgen. Maar al met al blijft dit wel staan op de basis uit de eerste generatie Pokemon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 14 november 2019 10:16
  @Markus88 Vrijwel elke pokemon game is zo gemaakt dat ze er vanuit gaan dat je nog nooit een pokemon game hebt gespeeld, dus dat gaat helemaal goedkomen. Ik zie het zelfs als een positief punt dat ik een game heb gemist, zodat ik net weer iets meer nieuwe pokemon tegen ga komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKerkhof

  • 14 november 2019 10:23
  @Markus88
  Jumpman geeft al een aantal goede voorbeelden; ik denk dat er in de kern al die tijd niet zoveel veranderd is aan Pokémon, maar er worden wel elke generatie talloze kleine aanpassingen gedaan.

  Als je alleen de eerste generatie hebt gespeeld, denk ik eigenlijk dat je van de mindere kanten van Pokémon Sword en Shield nagenoeg geen last hebt. Je moet alleen niet de hoop hebben dat élke Pokémon die je nog kent uit die eerdere games ook dit keer weer beschikbaar is; het is wel echt een geheel nieuw 'ecosysteem'.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 14 november 2019 11:39
  Thanks mannen. Duidelijk. Ik ga hem halen en ben hyped dankzij jullie!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 14 november 2019 12:01
  @Markus88
  Ben jaloers op je dat je zo lang niet gespeeld hebt. Gaat een hele nieuwe Pokemon wereld voor je open!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Magister

  • 15 november 2019 12:08
  Is hij nu ook in het Nederlandsch te zetten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 15 november 2019 12:18
  @Magister

  Neen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Magister

  • 15 november 2019 14:22
  @Piet S. tnx

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkGoomy-1

  • 15 november 2019 23:49
  Een beetje een rare recensie, heel weinig inhoud maar vooral veel dingen die wel al wisten. Ook lijkt het op basis van de tekst weinig op een 8.5. Maar misschien hecht ik minder waarde aan de positieve punten, ik snap sws niet hoe de versimpeling van Pokemon kan worden opgevat als iets positiefs. Ik ben altijd een groot pokemon fan geweest maar deze versimpeling die elk jaar weer verder door lijkt te slaan vind ik super jammer. Het lijkt net of Nintendo van de volwassen doelgroep af wil en pokemon alleen nog voor kinder wilt maken. Dit had voor mij de system seller moeten zijn en nu denk ik niet dat ik geinteresseerd ben :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 16 november 2019 03:11
  @DarkGoomy-1
  Dat zou zonde zijn, want tot dusver blijkt dat je de game goed kunt (blind) nuzlocke om het zo uitdagender te maken. Ik ben nu zo'n 12 uur verder, heb 1 gym badge en vermaak me kostelijk.
  Ik voel me weer 15 toen ik Blue speelde.

  De Quality of Life verbeteringen zijn immens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKerkhof

  • 16 november 2019 15:17
  @DarkGoomy-1

  Het klopt dat we geen spoilers mochten geven over bepaalde specifieke dingen.
  Maar ik hoop dat de strekking duidelijk is, een vertrouwde en boven alles gewoon leuke Pokémon game.

  Over versimpeling gesproken: dingen zijn in Sword en Shield niet versimpeld zoals bijvoorbeeld in Pokémon Let's Go het geval is. Ze zijn gestroomlijnd, dat wil zeggen dat je niet nodeloze stappen hoeft te nemen om door de game te komen.
  Dat er bijvoorbeeld geen HM's meer zijn is een versimpeling, maar het maakt voor de moeilijkheidsgraad niet uit - voor de ervaring des te meer. Er zijn leukere/makkelijkere manieren om dit op te lossen en dat proberen ze nu dus wel.

  Ik denk dat Pokémon Sword en Shield zich net zo veel op kinderen richten als ze twintig jaar geleden deden. Ik ben zelf ook al die tijd al een trouwe fan, maar we moeten niet uit het oog verliezen dat warme nostalgische gevoelens waarschijnlijk een grote rol spelen bij de voortdurende waardering van Pokémon. Het overgrote merendeel van de volwassen Pokémon spelers speelt de spellen nog omdat ze vroeger als kind in aanraking zijn gekomen met de serie.

  Op competitief vlak, waar eigenlijk alleen volwassenen interesse in hebben, worden overigens continue verbeteringen en vernieuwingen aangebracht, dus helemaal vergeten zijn ze die doelgroep niet.

  Zoals mijn recensie beschrijft vind ik het óók jammer dat het niet optimaal gebruik maakt van wat de Switch in huis heeft. Ik denk alleen dat die teleurstelling niet moet betekenen dat we de game opeens hekelen omdat we denken dat het spel niet voldoet aan een standaard die er eigenlijk helemaal nooit is geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.