Review
Pokémon Let's Go

Pokémon: Let’s Go, Eevee en Pikachu zijn voor nostalgiezoekers en nieuwkomers

Ik kies jou! Opnieuw.

Geschreven door ElineOosterloo op

Conclusie

Pokémon: Let’s Go, Eevee en Pikachu zijn bedoeld voor nieuwelingen en fans van de serie die op zoek zijn naar een flinke dosis nostalgie. De games zijn visueel aantrekkelijk en schattig, waarbij de gebieden, trainers en soundtracks grotendeels behouden zijn. Op gameplaygebied is het spel lekker simpel en intuïtief en heeft het veel weg van Pokémon Go. Voor de doorgewinterde, competitieve Pokémon-speler is de game echter te eenvoudig en oppervlakkig.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Aantrekkelijke graphics, nostalgische herbeleving, koppeling met Pokémon Go mogelijk, Pokébal-controller bevordert immersie
 • Minpunten
 • Weinig diepgang, minimale vernieuwing, post-game content minder interessant, Pokébal-controller is beperkt
Het is al meer dan twintig jaar geleden dat Pokémon Yellow op de markt verscheen. Deze game was een herinterpretatie van de eerste Pokémon-games Blue en Red, waarin Pikachu achter je aan liep, net als bij Ash in de animatieserie. In een tijd van remakes, remasters en ports waarin nostalgie centraal staat, komt Nintendo met Pokémon: Let’s Go, Eevee en Pikachu.

Als jij ook bent opgegroeid met Pokémon Yellow en de allereerste Pokémon-serie, dan is Pokémon: Let’s Go pure nostalgie. De soundtracks zijn hetzelfde, maar dan van hogere kwaliteit en alle trainers en NPCs staan op hun originele plek met minimale aanpassingen. Visueel is de game natuurlijk veel aantrekkelijker dan twintig jaar geleden. De technologische ontwikkeling heeft niet stilgestaan, waardoor we onze oude spelervaring op een hogere niveau kunnen herbeleven. Brock, Misty, Professor Oak en pokémontrainer Blue zijn allemaal van de partij, samen met de eerste 151 pokémon. Dat is voor de nostalgiezoeker een waar pluspunt.

Wel vang je pokémon alsof het niets is. Waar je twintig jaar geleden blij was als je twintig pokémon gevangen had tegen de tijd dat je in Curelean City kwam, zit je nu zonder al te veel moeite op tachtig stuks. Puur door de hoeveelheid pokémon die je vangt zijn ze voor je gevoel minder waard. Vroeger was de kans om een Pikachu tegen te komen in Veridian Forest slechts 6% - en als je er echt eentje zag, was je blij verrast. Soms borrelt het gevoel wel op als je een Chansey probeert te vangen, maar over het algemeen zijn pokémon toch minder bijzonder.

Pokémon: Let's Go

Pokémon Go

Pokémon Go is ondanks opmerkingen van een bepaald segment van de fanbase alles behalve uitgestorven. De mobiele game kent nog steeds erg veel spelers en daarmee kan de game dan ook een waar succes genoemd worden. Nintendo heeft dit ook door en heeft daarom veel gameplay-elementen overgenomen van het spel. Zo is er geen sprake meer van een box, maar draag je al je pokémon altijd met je mee.

Voor mensen die voorheen alleen Pokémon Go gespeeld hebben, spreekt het vangsysteem ook voor zich. Je moet een pokébal op wilde pokémon gooien om ze te vangen. Hiervoor moet je de bal binnen de cirkel gooien. Om een pokémon makkelijker te kunnen vangen kun je gebruikmaken van berries en betere ballen, zoals Great Balls en Ultra Balls. Je Pokémon-party levelt door het vangen van pokémon. Ook krijg je snoepjes om je beestjes sterker te maken door overbodige pokémon op te sturen naar Professor Oak, net zoals in Pokémon Go. Het systeem is makkelijk te leren en het vangen van pokémon door middel van motion controls is leuk. Voor de doorgewinterde Pokémon-spelers is het echt even wennen dat je niet meer tegen wilde pokémon vecht.

Pokémon: Let's Go

Simpeler en soepeler

De game is daarbij meer gebalanceerd, maar net zo basic als Pokémon Yellow. Net als in de oude Pokémon-game heeft elke pokémon ruimte voor vier aanvallen en een mooie HP-balk. Daarbij kunnen ze geen items vasthouden en hebben ze geen abilities om rekening mee te moeten houden. Alle types die er bij zijn gekomen over de jaren heen zijn geïmplementeerd. Zo is Clefairy een Fairy-pokémon en is de aanval Bite van het type Dark.

Veel onhandige aspecten zijn gelukkig ook verwijderd. Pokémon: Let’s Go bevat bijvoorbeeld geen HMs meer, speciale aanvallen die nodig zijn om verder te komen in de game. HMs maken plek voor secret techniques, die je Eevee of Pikachu leert naast hun gewone vier aanvallen. De aanval Cut is nu bijvoorbeeld vervangen door de secret technique Chop Down. Daarbij moest je soms erg ver teruglopen (van Vermilion City terug naar Cerulean City bijvoorbeeld) om verder te kunnen met het verhaal. Nu krijg je direct bij het leren van de benodigde secret technique eenmalig de mogelijkheid om naar de juiste plek te fast travelen.

Bovendien zijn de random encounters ook verdwenen. Je kunt daardoor de beruchte Zubat ontwijken en juist de interactie opzoeken met de pokémon die jíj wil. Dat scheelt een hoop gedoe.

Pokémon: Let's Go

Minder diepgang

Voor spelers die vinden dat Pokémon-games pas echt beginnen nadat de Pokémon League verslagen is, is er slecht nieuws: Pokémon: Let’s Go leent zich niet voor deze gebruikelijke diepgang. Door het gebrek aan abilities, items en een limiet aan hoeveel pokémon er zijn, zijn gevechten kinderspel. In dat opzicht klopt de angst die bij veel fans leefde; dit is een ‘tussendoortje’ die bedoeld is als instapper of als nostalgisch uitstapje.

Uiteraard zijn EVs wel te trainen en kun je weldegelijk zeggen dat pokémon natures hebben, maar daar blijft het ook bij. CP geeft een makkelijke doch onduidelijke krachtindicatie van je pokémon. Dit geeft een getal dat meer spreekt tot de emotiespeler dan voor de echte analist. De limiet van 151 pokémon is in die zin ook een strategisch slimme zet van Nintendo. Als dit spel aanslaat kunnen we waarschijnlijk van elke generatie een dergelijke heruitgave verwachten.

Pokémon: Let's Go

Pokébal-controller

Voor de Pokémon: Let’s Go-versie met de Pokébal-controller betaal je ongeveer 50 euro meer. Hiervoor krijg je een controller die heel leuk oogt en lekker in de hand ligt. De controller heeft een joystick en twee knoppen: eentje op de bovenkant van de Pokébal en de ander gebruik je door de joystick in te drukken. Het is leuk om daadwerkelijk met grote precisie met een pokébal naar pokémon te gooien.

Ook geeft hij feedback door trillingen en geluidjes van pokémon die je net gevangen hebt. Hierdoor lijkt het net alsof je de pokémon echt in je handen hebt. Daarbij kun je pokémon meenemen om lekker te wandelen, waardoor hij ook weer sterker wordt. De controller is extra leuk als je ook Pokémon Go speelt, want hij fungeert daarbij ook als Pokémon Go Plus, zodat je niet meer hoeft te letten op pokéstops en het apparaat je waarschuwt wanneer er een pokémon in de buurt is.

Toch mankeert er wel het één en het ander aan de Pokébal. Zo is de controller met geen enkele andere game te gebruiken. Hij heeft immers maar twee knoppen en zelfs in Pokémon: Let’s Go kom je daarmee in de beperkte opties terecht. Je kunt daardoor namelijk geen Y-, X-, Home-knoppen of triggers gebruiken. Al deze voor de Pokébal onbereikbare features zijn optioneel en zul je in die zin nooit nodig hebben. Echter voelt het apparaat daardoor wel als een halve controller die je niet meer aanraakt nadat je klaar bent met Pokémon: Let’s Go.

Pokémon: Let's Go

Voor de instapper of nostalgiezoeker

Pokémon: Let's Go mist door het gebrek aan cruciale elementen als abilities, items en een grote variatie pokémon de gebruikelijke diepgang. Zeker voor de competitieve speler voegen de Pokémon: Let’s Go-games niets toe aan de franchise waardoor zij deze beter over kunnen slaan. Voor (jonge) instappers heeft Pokémon: Let’s Go echter veel te bieden. Door de speler niet te overvallen met ingewikkelde gameplay ligt de focus vooral op de leuke, knusse sfeer van de game. Door pokémon te vangen met motions control van de Joy-Con of Pokébal zit je eigenlijk nooit echt stil op de bank en moet je alert blijven. Het wordt daardoor meer een mini-game die draait om goede timing en richting dan het strategisch verzwakken van pokémon zoals in voorgaande games.

Ook voor de ervaren speler kan nostalgie een goede reden zijn om de game toch aan te schaffen. Pokémon: Let’s Go geeft een waardevolle, mooie herbeleving van het oude bekende. Zeker in de feestdagen kan dit voor de nodige warme en fijne gevoelens zorgen.

Voor deze review is Pokémon: Let’s Go, Eevee gespeeld met de bijbehorende Pokébal-controller. Beide versies van de game zijn vanaf 16 november beschikbaar voor Nintendo Switch.

Laatste reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe aanpasbare Astro-controller aangekondigd voor PS4 Black Friday-deals voor Xbox One en PlayStation 4 onthuld
22

Reacties op: Pokémon: Let’s Go, Eevee en Pikachu zijn voor nostalgiezoekers en nieuwkomers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  KoningDriessen

  • 13 november 2018 18:45
  Leuke review! , Misschien ga ik hem nog een keer kopen voor de nostalgie. Zit er nog endgame content in zoals de gebieden uit firered/leafvreen, of alleen de master trainers?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 14 november 2018 10:03
  @KoningDriessen Naast de Master Trainers kan je nog legendarische pokémon vangen en online met vrienden vechten en ruilen. Geen nieuwe gebieden helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 13 november 2018 19:30
  Praten de Pokemon nog steeds met Gameboy piepjes en tsjierpjes, of hebben ze inmiddels de geluidseffecten van de tekenfilm in Pokemon Let's Go verwerkt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 14 november 2018 10:04
  @Qinneth Ze hebben allemaal de oude geluidseffecten, behalve Pikachu en Eevee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 15 november 2018 11:22
  @MonsterCrab Jammer, Nintendo is nog steeds erg lui betreft dit. Bedankt voor je antwoord!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Meester Rob

  • 13 november 2018 21:59
  Dag Eline, ik kan nergens bevestiging vinden over de taalopties in deze game. Een instap pokemon zou ideaal zijn voor (onze) jonge kinderen en dan zou Nederlands wel een groot voordeel zijn, maar volgens mij is ie in het Engels of niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • zolio

  • 14 november 2018 07:52
  Hallo @Meester Rob

  De volgende talen staan op de site van nintendo:
  Japans, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Koreaans, Chinees. Dus ik verwacht niet dat er een nl versie komt (zover ik weet hebben wij ook nooit een nl vesie van pokemon gehad).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • KingofHearts045

  • 14 november 2018 08:16
  @Meester Rob Weinig games ondersteunen Nederland helaas zie dit ook niet snel gebeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 14 november 2018 10:12
  @Meester Rob We hebben het voor je (kids) gecheckt en de review-versie die wij hebben kan niet in het Nederlands. Ik zou echter zweren dat ik bij een Nintendo-event een paar maanden geleden een Nederlandse demo heb gezien. We gaan nog even verder op zoek voor je!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Meester Rob

  • 14 november 2018 19:53
  @MonsterCrab Dank voor de info! Tot nu toe zijn in elk geval de main delen niet in het Nederlands uitgegeven inderdaad. Da's een gemiste kans. Bedankt voor het uitzoeken in elk geval, en wel apart van die demo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rickpetrusmaria

  • 16 november 2018 09:35
  @Meester Rob gewoon in het Engels kopen, daar leren je jonge kinderen alleen maar van. Ik weet nog dat ik Pokémon Blue kreeg samen met een Nederlandse game guide dat ging perfect (ik was toen 8).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 16 november 2018 11:35
  @Rickpetrusmaria Precies dat. Ik heb o.a. Engels geleerd door games te spelen. Zeker in de Zelda serie, want als je niet wist wat er stond, kon je nog wel eens flink in de problemen komen! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Pug205GTi

  • 16 november 2018 11:17
  @MonsterCrab wordt er niet naar de taalinstellingen van het systeem gekeken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 16 november 2018 15:31
  @Pug205GTi Ja, zo werkt het ook bij bv Diablo, die is standaard Engels maar mijn systeemtaal staat op NL. Diablo wil dus steeds een language pack downloaden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WarlocK

  • 14 november 2018 07:50
  Wat ik mis in het artikel is met name wat de Pokemon controller doet in combinatie met Pokemon Go op je telefoon, er was sprake dat je die met elkaar kan koppelen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 14 november 2018 09:53
  @WarlocK "Nu is bekend geworden dat de Poké Ball Plus voorwerpen in Pokémon Go automatisch verzamelt wanneer er een PokéStop wordt gepasseerd" :) -> https://gamer.nl/artikelen/nieuws/verborgen-functie-onthuld-voor-de-poke-ball-plus/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WarlocK

  • 14 november 2018 16:52
  @MonsterCrab Dat wist ik, maar hebben jullie dit ook getest? Ben benieuwd of het een beetje werkt…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ElineOosterloo

  • 19 november 2018 15:19
  @WarlocK De Poké Ball Plus werkt hetzelfde als de Go Plus. Er is een klein verschil in snelheid: De Poké Ball Plus is net iets sneller dan de Go Plus. Daarbij is de Poké Ball Plus oplaadbaar met USB C, terwijl je met Go Plus met batterijtjes zit te kloten. De Poké Ball gaat ongeveer 6 uur mee als je er Pokémon Go mee speelt, 5 uur als controller voor Pokémon: Let's Go.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 14 november 2018 10:38
  Ik las al eerder in een review dat je exp krijgt door bergen aan pokemon te vangen… en deze in te sturen voor candies… en daarnaast zit het catch-systeem van pokemon GO erin waar ik zo een hekel aan had…
  Erg jammer dus, niks voor mij, als ik nostalgie wil speel ik de oude games wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 16 november 2018 12:05
  Heb er zin in! De liefde voor de details kan ik altijd wel waarderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.